logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belinea 1705 S1 - brak sygnału po podłączeniu do dwóch różnych komputerów

Funzo98 27 Lut 2016 23:41 855 8
REKLAMA
  • #1 15477645
    Funzo98
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam. Mam dosyć dziwny problem. Posiadam dwa monitory Belinea 1705 S1 ale tylko jeden kabel zasilający. Mam też dwa komputery i dlatego sprawa wydaje mi sie strasznie dziwna. Kiedy podłączam monitor do zasilania i do komputera, nie ważne do którego zawsze jest to samo. Monitor włącza sie po czym wyświetla sie "no signal" i gaśnie,lampka zmienia kolor na pomarańczowy. Nie możliwe zeby dwa komputery nawaliły i tym bardziej dziwne ze dwa monitory zachowują sie tak samo. Gdyby kabel zasilający był uszkodzony to monitor wogole by sie nie włączył, wiec to tez nie to. Nie wiem co zrobić. Jakieś porady, pomoc ?[/spoiler]
  • REKLAMA
  • #2 15477973
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Piszesz tylko o kablu zasilającym, a co z sygnałowym? Masz jeden czy dwa?
  • REKLAMA
  • #3 15478370
    Funzo98
    Poziom 8  
    W starym monitorze który używałem kabel sygnałowy miał wykrzywioną igiełke ( jakkolwiek to sie nazywa ) ale skorygowałem ją śrubokrętem. Zaś drugi monitor dostałem wczoraj i kabel jak i wtyczka wyglada normalnie. Nie jest uszkodzona. Wczoraj rano jeszcze używałem tego starego monitora i wszystko działało. Podlaczylem pod nowy komputer tez wszystko działało. Pózniej chciałem wymienić karty pamięci ram ale okazało sie ze w starym komputerze mam lepsze. Podlaczylem normalnie stary komputer i juz nie działało. A pózniej to juz wogole zamieniałem monitory i komputery ale było zawsze tak samo.
  • #4 15478404
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Funzo98 napisał:
    Pózniej chciałem wymienić karty pamięci ram ale okazało sie ze w starym komputerze mam lepsze. Podlaczylem normalnie stary komputer i juz nie działało.

Więc poskładaj to tak jak było wcześniej.
  • #5 15478424
    Funzo98
    Poziom 8  
    Właśnie o to chodzi ze poskładałem... A jest tak jakby komputer nie wykrywal monitora lub na odwrót.
  • REKLAMA
  • #6 15479208
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1096
    Funzo98 napisał:
    Pózniej chciałem wymienić karty pamięci ram

Czy wyjmowane były kości RAM?
    Skąd wiesz, że komputer/y wstaje/ą?
  • #7 15480349
    Funzo98
    Poziom 8  
    Tak, były wyjmowane ale nie zamieniane. Co mam rozumieć przez "komputer wstaje" ? Dzisiaj rozbieralem cały komputer , czyscilem i poskładałem ponownie ale to nie pomogło. Wydaje mi sie ze problem tkwi w monitorach. Albo w kablu zasilajacym. Zastanawiałem sie tez nad zakupem jakiegoś porządnego laptopa, ponieważ ciagle mam jakieś problemy ze sprzętem. Moze mógłby ktos polecić jakis niedrogi, dobry laptop.
  • REKLAMA
  • #8 15480418
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1096
    Jakim cudem uszkodzony może być kabel zasilający? Przecież monitor wyświetla Ci napis no signal czyli zasilanie jest ok.
    Miałem już raz przypadek, że po wyjęciu i włożeniu RAMu komputer nie uruchamiał się, wentylatory chodziły, dysk pracował itd a monitor jak u Ciebie no signal. U mnie pomogło pożądane odkurzanie szczególnie gniazd pamięci oraz wymiana pamięci na inne kości. Tamte wsadziłem do innego komputera i działały prawidłowo.
  • #9 15484643
    Funzo98
    Poziom 8  
    Rozebralem i złożyłem kompa i juz monitor działa ale teraz pojawił sie problem myszki i klawiatury... Nie łączy coś, nie wiem, moze coś źle podlaczylem. Nie podlaczylem tylko kabelkow port - port + ale z tego co wiem służą one do usb wiec to raczej nie to.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z monitorami Belinea 1705 S1, które po podłączeniu do dwóch różnych komputerów wyświetlają komunikat "no signal" i przechodzą w tryb czuwania. Pomimo sprawdzenia kabli zasilających i sygnałowych, problem nadal występuje. Użytkownik wymieniał pamięci RAM, co mogło wpłynąć na działanie komputerów. Po rozebraniu i ponownym złożeniu komputera monitor zaczął działać, jednak pojawiły się nowe problemy z myszką i klawiaturą, co sugeruje możliwe błędy w podłączeniu. Użytkownik rozważa zakup nowego laptopa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA