logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały i przykłady w Bascom dla początkujących z ATMEGA16

aolchawa 25 Cze 2005 18:40 1434 6
REKLAMA
  • #1 1606510
    aolchawa
    Poziom 12  
    witam. wlasnie zaczynam zabawe z mikrokontrolerami - konkretnie a ATMEGA 16. W zwiazku z tym chcialbym prosic (jesli ktos ma) o podanie mi linka albo przeslanie czegokolwiek na temat tego modelu mikrokontrolera w j. polskim. Bede wdzieczny rowniez za jakies przyklady w bascomie - koniecznie. Jestem maksymalnie poczatkujacy i chce sprobowac jakos wkrecic sie w ten klimat.
    pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1606701
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Na elektronika.qs.pl jest kurs AVR'ów. Co do opisu ATm16 w języku polskim to będzie cięzko. Przede wszystkim obowiązuje cię nota katalogowa !!! Jest też książka Mikrokontrolery AVR w praktyce - Doliński. I radze od razu się uczyć asemblera. Nie mów, że jest trudny bo nie jest. Spróbuj a zobaczysz. Bascom to strata czasu.

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1606759
    pubus
    Poziom 30  
    Ocena: 32
    Można bazować też na tutorialu na atmega8...
    Jest nieco więcej chyba tutoriali na ten uC...
    Oczywiście trzeba się zapoznać z dokumentacją do mega16 bo konfiguracja portów jest inna...
    Pozatym drastycznych różnic niema...
    Co do języka to bascom faktycznie jest nienajlepszy i chyba nawet nie warto się w niego pchać...
    W miarę dobrze znam C a asembler jest dla mnie troche kosmiczny... ;)
    Lepiej chyba zacząć od C i asemblerowych wstawek...
    Z tego co widziałem kod wynikowy C nie jest dużo większy od asemblerowego...
    Natomiast bascomowy jest zdecydowanie większy od pozostałych...
    Wybór należy oczywiście do ciebie...

P.S.
    Próbuje się właśnie uczyć asemblera... :/
  • Pomocny post
    #4 1607002
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    chciałbym stanąć w obronie bacoma bo nie jest on zupełnie do niczego
    ma on swoje wady i zalety a jak się nauczysz to i w baskomie można oszczędnie pisać

najważniejsze jest czy umiesz już jakiś jezyk programowania jak tak to uczysz się go dalej

acha i asembler to fakycznie podstawa niemusisz w nim pisać ale jeśli chcesz nauczyć się mikrokontrolerów to musicz wiedzieć co jest co.
    a tak do ogulnie to czasami trzega wstawkę w asm wstawić bo nawet c nie nadąży.

co do informacji na temat atmega16 to tylko nota katalogowa jak nie umiesz angielskiego to jest problem bo po polsku jest naprawdę mało
    spróbuj chociaż ją przejrzeć bo tam jest dużo obrazków a język jest dość prosty.

powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 1607500
    aolchawa
    Poziom 12  
    dzieki za cenne rady. jesli chodzi jednak o assemblera to nie mowie ze jest trydny i juz napewno nie jest mi obcy, ale w bascomie poporostu bede musial kodowac. Chodzi o to ze we wrzesniu (ostatni miesiac wakacji studenta :) ) bede mial praktyki w firmie ktora zajmuje sie tym i wlasnie oni nakazali mi zapoznanie sie z tym modelem mikrokontrolera i poznanie tego od strony bascoma.
    jeszcze raz dzieki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1607556
    K_o_n_r_a_d
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    Czarownik napisał:
    dzieki za cenne rady. jesli chodzi jednak o assemblera to nie mowie ze jest trydny i juz napewno nie jest mi obcy, ale w bascomie poporostu bede musial kodowac. Chodzi o to ze we wrzesniu (ostatni miesiac wakacji studenta :) ) bede mial praktyki w firmie ktora zajmuje się tym i wlasnie oni nakazali mi zapoznanie się z tym modelem mikrokontrolera i poznanie tego od strony bascoma.
    jeszcze raz dzieki.
    Pozdrawiam.

Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że masz jakiekolwiek pojęcie o programowaniu => Może wystarczy pomoc do BascomaAVR + przykładowe programy dołączone do Bascoma + w razie jakichś wątpliwości w EdW był kurs pt. "Mikroprocesorowa ośla łączka" (od numeru marzec 2002).
    A jeżeli chodzi o architekturę to właśnie zauważyłem, że wczoraj ukazała się książka "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce", autor: Rafał Baranowski, ale tam raczej Bascoma nie ma.
  • #7 1607569
    aolchawa
    Poziom 12  
    K_o_n_r_a_d napisał:
    Z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że masz jakiekolwiek pojęcie o programowaniu => Może wystarczy pomoc do BascomaAVR + przykładowe programy dołączone do Bascoma + w razie jakichś wątpliwości w EdW był kurs pt. "Mikroprocesorowa ośla łączka" (od numeru marzec 2002).
    A jeżeli chodzi o architekturę to właśnie zauważyłem, że wczoraj ukazała się książka "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce", autor: Rafał Baranowski, ale tam raczej Bascoma nie ma.

ano juz dlugo programuje, ale jeszcze nigdy nie robilem tego na mikrokontrolerach i chcialbym sie wkoncu nauczyc bo to podobno fajna sprawa - dlatego tez zglosilem sie do takiej firmy na praktyke.

P.S. na edw.com.pl mozna znalesc duzo ciekawych rzeczy :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozpoczynając naukę mikrokontrolera ATmega16, warto przede wszystkim zapoznać się z jego notą katalogową, która jest podstawowym źródłem informacji, choć dostępność materiałów w języku polskim jest ograniczona. Polecane są kursy AVR dostępne na stronach takich jak elektronika.qs.pl oraz materiały na edw.com.pl, w tym kurs "Mikroprocesorowa ośla łączka". W literaturze można znaleźć książki takie jak "Mikrokontrolery AVR w praktyce" autorstwa Dolińskiego oraz "Mikrokontrolery AVR ATmega w praktyce" Rafała Baranowskiego, choć niekoniecznie zawierają one przykłady w Bascomie. W kwestii programowania, Bascom jest kontrowersyjny – ma swoje wady i zalety, ale jest możliwe pisanie w nim oszczędnego kodu. Jednak wielu użytkowników rekomenduje naukę asemblera jako podstawy, a także języka C, który generuje bardziej optymalny kod niż Bascom. Przykłady dla ATmega16 można częściowo bazować na tutorialach dla ATmega8, z uwzględnieniem różnic w konfiguracji portów. Osoby z doświadczeniem w programowaniu, ale początkujące w mikrokontrolerach, powinny skupić się na poznaniu architektury i dokumentacji, a także praktyce w firmach wykorzystujących Bascom, jeśli jest to wymagane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA