logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chłodzenie CPU - kompatybilność z pamięciami RAM

bolo2121 27 Lut 2016 14:45 1989 8
REKLAMA
  • #1 15475755
    bolo2121
    Poziom 9  
    Witam serdecznie forumowiczów . Z uwagi na to , że mam problem zgłaszam się do was bardziej obeznanych w temacie .
    Mam problem z doborem chłodzenia CPU powietrznego ponieważ zamontowane mam wysokie pamięci RAM . Na oku mam jedno chłodzenie a mianowicie chodzi tu o Phanteks ph-tc12dx , które nie koliduje (chyba) z pierwszym slotem RAM .
    Szukam jakiejś alternatywy tzn: nie chłodzenie all in one (wodne) bo takie posiadam , tylko powietrzne które będzie kompatybilne może być używane bądź nowe budżet jaki chce przeznaczyć na tą modernizacje to ok 200 pln z małym haczykiem plus 50 pln jeśli będzie warto .
    Moja specyfikacja :

MOBO : Asrock z87M Extreme 4
    CPU : Intel Core i5 4670K ~ 4.2 Ghz
    RAM : G.Skill TridentX 2400 MHz 2x 8Gb ( wysokość 54 mm )
    CASE : Phanteks Entho Pro ( z oknem )

Bardzo bym prosił was o doradzenie czegoś sensownego i nie kującego w oko z racji na okno ale jeśli będę zmuszony iść na kompromis to cóż ;)
    Pozdrawiam Damian.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15476920
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 391
    Miałem dokładnie identyczny problem i zastosowałem chłodzenie SilentiumPC model Fortis 3 HE1425. Jest tak zrobione, że na pewno nie zasłoni Ci żadnego slotu. A swoją drogą, procesor mam mocniejszy niż Twój, więc bez obaw o możliwość jego wychłodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 15482896
    bolo2121
    Poziom 9  
    Dzięki rozważę tą opcje ;) zastanawiam się tak samo czy by nie lepiej było pamięci RAM wymienić na jakieś standardowej wielkości bądź mniejsze.
  • REKLAMA
  • #4 15482916
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Większe pamięci to m.in. większa przestrzeń do wychłodzenia a co za tym idzie mniejsze prawdopodobieństwo przegrania przy OC.
    Druga sprawa to temat co wyjdzie taniej - nowe bardzo efektywne (nie efektowne) chłodzenie, czy nowe kości pamięci ?
  • #5 15483105
    bolo2121
    Poziom 9  
    Właśnie nie wiadomo jak to będzie ale raczej chłodzenie będę kupować , poczytam opinie na temat tego SilentiumPC Fortis 3 HE1425 i będę też szukać dalej :) bo ten PHANTEKS zły nie jest .
  • #6 15483142
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Słuchaj, możesz poczytać, ale tak naprawdę to ciężko o jakiś konkretny artykuł. Powiem tak, ja przed kupnem dzwoniłem do "producenta" i pytałem czy chłodzenie będzie działać z moimi pamięciami - podałem model. Sami do końca nie wiedzieli ale stwierdzili, że powinno działać, podali (już nie pamiętam danych) maksymalną wysokość pamięci jakie będą działać z tym chłodzeniem. U mnie się to sprawdziło - o ile się nie mylę to było coś ok. 45 mm. ponad płytę główną. Zapewniam, że będziesz miał problem z doborem innego chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 15483256
    bolo2121
    Poziom 9  
    Mam tą świadomość , do 200 zł ciężko coś dostać , od 3 stów są już dostępne ciekawe propozycje ale mój budżet nie pozwala na to .
  • #8 15483273
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Żeby niepotrzebnie nabijać postów, to zmierz wysokość pamięci od podstawy płyty głównej do górnej krawędzi pamięci i zadzwoń do firmy Silentium PC - teraz już chyba wiedzą jak wysokie pamięci zmieszczą się pod ich "wentylatorem". Ja osobiście, nie to żebym miał coś wspólnego z tą marką - ale szczerze polecam. mam ich obudowę, zasilacz i chłodzenie i jestem zadowolony (z wyjątkiem obudowy) :)
  • #9 15491975
    bolo2121
    Poziom 9  
    Temat można zamknąć dokonałem wyboru odpowiedniego chłodzenia a dokładniej Be Quiet Dark Rock 3 które nie koliduje z drugim i czwartym bankiem RAM ;) za grosze mogę mieć . Dzięki Andrzej Ch. za pomoc punkcik poleci ;) lecz Fortis mi nie przypadł do gustu poczytałem obeznałem się w opiniach i wybrałem coś innego .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum zgłosił problem z doborem chłodzenia CPU powietrznego, które nie kolidowałoby z wysokimi pamięciami RAM (G.Skill TridentX 2400 MHz, 54 mm). Proponowane rozwiązania obejmowały model SilentiumPC Fortis 3 HE1425, który nie zasłania slotów RAM, oraz Be Quiet Dark Rock 3, który również okazał się kompatybilny. Użytkownik rozważał również wymianę pamięci RAM na niższe modele, ale ostatecznie zdecydował się na zakup Be Quiet Dark Rock 3. W dyskusji podkreślano znaczenie sprawdzenia wysokości pamięci oraz kontaktu z producentem chłodzenia w celu potwierdzenia kompatybilności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA