logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Geforce 6600 256MB i Farming Simulator 2015 - błąd SM3.0.

unnamed2875 09 Mar 2016 20:32 2640 8
REKLAMA
  • #1 15509540
    unnamed2875
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Witam mam pewny dylemat ponieważ posiadam kartę graficzna XFX GeForce 6600 256MB 128-Bit DDR PCI PCI_E i zainstalowałem sobie na komputerze grę Farming Simulator 2015. Niestety podczas uruchomienia w grze wyskakuje, że potrzebny mi jest Pixel Shader 3.0.
    Pytanie brzmi czy moja grafika ma Pixel Shader 3.0, bo z tego co mi się wydaje to ma.
    Załączniki:
    • Geforce 6600 256MB i Farming Simulator 2015 - błąd SM3.0. x2.jpg (201.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Geforce 6600 256MB i Farming Simulator 2015 - błąd SM3.0. geforce.jpg (120.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Geforce 6600 256MB i Farming Simulator 2015 - błąd SM3.0. x.jpg (365.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15509888
    unnamed2875
    Poziom 10  
    Wychodzi z tego że mam 2.1 ? Trochę to dziwne.
    Załączniki:
    • Geforce 6600 256MB i Farming Simulator 2015 - błąd SM3.0. sasasasa.jpg (123.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 15509949
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Ze strony producenta, dział FAQ dotyczący Twojej gry:
    Cytat:
    Pytanie: Karta grafiki obsluguje Shader Model 3.0, lecz nie mozna uruchomic gry i pojawia sie nastepujacy komunikat o bledzie: Error: Could not init 3D System. (Blad: Nie mozna uruchomic systemu 3D.)

Odpowiedz: Bardzo rzadko dochodzi do sytuacji, kiedy OpenGL jest nieprawidlowo zainstalowany. Powodem moga byc stare wersje sterowników, które nie zostaly usuniete z systemu. Prosze sprawdzic aktualnie zainstalowana wersje OpenGL. W tym celu nalezy pobrac i zainstalowac nastepujace narzedzie:
    » OpenGL Extensions Viewer
    Prosze uruchomic to narzedzie i sprawdzic wersje OpenGL na pierwszej stronie. Jesli widoczna wartosc jest mniejsza niz 3.0, Twoja karta grafiki nie obsluguje Shader Model 3.0, zainstalowano stara wersje sterowników lub sterowniki zostaly zainstalowane nieprawidlowo. Prosze usunac wszystkie sterowniki karty grafiki i zainstalowac najnowsze wersje.

Możesz spróbować zainstalować najnowsze sterowniki jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. Tak czy inaczej gra wymaga nieco mocniejszej karty, w wymaganiach wspominają coś o 8600GT.
  • #5 15510123
    unnamed2875
    Poziom 10  
    Sterowniki są chyba najnowsze, pobierane z nvidia.pl i na jednym ze zdjęć widać, że z 2015r sterownik, a co do tego, że grafika słaba na tą grę, to wiem, ale gra chyba co jak co powinna się uruchomić na tej karcie.
  • REKLAMA
  • #6 15511752
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Spróbuj ze starszym sterownikiem.
    Stare GFy lepiej na nich działają.

Zobacz:
    Oraz:

A powinno być tak (oczywiście pod Twym OS i w wersji PCI_E).

Zatem ma rada - starsze sterowniki plus uaktualnienie bibliotek DX9.0c.
    Karta ma na pewno SM3.0.

Gdy będziesz zmieniał sterowniki, to ten temat Ci się przyda:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2869870.html od pkt. 4.
  • #7 15512044
    unnamed2875
    Poziom 10  
    swiercm napisał:
    Zatem ma rada - starsze sterowniki plus uaktualnienie bibliotek DX9.0c.

Mogę prosić o propozycję sterowników tych starszych, bo niestety szukałem, to znalazłem starsze, ale pod XP, a ja posiadam Windows 8.1 Pro 64bit

W tym momencie komputer nie ma w ogóle sterowników, bo zrobiłem mu całkowity format i chciałbym na świeżo zainstalować poprawne sterowniki.
  • #8 15513261
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    To są najstarsze pod Twój OS:
    http://www.nvidia.pl/download/driverResults.aspx/41718/pl

Dodałem:

Znalazłem coś, co może Ci się nie spodobać:
    http://pomoc.cdp.pl/hc/pl/articles/203788628-Wymagania-sprz%C4%99towe-PC-Farming-Simulator-15

Wymagania sprzętowe PC - Farming Simulator 15
    Zalecane wymagania sprzętowe:

System operacyjny: Windows Vista SP2 / Windows 7 SP1 / Windows 8
    Procesor: Intel Pentium 4 2,0 GHz lub odpowiednik AMD
    Pamięć RAM: 2 GB
    Karta graficzna: zgodna z DirectX 9.0c, posiadająca 512 MB VRAM i sprzętowe wsparcie technologii Pixel Shader 3.0 (Nvidia GeForce 8600 lub ATI Radeon HD 2600)
    Karta dźwiękowa: zgodna z DirectX 9.0c
    Miejsce na dysku twardym: 3 GB
    Internet: połączenie internetowe wymagane do gry wieloosobowej

Obsługiwane karty graficzne:

ATI Radeon: HD2xxx, HD3xxx, HD4xxx, HD5xxx, HD6xxx, HD7xxx
    Nvidia GeForce: 8600 i lepsze, 8xxx, 9xxx GT, seria GTX
    Zintegrowane karty graficzne oraz wersje laptopowe powyższych kart nie są oficjalnie obsługiwane, mimo iż gra może na nich działać poprawnie.

Lista nieobsługiwanych kart graficznych:

ATI Radeon: serie: 7*, 8*, 9*, X300-X1600, HD2xxx do modelu HD2600
    Nvidia Geforce: GeForce 2, GeForce 3, GeForce 4, GeForce FX, GeForce 6, GeForce 7, GeForce 8 do modeli 8600
    Intel - wszystkie modele
    VIA - wszystkie modele
    SIS - wszystkie modele
    Matrox - wszystkie modele

Może być kłopot z uruchomieniem w ogóle tej gry.
  • #9 15534812
    unnamed2875
    Poziom 10  
    swiercm napisał:

Witam ponownie.
    Ostatnio nie miałem czasu przetestować tych sterowników i dopiero dzisiaj zabrałem się za to, więc zainstalowałem na czystym systemie te sterowniki co się stało?
    Podczas instalacji sterowników komputer automatycznie dostosował rozdzielczość no i ekran zgasł i na czarnym tle miałem migającą myszkę czekałem z 20min i dalej to samo, więc zrobiłem restart komputera. Co się okazało komputer ładnie się zrestartował po czym po chwil pokazało się ładowanie Windowsa 8.1 no i następnie, gdy powinno się pokazać okno użytkownika do zalogowania wyskoczył czarny ekran i od czasu do czasu pokazująca się na nim kursor myszki. Stwierdziłem, że sterowniki źle się zainstalowały, więc postanowiłem uruchomić komputer na karcie zintegrowanej i ok ładnie się włączył przeszedłem do Panelu Sterowania aby odinstalować sterowniki i co się okazało?
    Brak zainstalowanych sterowników do karty graficznej, co mnie bardzo zdziwiło. Przeszedłem na kartę graficzną Geforce 6600GT i stwierdziłem, że zrobię jeszcze raz format systemu, bo coś mu się pokręciło, ale gdy chciałem zrobić format, to zrobiłem rozruch z płyty, następnie wyskoczyło okno Windowsa no i na tym koniec - wyświetlił się czarny obraz i od czasu do czasu pokazywał się kursor myszki.
    Zastanawiam się co mogło się stać i myślę już o najgorszym, że grafika padła, ale brak śladów artefaktów.
    Zastanawiam się czy zrobić format na zintegrowanej i sprawdzić czy coś się zmieniło?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę graficzną XFX GeForce 6600 256MB i napotkał problem z uruchomieniem gry Farming Simulator 2015, która wymaga wsparcia dla Pixel Shader 3.0. Po analizie, użytkownik odkrył, że jego karta obsługuje Pixel Shader 2.1, co jest niewystarczające dla tej gry. Użytkownicy sugerowali zainstalowanie najnowszych sterowników oraz ewentualnie starszych wersji, które mogą lepiej współpracować z kartą. Wymagania sprzętowe gry wskazują na potrzebę posiadania karty graficznej z 512 MB VRAM i wsparciem dla Pixel Shader 3.0, co oznacza, że GeForce 6600 nie spełnia minimalnych wymagań. Użytkownik miał również problemy z instalacją sterowników, co prowadziło do czarnego ekranu po restarcie systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA