logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować listwę zębatą do bramy bez spawania?

Fest3r 15 Mar 2016 17:50 28449 17
REKLAMA
  • #1 15526009
    Fest3r
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    Sytuacja wygląda tak:

Chce jak najszybciej, bez przeróbek i dorabiania tulei zamontować listwę zębatą plastikową lub metalową do takie bramy. Brama jest proszkowana wiec spawanie odpada. Jakie macie sprawdzone sposoby?

Czy można dokupić listwę plastikową z dłuższymi uchwytami montażowymi? Nie chce zakładać dystansów czy podkładek bo będą wyglądać mało estetycznie.

Czy można gdzieś kupić gotowe, dłuższe tulejki do listw metalowych?
    Zamontowałbym je na nitonakrętkach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15526463
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Nazywa się je różnie...
    Nakrętka poszerzana, nakrętka złączna, mufa śrubowa długa itp.
    Generalnie chodzi o coś takiego:
    http://www.kastal-sklep.com.pl/nierdzewne-nakretki-mufadluga.php
  • #3 15526825
    Fest3r
    Poziom 14  
    Faktycznie, o tym nie pomyślałem. Te mufy rozwiązywałyby problem.
    Teraz tylko zastanawiam się czy przy średnicy 13 mm, długości 30 mm i nitonakrętce będzie to wystarczająco sztywne i trwałe na dłuższy czas? Montowałeś już listwy w ten sposób?
    Dzięki za radę ;)
  • #4 15527346
    Marek J.
    Najsłabszym punktem będą nitonakrętki. Nie wiem jakiej grubości jest profil w którym będą " ściskane"(60x40x?).
    Zakładałem , ale stosowałem śruby grzybkowe "na wylot " przez obydwie ściany profila. Automat Nice Robus z "łagodnym" startem i zatrzymaniem. Chodzi na razie około 4 lat - bez problemów....(odpukałem w niemalowane....).
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak zamontować listwę zębatą do bramy bez spawania? grzybek.jpg (4.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 15529134
    Fest3r
    Poziom 14  
    Nie wiem jaka jest ścianka, nie jest to brama papierowa, stawiałbym na 2 mm.
    Chyba tak właśnie zrobię, przykręcę tą mufę śrubą przez dwie ścianki.
  • #6 15529224
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    Ja bym kupił profil ceownik aluminiowy/nierdzewny/, przykręcił do bramy a potem zębatka. Na pewno będzie sztywniejsze.
  • REKLAMA
  • #7 15530409
    luk9753
    Poziom 24  
    Ocena: 147
    Ja robię to w ten sposób jeżeli jest proszek lub ocynk. Montujesz nito-nakrętki, dokupujesz długą sróbę i przestrzelasz wszystko. Żeby zachować jeszcze większy dystans można dołożyć choć by nakrętkę pod listwę zębatą, ale jeśli ma być estetycznie to bankowo można dobrać jakieś tulejki dystansowe. Pamiętaj żeby zastosować nitonakrętki stalowe radełkowane. Mam dużo takich instalacji i nic się nie obruszało.
    Jak zamontować listwę zębatą do bramy bez spawania? Jak zamontować listwę zębatą do bramy bez spawania?
  • #8 16762854
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Mam też bramę ocynkowaną i pomalowaną proszkowo. Teraz mam właśnie montować listwy zębate. Instrukcja mówi (oprócz opcji spawania) o przewierceniu profilu wiertłem 6,5mm a następnie nagwintowaniu gwintownikiem M8.
    Niestety ten co pisał instrukcję nie wie, że profil nad szyną jezdną ma grubość ścianki 2mm.
    Ktoś doradził mi zrezygnowanie z listew metalowych i zakup nylonowych, które montuje się na blachowkręty (tzw. samowierty). Niestety nie chcę tych "plastikowych" listew i chcę pozostać przy metalowych. Nitonakrętki nie są takie doskonałe (słyszałem negatywne opinie). Rozważam przewiercenie profilu na wylot i użycie długich śrub M8 albo zakup takiego czegoś co namierzyłem u jednego sprzedawcy.
    Element ten jest pospawany i ocynkowany. Montaż na dwa blachowkręty. Ciekaw jestem Waszych opinii.

• #9 16763784
    luk9753
    Poziom 24  
    Kolego chyba nigdy nie montowales nitonakretki, bzdura jest to że w ściance 2mm blachowkręt będzie trzymał mocniej.
  • REKLAMA
  • #10 16764064
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    luk9753 napisał:
    Kolego chyba nigdy nie montowales nitonakretki.

Zgadza się, nigdy nie montowałem i dlatego pytałem dwie osoby, które montowały takowe na robotach za granicą. Obydwaj zgodnie ich nie polecali, mimo że mieli tam odpowiednie narzędzia.
    Rozważam też przewiercenie profilu na wylot wiertłem fi 8. Następnie rozwiercenie zewnętrznej ścianki wiertłem fi 14. Potem przykręcenie tulejek za pomocą krótkich śrub M8 (być może takich z okrągłym łbem na imbusa). Po montażu natomiast otwory pomocnicze fi 14 zatkałbym płaskimi zaślepkami z czarnego tworzywa.
    Rozważając taki montaż trzeba sprawdzić, czy nie należy dołożyć dodatkowych dystansów pod tulejki. Trzeba to sprawdzić montując napęd. Z kolei gdybym użył tych tulejek, które pokazałem wyżej, dodatkowy dystans byłby raczej zbędny, bo ten dospawany płaskownik załatwia sprawę.
  • #11 16764186
    Zbigniew 400
    Poziom 38  
    Ocena: 793
    Plastikowe zębatki z rdzeniem atalowym są duźo łatwiejsze w montaźu.
  • REKLAMA
  • #12 16764294
    luk9753
    Poziom 24  
    Skoro kolega ma profil że ścianka 2mm obstawiam że ta brama ma symboliczną wage.Ja nie jestem fanem nylonowych listew a na nitonakretkach zrobiłem dziesiątki bram takich które ważą i powyżej tony i nic się nie dzieje a nie zadko są to napedy małych osiedli. Nitonakrętek jest też kilka rodzajòw jedne trzymają lepiej inne gorzej.
  • #13 16764550
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ten profil ze ścianką 2mm jest umieszczony nad szyną jezdną. Wiele bram w ogóle nie posiada w tym miejscu żadnego profilu a pionowe elementy bramy są spawane bezpośrednio do tejże szyny. Porządne blachowkręty, np. 6,3mm mają skok gwintu (jak zmierzyłem) właśnie ok. 2mm.
    Wracając do nitonakrętek, to sposób zapewne godny uwagi ale trzeba mieć specjalny przyrząd lub w ostateczności jakąś praktykę w ich montażu. Gdybym miał pod ręką parę sztuk to mógłbym zrobić kilka prób na podobnym profilu aby zobaczyć jak to wychodzi i spróbować nawet zepsuć jedną czy dwie aby zaciskać je pod kontrolą (tzn. amatorsko dwoma kluczami i nakrętką).
  • #14 16766400
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Marek J. napisał:
    stosowałem śruby grzybkowe "na wylot " przez obydwie ściany profila...

Jaki otwór pod te śruby grzybkowe? W jaki sposób mocno dokręcić te tulejki (oryginalne występujące w zestawie z listwami) skoro one nie mają możliwości złapania kluczem?
  • #15 16766925
    Marek J.
    zybex napisał:
    aki otwór pod te śruby grzybkowe?

Trochę inwencji Kolego...
    Skoro gwint jest fi 8mm, to otwór 9mm na wylot, a od strony łba rozwiercasz fi10 lub lekko szlifujesz "blokady" śrub przy łbie aby kwadratowy kształt blokujący nieco wszedł z lekkim oporem w profil. Przy dokręcaniu śruba wejdzie głębiej i zablokuje się w otworze.
    zybex napisał:
    W jaki sposób mocno dokręcić te tulejki (oryginalne występujące w zestawie z listwami) skoro one nie mają możliwości złapania kluczem?

... A jakim kluczem hydraulicy, gazownicy i inni dokręcają rury (okrągłe) w instalacjach? :wink:
  • #16 16773747
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    luk9753 napisał:
    Nitonakrętek jest też kilka rodzajòw jedne trzymają lepiej inne gorzej.

Które zatem polecasz? Czy da się je solidnie zamocować bez specjalnego przyrządu, tzn. przy pomocy dwóch kluczy i nakrętki?
    U mnie tak wygląda przekrój bramy. Na pierwszym zdjęciu widać przekrój profilu 40x60x2 do którego będę mocował listwy zębate. Na drugim rzut całości jeszcze bez napędu. Na trzecim natomiast widok z góry z dostawionym napędem i przyłożoną listwą z tulejkami na próbę. Jak widać na zdjęciu, aby listwa zębata trafiła na środek koła zębatego muszę dołożyć jeszcze około 4mm dystansu.

• #17 16775384
    luk9753
    Poziom 24  
    Przede wszystkim musi być stalowa, radełkowana i z łbem kołnierzowym i otwór pod nią musi być taki jak jej średnica. Da się ją zacisnąć bez nitownicy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zamontowanie listwy zębatej do bramy proszkowanej bez spawania. Wskazano na możliwość użycia muf poszerzanych lub długich nakrętek, które można przykręcić do profilu bramy. Dyskutanci sugerują różne metody montażu, w tym użycie nitonakrętek, blachowkrętów oraz tulejek dystansowych. Podkreślono, że nitonakrętki powinny być stalowe i radełkowane dla lepszej trwałości. Wskazano również na możliwość przewiercenia profilu i użycia długich śrub M8. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z montażem zarówno metalowych, jak i plastikowych listew zębatych, podkreślając estetykę i trwałość zastosowanych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA