logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zasilacza do GTX 550Ti i Phenom II x4 965 - czy ATX Feel III 500W wystarczy?

Wujek_Z 17 Mar 2016 09:05 1215 3
REKLAMA
  • #1 15530704
    Wujek_Z
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    na wstępnie sorki za powtarzanie się z tematem, ale nie widziałem tematu pod taką konfigurację, a im więcej o tym czytam - tym bardziej głupi się wydaje ...

Obecnie mam:

GA 770t-UD3p
    Phenom II x4 965 (nie podkręcony, coś mi się te procki słabo kręcą w tej konfiguracji, to samo miałem ze wcześniejszym athlonem II x2 240, nie wiem czy to wina płyty)
    Ram: 6 gb (2+4)- planowana rozubodowa do 10 gb
    Dysk ssd 120 Gb
    w planach dołożenie drugiego dysku na dane
    SilentiumPC na procesorze
    Wentylator w obudowie
    Planuję zakup Gtx550 Ti - używka na allegro +- 300 pln (ponoć bardzo dobra opcja pod ten procesor, aczkolwiek jeżeli ktoś ma inne zdanie na ten temat - chętnie posłucham)

Zasilacz: ATX Feel III 500w

i właśnie tego zasilacza się obawiam. A dokładnie czytałem różne opinie, jedne że Feel to zło, inne że 3ke można już nazwać zasilaczem. Zasilacz pracuje w tym sprzęcie około 8 lat.

I teraz pytanie: czy słusznie uważam że po zamontowaniu takiej karty pasowałoby ten zasilacz wymienić ? a jeżeli tak to na jaki ? cenowo sam nie wiem, do 150pln byłoby super, do 200 też sobie żył ciąć nie będę ;)

I czy ta grafika będzie ok ? pracuję na 2 monitorach, jedyna gra w jaką gram to WOT. Główny monitor pracuje na 1920-1080, drugi niestety 1600-900 ale jak budżet pozwoli to w przyszłości planuję skompletować 2 takie same by pracowały w rozdzielczości 1920-1080.

Aukcja na którą poluję kończy mi się jutro o 2 w nocy, będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 15530771
    Montrres
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    Jeżeli kręcisz tego procka na tym zasilaczu to bardzo ryzykujesz.
    Teoretycznie 400W powinno spokojnie dać sobie radę (oczywiście markowy zasilacz).
    Ja w Twojej sytuacji kupiłbym 450W ( np Corsaira), albo nawet 500W - na zasilaczu lepiej nie oszczędzać.
    Jesli idzie o RAM to jak już chcesz rozbudować to 2x4Gb. Więcej nie raczej sensu, choć nie wiem co poza graniem robisz.
    Co to karty to wiem, ze nie zawsze są fundusze na nowy sprzęt ale mogę polecić Ci żebyś spróbował dozbierać na 750 Ti. Z procesorem i3 w FHD stabilnie 45fps'ów. Wiem bo taką kupiłem dla kolegi.
  • REKLAMA
  • #3 15530775
    Wujek_Z
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    hmm ... tylko czytałem opinię że lepszej grafy nie ma sensu, procek je ogranicza, najlepsza to 660Ti ale to już dodatkowe 150 pln ...
  • #4 15538548
    Montrres
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    I tak WoT nie wykorzystuje w pełni wielordzeniowości. Teraz to się trochę poprawiło ale mimo wszystko rewelacji nie ma. Ja w tym przypadku wolałbym dozbierać pieniążki i kupić nowy zasilacz wraz z nową kartą. Może spróbuj na razie podkręcić tą którą masz i przemęczyć się troszeczkę zanim nie dozbierasz więcej kasy.
REKLAMA