logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung S3511 - Na matrycy poziome paski na wyj.VGA. nieobsługiwany sygnał

michas 04 Mar 2016 16:18 3102 20
REKLAMA
  • #1 15493848
    michas
    Poziom 23  
    Ocena: 96
    Witam, mam na stole laptopa Sansung S3511 płyta główna scala2_EXT BA41-01423A.
    Obsada:
    grafika N12M-GE-S-B1
    mostek hybrydowy cougar point BD82HM55
    CPU Sandy bridge

Problem polega na tym iż na matrycy wyświetla trzy poziome paski (w moim odczuciu jakby zniekształcony obraz zwielokrotniony w pionie 3 razy) podświetlenie matrycy jest.
    Na zewnętrznym monitorze (wyj VGA) informacja o nieobsługiwanym standardzie obrazu lub na innym typie monitora - obraz o nieobsługiwanej rozdzielczości.
    Na wyjsciu HDMI brak sygnału

do tej pory wykonałem:
    -reflow grafiki
    -reflow mostu hybrydowego jako że z niego wychodzą wyjścia LVDS VGA HDMI
    -przeprogramowałem bios.
    Powyższe czynności nie zmieniły nic.
    Załączam fotkę z obrazu wyswietlanego przez matryce Samsung S3511 - Na matrycy poziome paski na wyj.VGA. nieobsługiwany sygnał

Proszę kolegów o jakiś trop w poszukiwaniu uszkodzenia.

Pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15493966
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1534
    Wymień N12M-GE-S-B1.
  • #3 15495471
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6797
    Albo tak jak pisze kol. boro1..7 (wymiana N12M-GE-S-B1 )
    - lub jego zasilanie
    - lub pomierz napięcia na Lvds matrycy.

Popatrz po tym SM Link
    Tam chip grafiki czyta dane z układu Edid matrycy (sygnały pomierz oscyloskopem i napięcie zasilania) > jeśli nie odczytuje to i brak może pewnych napięć na matrycy?

Ten MB to:
    HM55
    KBC SMSC MEC1300-NU
    charger ISL6255

• #4 15498027
    michas
    Poziom 23  
    Witajcie, dzięki za odzew wezmę płytę i pomierzę przed zmianą chipa. Natomiast co do czytania informacji z układu edid matrycy co w przypadku gdy platforma wygląda tak jak na tym schemacie blokowym? Na tej płycie jest wyjście LVDS z mostu hybrydowego (ten most hybrydowy ma swoją grafikę w środku) :

Jeśli chodzi o kartę debugującą wpinaną w magistrale LPC to próbowałem przebrnąć przez temat, jeśli nawet odczytam kod błędu to kłopot będzie z jego interpretacją (rodzaj biosu wersja interpretacja -wszystko moim zdaniem jest niejednoznaczne może się mylę chętnie na ten temat dowiedziałbym się więcej -bo taką kartę posiadam)

Jak tylko coś pomierzę dam znać pozdrawiam i dziękuje za wsparcie

Michał
  • #5 15498729
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 741
    Reflow uszkodzonych układów nie przyniesie pozytywnych rezultatów (diagnostycznych oczywiście).
    PCH lepiej przekulkować - jeśli pady są utlenione to reflow nie pomoże, a reballing już tak.

michas napisał:
    (ten most hybrydowy ma swoją grafikę w środku
    - nie ma. GPU jest w procesorze - podstaw sprawny procesor (jeśli nie jest BGA), ale uszkodzenie PCH - jako element pośredniczący - także może taki efekt spowodować.

Zamiast od razu grzać płytę sprawdź chociaż podstawy:
    - matrycę, tasiemkę (przemierzenie, podstawienie, sprawdzenie matrycy w innym laptopie),
    - która grafika pracuje (często jedna nie ma zasilania - wtedy wiadomo która pracuje),
    - rezystancje linii sygnałowych,
    - przełączniki LVDS (jeśli występują)

Na razie jedyną sensowną czynnością było przeprogramowanie biosu. Reflow mógł "dodać" kolejne problemy, które objawią w przyszłości i mogą utrudnić tylko naprawę.

Dodano po 8 [minuty]:

lisek napisał:
    Popatrz po tym SM Link
    - Autor ma Scalę 2 - dostępny jest schemat do bliźniaczej platformy Scala2-R - można z niego korzystać, różnice są niewielkie.

Jeśli obraz masz na matrycy - jaki by nie był - karta POST raczej niewiele pomoże.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 15498858
    lisek
    Serwisant RTV
    Ta seria oprócz wskazanej płyty(pcb) autora BA41-01423A bywała na :
    BA41-01424A / BA41-01425A

Raczej po objawach na innych wyj. (VGA,Hdmi) wskazuje na na PCH HM55.
    Podstaw na pocz. procesor.
  • #7 15499232
    michas
    Poziom 23  
    Zapomniałem napisać ze procesor był podstawiany bez efektu. Co do grafiki w środku to producent się myli ? http://ark.intel.com/pl/products/43183/Intel-BD82HM55-PCH

Na zewnętrznym monitorze nieobsługiwany sygnał moim zdaniem powinien dostosować się do podłączonego monitora z racji istnienia I2C w złączu VGA

Pozdrawiam

Michał
  • REKLAMA
  • #8 15499595
    lisek
    Serwisant RTV
    Masz dodatkową grafikę ?
    Wstaw Post kartę pod złącze Debug i zobacz kod?
    Debug powinien być opisany na płycie lub tylko wolne pady ...do podłaczenia

* Samsung ma to w standarcie, 10-pin złacze Debug
    Są jednakowe.
    Popatrz np. w Link_str.25

Do prawidłowejj pracy karty potrzeba
    Cytat:
    gnd , +3,3V, LAD0, LAD1, LAD2, LAD3, LPCFRAME#, CLK 33Mhz), RESET#.

** wer.starsza , sygnały te same > różnica w zasilaniu

Choć i na mb: BA41-00810A seria R25+ spotyka sie takie rozwiązanie
  • #9 15499679
    sk1977
    Spec od komputerów
    michas napisał:
    Co do grafiki w środku to producent się myli ? http://ark.intel.com/pl/products/43183/Intel-BD82HM55-PCH
    - Niestety wprowadza w błąd. Zwróć uwagę na fakt, iż producent nie podaje jaka grafika. A w przypadku procesorów już podaje. Ten chipset obsługuje zintegrowaną GPU która fizycznie jest w procesorze. Bycdv6705ew to błąd przy tłumaczeniu strony na nasz język.
    Sprawdź jaką masz grafikę zintegrowaną i zobacz specyfikację procesora - tam będzie podana ta konkretna grafika.

Kartę diagnostyczną możesz dla atrakcji podłączyć - ale jej wskazanie raczej nic nie wniesie do tematu. Bez względu na to co pokaże. Karta pokazuje tylko co jest w danej chwili wykonywane, ale błędów w obrazie nie wykaże.
    Np. w przypadku uszkodzenia starych NVidii - brak obrazu lub artefakty - karta często pokazywała prawidłowe przejście procedury POST i bootowanie - czyli jak w 100% sprawnym laptopie.

Skup się na tym co istotne - matryca, tasiemka. Co do płyty to rezystancje linii LVDS mogą wiele wyjaśnić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 15499737
    lisek
    Serwisant RTV
    Co do BD82HM55 to zwróc uwagę :
    - potem jest "intelowski p/nr" np. SLJ4P / SLGZS ... i na stronach Intel dokładnie opisano co i jak sie z tym ma?!

Sprawdz zasilania na PCH.

Cytat:
    Model Number: BD82HM55 SLGZS
    When soldering, please make sure that the temperature for Lead-Free/No Pb BGA chips is 245℃--260℃ (Maximum),
    Leaded/Pb BGA chips 180℃--205℃ (Maximum).

.. to work with mobile processors of the Core i3/ i5/ i7 released five sets of logics with similar characteristics, but with different functionality:
    - Express Intel PM55,
    - HM55 Express, Express HM57, QM57 and QS57 Express Express.

However, all five chipsets are collectively codenamed Ibex Peak-M and essentially differ only in the support of various technologies. All models, except for the PM55, are designed to work with a built-in processor graphics core, and PM55 focused exclusively on the discrete graphics, so all the chipsets also support a variety of video outputs, including LVDS, CRT, Display Port, DVI, HDMI and SVDO.

82BD55HM
    Link_ 82BD55HM_5-chipset

I taka ciekawostka o tych chipsetach(nowe i po rebal"u)
    Cytat:
    BD82HM55
    BD82HM57
    BD82HM65
    BD82HM67
    have their:
    - own EEPROM in which something is written and works with not need to copy (update) the BIOS part,
    - moreover, the node chip, which works with thermal sensor also has its EEPROM and remembers all the last values.
    Everything is restored to default or install a new chip or a very clever utility that the Internet will not be soon.
    Remember
    1. if you really put a new bridge, you get a work laptop (in 99% of cases)
    2. if you don't put a new chip, rebel, super rebel, I don't care what a great rebel or even a fully working chip shot you with a fully working Board, etc. we get at the output is not properly working motherboard with strange symptoms, as with one, and set:
    - gone the next day.
    - long off
    - overloaded intervals
    - included with the cyclical reboot constantly spinning the cooler
    * the cooler working at maximum speed as when you turn and when you reload windows
    - shows overheating processor and other devices
    -does not work correctly with internal temperature sensors turns off during operation, using equal or random intervals
    ** and a lot of similar symptoms
    (':D')
  • #11 15501619
    michas
    Poziom 23  
    Panowie mam pytanie czy po odpięciu matrycy (nawet uszkodzonej) powinien pojawić się prawidłowy obraz na zewnętrznym monitorze na VGA bądź HDMI ? Chciałbym wykluczyć uszkodzenie matrycy. W tym momencie nie mam możliwości jej podstawienia. Chciałbym skupić uwagę na obiekcie uszkodzonym a nie naprawiać coś co jest dobre. Czy prawidłowym rozumowaniem jest to iż zły obraz na zewnętrznym monitorze lub jego brak - coś jest nie tak z MB ?

Pozdrawiam
    Michał.
  • REKLAMA
  • #12 15501954
    lisek
    Serwisant RTV
    Cytat:
    Czy prawidłowym rozumowaniem jest to iż zły obraz na zewnętrznym monitorze lub jego brak - coś jest nie tak z MB ?

Tak.
    Co do działania z odpiętą matrycą i czy będzie sygnał na VGA,HDMI sa rózne opinie .
    Mój kol. twierdzi, że tam jest tak jak pisałem (czyta dane z chipa EDID matrycy)
    * brak SM wyklucza niestety tego stwierdzenie.
    Inni twierdzą , że będzie jak zwykle : odłacz i ma być obraz na innych wyj.

Trzeba spróbować.
  • Pomocny post
    #13 15502022
    sk1977
    Spec od komputerów
    Nie ma na to reguły. W starszych płytach w większości przypadków jeśli matryca nie została zidentyfikowana prawidłowo (odczyt EDID) obraz był wysyłany na CRT. W nowszych różnie bywa...
    Samo sprawdzenie - poza przypadkiem wywalenia artefaktów niewiele powie o stanie płyty - jeśli obraz będzie OK - nie świadczy to o sprawności ani grafiki ani PCH (osobne bloki funkcjonalne odpowiadają za LCD i CRT). Jeśli brak będzie obrazu to nie wiadomo dlaczego i czy jest to prawidłowy objaw.

Zdobądź matrycę - to absolutna podstawa dalszych działań - być może tylko ona jest uszkodzona i zupełnie niepotrzebnie ruszasz płytę. Widziałem już uszkodzone matryce z takim obrazem.
    Tasiemkę możesz sprawdzić miernikiem - to też podstawa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 15520867
    michas
    Poziom 23  
    Witam ponownie kolego @lisek ja próbowałem płyta bez podłączonej matrycy podaje na wyjście VGA jakiś sygnał, bo monitor zewnętrzny go wykrywa i w zależności od modelu monitora jest komunikat "nieobsługiwany sygnał" bądź "nieobsługiwana rozdzielczość przełącz na 1920X1080"

Tasiemkę matrycy "przegwizdałem" 40pin - jest ok.

Spróbuje zdobyć matryce i podmienić prawdopodobnie będzie to matryca rozbita ale ponoć jakiś fragment obrazu widać :)

EDIT1: podłączyłem matryce tą rozbitą niestety niewiele to wniosło to do tematu, ponieważ na tej matrycy po podpięciu wyświetla się pionowy biały pas. Zauważyłem jedno, jak podłącze matryce ( tą oryginalną i tą testową) to nie wysyła sygnału na wyjście VGA
    dopiero jak matryca jest odpięta to podaje sygnał na monitor zewnętrzny, tylko monitor nie jest wstanie go zinterpretować. Będę walczył dalej.

EDIT2: podłączyłem sprawną matryce LED 40 pin od Della vostro 3360 jest ona troszkę mniejsza. Włączyłem płytę na początku przez krótki czas na matrycy widać było 4 zniekształcone obrazy potem poziome pasy. Podłączyłem wiec matryce mojego samsunga do tego sprawnego della i na "samsungowskiej" matrycy tez pokazały się poziome pasy.

Także powiem Wam, że zgłupiałem. Czyżby gniazdo 40 pin na matrycy to nie był standard?

Wypowiedzcie się koledzy co o tym sądzić.

Pozdrawiam
    Michał
  • #15 15522462
    lisek
    Serwisant RTV
    Trzeba przekłądać pamięci EEprom z płytek elektroniki matryc , przy takich zamianach.
  • #16 15551975
    michas
    Poziom 23  
    Witam ponownie , zdobyłem Toshibe NB520 mały laptopik z matrycą led 40pin do testów. Podłączyłem dużą samsungowską matryce i efekt jak na zdjęciach.

Podłączając natomiast matryce toshiby pod płytę samsunga mam tylko
    podświetlanie.

Samsung S3511 - Na matrycy poziome paski na wyj.VGA. nieobsługiwany sygnał Samsung S3511 - Na matrycy poziome paski na wyj.VGA. nieobsługiwany sygnał

Co Wy na to koledzy ??

Pozdrawiam Michał
  • Pomocny post
    #17 15552126
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1534
    Bez podstawienia oryginalnej lub kompatybilnej matrycy możemy sobie gdybać.
  • #18 15552311
    lisek
    Serwisant RTV
    No to mamy wszystko ... tylko
    nazwy org. matrycy brak ?
  • #19 15552517
    michas
    Poziom 23  
    Oryginalna matryca do tego samsunga to N156BGE -L21 Rev C1

Pozdrawiam Michał
  • #20 15553056
    lisek
    Serwisant RTV
    Org. matryca ma rozdz. 1366 x 7.....
    40_pin Led. zlacze lvds na dole lewa strona
    podstawiasz matryce o tej samej rozdz. z eeprom od starej
  • #21 15568293
    michas
    Poziom 23  
    Witam ponownie. Chcę napisać ,że problem został rozwiązany być może wnioski się komuś przydadzą .

Otóż w laptopie były 2 usterki matryca była uszkodzona mechanicznie -właściciel po podpytaniu przypomniał sobie ,że ktoś siadł mu kiedyś na laptopie i pojawiły się pasy poziome na matrycy :) Nie zdecydował się na wymianę gdyż laptop służy mu do oglądania filmów na TV.

Wymiana układu graficznego N12M-GE-S-B1 rozwiązała problem z brakiem obrazu na matrycy i na zewnętrznym monitorze jutro sprawdzę HDMI.

Edit:Hdmi działa zamykam temat.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc

Michał

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Samsung S3511, który wyświetlał trzy poziome paski na matrycy oraz nieobsługiwany sygnał na zewnętrznym monitorze przez VGA i brak sygnału przez HDMI. Po wykonaniu reflow grafiki i mostka hybrydowego oraz przeprogramowaniu BIOS-u, problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerowali wymianę układu graficznego N12M-GE-S-B1, sprawdzenie napięć na LVDS matrycy oraz podstawienie procesora. Po dalszych testach i wymianie uszkodzonej matrycy oraz układu graficznego, problem został rozwiązany, a HDMI zaczęło działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA