logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ravanson FH 105 - termowentylator działa, ale nie grzeje na żadnym biegu

kamilosbos18 21 Lut 2016 11:04 26004 10
REKLAMA
  • #1 15456395
    kamilosbos18
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Ravanson FH 105 - termowentylator działa, ale nie grzeje na żadnym biegu
    Witam.
    Nie całe dwa tygodnie temu kupiłem termowentylator Ravanson FH 105. Farelka działała dobrze ale tylko do wczoraj.

Wiatrak chodzi lecz w ogóle nie grzeje ani na I ani na II biegu. Dodam, że wcześniej gdy farelka się uruchamiała lub wyłączała było widać w środku małe błyśnięcie. Teraz go w ogóle nie ma. Rozkręciłem farelkę i przewody wydają się być na miejscu i nie przepalone. Co mogło się stać?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 15456457
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    Oddaj do sklepu, Ravanson ma 24 miesiące gwarancji.
  • REKLAMA
  • #3 15456534
    kamilosbos18
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Chodzi o to że jestem za granicą i termowentylator jest mi potrzebny tutaj cały czas. Jak zjadę do Polski to już nie będzie potrzebny.
  • #4 15457461
    KapitanSTS
    Poziom 30  
    Ocena: 274
    Rozbierz, sprawdź. Porób zdjęcia i wrzuć tutaj.
  • REKLAMA
  • #5 16209015
    musstaffa
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Pewnie już Ci to nie potrzebne ale może ktoś inny skorzysta.
    Możliwe że przepalił się termik (bezpiecznik termiczny) Znajduje się on blisko spiralki grzejnej tuż przed bimetalem. W tych farelkach można przepiąć kabel na niższy styk i ominąć owy termik. Ale najlepiej wymienić termik. Poza tym warto poszukać przyczyny przepalenia termika. Może to być zbyt wolna praca wentylatora poprzez zabrudzenia na osi lub łożyska albo defekt silnika.
    Pamiętać należy że ominięcie termika jest ryzykowne gdyż może grozić nawet pożarem w przypadku awarii silnika wentylatora w przypadku gdy nie zadziała bimetal koło spirali. Ogólnie nie polecam takiego podłączenia ale na uproś da się tak uruchomić ową farelkę w przypadku przepalenia termika
  • REKLAMA
  • #6 17009164
    Gudziee
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Słusznie kolega powyżej prawi. Do wymiany był Bezpiecznik Termiczny. U mnie AUPO BF121.

Stało się to, gdy na ułamek sekundy wentylator został zatrzymany przez przedmiot z zewnątrz.
  • #7 17013024
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Trzeba było założyć o min. 20 stopni większy.
  • #8 19364722
    noktovizor
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, a ja mam ten sam problem, nagle przestał grzać, co prawda w środku brudny i idąc wcześniejszymi sugestiami to pewnie to mogło być przyczyną jednak, ja mam ELDOM, zdjęcie w załączniku.

Zrobiłem też zdjęcie środka, podpowie mi ktoś, który jest to ten termik czy bezpiecznik na zdjęciu, który prawdopodobnie powinienem wymieć ?

Z góry dzięki za odzew i pomoc.
    Załączniki:
    • Ravanson FH 105 - termowentylator działa, ale nie grzeje na żadnym biegu B.jpg (248.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ravanson FH 105 - termowentylator działa, ale nie grzeje na żadnym biegu E.jpg (26.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19364730
    crazycavan
    Poziom 20  
    Ocena: 132
    hello
    checked Ravanson FH 105 - termowentylator działa, ale nie grzeje na żadnym biegu
  • #10 19365419
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 524
    Sprawdź najpierw czy zestyk poniżej tego bezpiecznika termicznego jest zwarty. Bezpiecznik też przed wymianą sprawdź czy jest ciągłość obwodu, by nie okazało się, że niepotrzebnie go wymieniasz.
  • #11 21410059
    wojtisewcio
    Poziom 1  
    U mnie padł termik i przepiąłem kabel na krótko, ale niestety przy włożeniu wtyczki do prądu na pozycji zero połowa spirali robi się natychmiast czerwona, a na pozostałych pozycjach chodzi tylko wentylator, brak grzania. Bimetal jest zwarty, jak należy. Co jest nie tak?

Podsumowanie tematu

✨ Termowentylator Ravanson FH 105 przestał grzać mimo działającego wentylatora na obu biegach. Wcześniej podczas uruchamiania i wyłączania urządzenia widoczne były błyski wewnątrz, które obecnie zniknęły. Po rozkręceniu urządzenia przewody nie są przepalone. Możliwą przyczyną jest przepalony termik (bezpiecznik termiczny) umieszczony blisko spirali grzejnej przed bimetalem. W niektórych modelach można tymczasowo ominąć termik, przepinając kabel na niższy styk, jednak jest to ryzykowne ze względu na możliwość pożaru w przypadku awarii wentylatora lub bimetalu. Zaleca się wymianę termika oraz sprawdzenie przyczyn jego przepalenia, takich jak zanieczyszczenia na osi wentylatora, zużyte łożyska lub defekt silnika. W podobnych przypadkach u innych marek, np. Eldom, problem również wynikał z uszkodzonego termika. Przed wymianą termika warto sprawdzić ciągłość obwodu i stan styków. W jednym z przypadków po ominięciu termika spirala grzejna nagrzewała się natychmiast na pozycji zero, co wskazuje na nieprawidłowe podłączenie lub uszkodzenie bimetalu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA