logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98 - Komputer nie wyłącza się automatycznie po instalacji sieci

abz 26 Cze 2005 15:00 1660 6
REKLAMA
  • #1 1608126
    abz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam.
    Wiem ze byly poruszany juz taki problem ale bylo to zwiazane z WinXP, a mnie sie tym razem rozchodzi o system Win 98.

Chodzi o to ze komputer nie chce mi sie sam automatycznie wylaczyc, wychodzi komunikat: "Mozesz bezpiecznie wylaczyc komputer" I jak to przy zasilaczu ATX musze przytrzymac przez pare sekund przycisk POWER :P
    Nie wiem co sie stalo do tej pory wylaczal sie bez problemu, od pewnego czasu gdy zostala zainstalowaca siec (Internet) przestalo dzialac jak nalezy. Instalowali ja fachowcy z firmy, przy tej instalacji popsuli to wylaczanie komputera. Jak im zwrocilem uwage to powiedzieli: "Ze to tak musi byc" :(
    Wedlug mnie jest tu cos nie tak. Tylko nie wiem jak to naprawic.
    Odinstalowalem siec i tez nic poczym zainstalowalem ja spowrotem.

Prosze Was o pilna pomoc, bo nie chce wgrywac na nowo systemu.

Pozdrawiam
    abz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1608227
    abz
    Poziom 11  
    Niestety nie pomoglo, problem wciaz aktualny :(
  • #4 1608234
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Sprawdź co masz poustawiane w BIOS-ie na zakładce zarządzania energią.
  • REKLAMA
  • #5 1608274
    abz
    Poziom 11  
    W BIOS-ie tez mam dobrze poustawiane i nadal nic, nie chce sie wylaczyc tak jak powinien.
    Problem wciaz aktualny :(
  • REKLAMA
  • #6 1608419
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Czy masz wlaczona w BIOSie funkcje WOL ? Wake On Lan czy jakos tak ;) Jesli tak to wylacz i zobacz czy to cos dalo :)
  • #7 1608466
    abz
    Poziom 11  
    Mam wyłączoną tą funkcję od początku. Nawet resetowałem BIOS i ustawiałem wszystko od początku z książeczką od tej płyty. I nie wyłącza się nadal. :(

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy systemu Windows 98, gdzie po instalacji sieci komputer nie wyłącza się automatycznie, a zamiast tego pojawia się komunikat "Możesz bezpiecznie wyłączyć komputer", wymagający ręcznego przytrzymania przycisku POWER na zasilaczu ATX. Problem pojawił się po instalacji sieci przez firmę zewnętrzną. Próby rozwiązania obejmowały instalację poprawek Windows 98 SE, sprawdzenie i reset BIOS-u oraz konfigurację ustawień zarządzania energią, w tym wyłączenie funkcji Wake On LAN (WOL). Pomimo tych działań problem nadal występuje i komputer nie wyłącza się automatycznie tak jak powinien.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA