logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

toshiba satelite l505, matryca i monitor zewnętrzny

Sov 09 Mar 2016 16:22 1029 10
REKLAMA
  • #1 15508699
    Sov
    Poziom 8  
    Witam,
    Kilka miesięcy temu uszkodziłem matrycę. Kompletnie nic nie widać więc używałem monitora zewnętrznego. Wszystko było ok, dopóki nie włączyłem dzisiaj laptopa. Ładowanie systemu i nagle obraz z monitora zniknął i przerzucil się na ekran laptopa (przypominam że tam kompletnie nic nie widać), zresetowalem go i ten sam problem. Co ciekawe w trybie awaryjnym uruchamia się obraz normalnie na monitorze. Niestety nie wiem dlaczego opcja w trybie awaryjnym do zmiany monitora była wyłączona. Wszedłem w bios i ustawiłem opcja "LCD only", myślałem ze wtedy ekran się zduplikuje na obu ekranach (głupota? Desperacja? Nie wiem...). Niestety teraz monitor nie wyświetla obrazu w ogóle, tylko ekran laptopa... Jestem w kropce i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15508711
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Reset biosu może przywrócić ustawienia fabryczne z możliwością przełączenia.

P.S. odłączenie matrycy zazwyczaj wymusza wyświetlanie tylko na monitorze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 15508737
    Sov
    Poziom 8  
    sk1977 napisał:
    Reset biosu może przywrócić ustawienia fabryczne z możliwością przełączenia.

P.S. odłączenie matrycy zazwyczaj wymusza wyświetlanie tylko na monitorze.

A jak przywrócić ustawienia fabryczne ręcznie? :cry:
  • #4 15508770
    sk1977
    Spec od komputerów
    Spróbuj odłączyć baterię i zasilacz i przytrzymać włącznik przez kilkanaście - kilkadziesiąt sekund.
    Jak nie pomoże to wyjęcie bateryjki cmos.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 15508884
    Sov
    Poziom 8  
    Baterie CMOS trzeba wylutować i wlutowac czy wystarczy zrobić zwarcie plusa z minusem?
  • REKLAMA
  • #7 15508921
    Sov
    Poziom 8  
    Niestety, zwarcie nic nie dało
  • #9 15509738
    Sov
    Poziom 8  
    Nawet przelutowanie nic nie dało. Obraz dalej wyświetla się tylko na ekranie laptopa... Jest jeszcze opcja żeby znaleźć kogoś z tym modelem laptopa i przywrócić opcje "na Czuja"
  • #10 15509749
    sk1977
    Spec od komputerów
    Odłącz matrycę i sprawdź czy będzie obraz na monitorze. Monitor podłącz przed uruchomieniem laptopa. Klawisze funkcyjne nie działają?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 15509752
    Sov
    Poziom 8  
    Już to robiłem, odlaczylem matrycę, monitor nie reaguje. Klawisze funkcyjne nie działaja, próbowałem tego na początku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Toshiba Satellite L505 zgłasza problem z wyświetlaniem obrazu po uszkodzeniu matrycy. Po podłączeniu zewnętrznego monitora, obraz zniknął i przeniósł się na ekran laptopa, który jest uszkodzony. W trybie awaryjnym obraz na monitorze działa, ale opcje zmiany wyświetlania są wyłączone. Użytkownik próbował resetować BIOS, odłączać baterię i zasilacz, a także zwarcia baterii CMOS, jednak te działania nie przyniosły rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują odłączenie matrycy oraz sprawdzenie klawiszy funkcyjnych, ale użytkownik potwierdza, że te metody również nie działają.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA