logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać dostęp do plików na komputerze przez IP?

kao91 26 Cze 2005 22:31 2586 10
REKLAMA
  • #1 1609057
    kao91
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Kolega podał mi swój nr. IP { nie ma Neostrady }, chciałbym ściągnąć sobie przez internet parę plików, jakiego programu mam do tego użyć ?

Chodzi mi o taki program w którym będę mógł wpisać czyjś IP, przejrzeć jego kompa, a następnie ściągnąć co mi się podoba.

Istnieją takie programy?
  • REKLAMA
  • #2 1609065
    betonn
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    eMule, DC++ itp.
  • REKLAMA
  • #3 1609084
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    O ile numer IP nie jest numerem tzw. routowalnym (publicznym) to nic Ci on nie da.
  • #4 1609118
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Programów od groma, wszystkie serwery FTP i HTTP pozwalają na taką opcję, oczywiście to kolega będzie mówił do jakich plików masz dostęp, a do jakich nie. Nawet użycie konia trojańskiego wymaga od użytkownika po stronie przeciwnej instalacji odprogramowania. Programów dzięki którym poprostu wchodzi się i ogląda jak narazie nie ma i na wieki wieków nie będzie

Pozdrawiam Lt.
  • #5 1898274
    grzegorzsawczak
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Za pomocą jakich programów można zdalnie (bezpiecznie) zalogować sie na szybki komputer i pracować na nim jak na swoim. Nie mam na myśli "telnet".
  • REKLAMA
  • #6 1898299
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    grzegorzsawczak napisał:
    Za pomocą jakich programów można zdalnie (bezpiecznie) zalogować sie na szybki komputer i pracować na nim jak na swoim. Nie mam na myśli "telnet".

Programamni do zdalnej administracji np Remote Administrator.
    Jeżeli na drugim komputerze jest Windows Xp Pro to można użyć zdalny pulpit.
  • #7 1898320
    simpo
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    kao91 napisał:

Chodzi mi o taki program w którym będę mógł wpisać czyjś IP, przejrzeć jego kompa, a następnie ściągnąć co mi się podoba.

Istnieją takie programy?

1) Czy kolega ma zewnetrzny adres IP, tzn czy np. jesli wchodzi na strone www.showmeip.com to widzi ten sam adres, ktory tobie podal
    , jesli nie to raczej nie bedzie to zbyt latwo mozliwe... :(

2) Czy kolega moze wiedziec, ze "grzebiesz" na jego dysku ?

3) Czy ty masz zew. IP ?
  • #8 1898492
    raf_entek
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Kolega powinien zainstalowac i skonfigurować u siebie serwer FTP, a ty mógłbys tylko póżniej sie do niego logować np przez Total Commandera, lub IE, ale to co mógłbyś ściągnąć zalezałoby od tego co udostępni Ci kolega.
  • REKLAMA
  • #9 1899176
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    ja się bawiłem programem , który nazywa się UltraVNC i jest darmowy , działa bardzo sprawnie , natomiast próbowałem też Symantec PCAnywhere , który jest już płatny , ale daje dużo więcej możliwości , przy czym uważam ,że VNC jest w zupełności wystarczający ,pozdrawiam
  • #10 2522855
    JuustaaaS
    Poziom 1  
    mam podobny problem dołańczam się do prośby

Podsumowanie tematu

✨ Dostęp do plików na komputerze przez IP wymaga, aby adres IP był publiczny (routowalny). Sam numer IP bez odpowiedniej konfiguracji i zgody użytkownika nie umożliwia swobodnego przeglądania i pobierania plików. Popularne programy P2P jak eMule czy DC++ pozwalają na wymianę plików, ale dostęp do zasobów zależy od udostępnienia ich przez właściciela komputera. Do zdalnej administracji i pracy na innym komputerze można użyć narzędzi takich jak Remote Administrator, Zdalny pulpit Windows XP Pro, UltraVNC (darmowy) lub Symantec PCAnywhere (płatny). Aby umożliwić pobieranie plików, kolega powinien skonfigurować serwer FTP, do którego można się logować np. przez Total Commandera lub przeglądarkę internetową. Programy umożliwiające nieautoryzowany dostęp do plików nie istnieją legalnie, a próby instalacji złośliwego oprogramowania wymagają działania po stronie ofiary. Alternatywnie można rozważyć użycie sieci VPN, np. Hamachi, do bezpiecznego połączenia komputerów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA