logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Kondesator 1500uf 35v LOW ESR

djkarol1 26 Kwi 2016 15:44 2265 8
REKLAMA
  • #1 15631623
    djkarol1
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Najlepiej NIPPON taki jak tu :

lub inny zamiennik o wysokim prądzie i low esr.
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #3 15646624
    djkarol1
    Poziom 16  
    Znam te sklepy.
    Wstawiłem 2200uf 35v 105.
    Oryginalny kondensator posiada 3 grube nóżki, które i tak były wypalone, od sporych prądów.
    Taki elektrolit był oryginalnie w sterowniku pompy wtryskiwacza, ten który wstawiłem na pewno nie wytrzyma tyle ile oryginał, nie wspominając o tym, że lutowałem cyną z pb, a oryginalny stop cyny w sterownikach topnieje przy 250 stopnia C. :)
  • REKLAMA
  • #4 15646730
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2641
    Widać, że oryginał ma ESR na poziomi 25mΩ, impedancja na poziomie 27mΩ przy 100kHz. Czyli bardzo niski.

Ciężko będzie kupić o takich samych parametrach. Kondensatory z Chemi-Cona są dostępne w magazynach w USA (droga wysyłka).
    Pozostaje chyba zakupić dostępny kondensator Low ESR (lepiej o pojemności większej i napięciu także wyższym, a jeszcze lepiej 2-3 mniejsze, bo ESR nam zmaleje) i nawet co 1-2 lata wymieniać na nowy.
  • REKLAMA
  • #5 15646804
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    djkarol1 napisał:
    ... nie wspominając o tym, że lutowałem cyną z pb, a oryginalny stop cyny w sterownikach topnieje przy 250 stopnia C. :)

Akurat to dobrze że dałeś cynę z PB, dłużej wytrzyma, wbrew Twoim obawom.
  • #6 15647136
    djkarol1
    Poziom 16  
    tomiok mylisz się kolego. Ten lut który dałem na pewno nie będzie dłużej trzymać niż oryginalny. Wiem z doświadczenia osób, które to regenerują zawodowo, że warto lutować to stopem wysokotemperaturowym, czy stop który używają ma domieszkę pb tego nie wiem. Lutowanie zwykłą cyną używaną w serwisach elektronicznych rtv i komputerowych skutkuje zwrotem sterownika, wiadomo, że zależy wiele od stanu pompy i pewnie od innych zmiennych.

Abstrahując od tematu, na co dzień serwisuję laptopy i lutuję układy bga, toteż dawniej dość dużo czytałem na temat pb free i badań stopów. Bywało tak, że niektóre układy działały długo i poprawnie jeśli postawiło się je na kulach free pb, mimo powszechnie znanych "bardzo dobrych" właściwości stopu z ołowiem. Było to podparte doświadczeniem zaawansowanych serwisantów, choć osobiście robię tylko z ołowiem.

MARCIN.SLASK mam miernik esr do elektrolitów, i zmierzyłem ten elektrolit na wypalonych pinach, esr było bliskie 30 mOhm. Zgodzę się, że jeśli miałbym wybrać to o wiekszym napięciu, (tylko ograniczony byłem obudową) . Ponieważ te LOW ESR które podają sprzedawcy na portalu znanym wszystkim jest często wyższe niż w zwykłych elektrolitach, o czym się przekonałem po kalibracji mojego miernika. Dałem zwykły kondensator, mój mechanik będzie miał sterownik do testów, toteż pewnie długo podziała.
  • REKLAMA
  • #7 15647292
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2641
    No niestety często bywa takie ograniczenie w postaci ciasnoty i braku możliwości zamontowania podobnego, ale większego elementu. Producenci pewnie o tym wiedzą i celowo tak jest.
    Zazwyczaj Low ESRy są większe (wyższe). Co prawda są wersję mini, ale wiążę się potem z trwałością. Taki o dwa razy większym ESR i deklarowaną żywotnością 1500-2000h podziała znacząco krócej, niż o niskim ESR i żywotności 6000-10000h. Do tego dochodzi prąd tętnień. Oryginalny kondensator ma ten parametr wysoki - 10,5A. Podobne kondensatory mają ten parametr rzędu 1-3A (wraz ze wzrostem temperatury parametr ten maleje. Szkoda, że nie ma standardu podawania tego parametru przy danej temperaturze, tylko co grupa kondensatorów to dane podawane przy innej temperaturze).
  • #8 15648462
    tomiok
    Poziom 33  
    Ocena: 291
    @djkarol1 - Chętnie poznam te stopy wysokotemperaturowe do lutowania "miękkiego" wytrzymujące ponad 250 stopni (ciekawość bo nie znam).
    Co prawda nigdy nie naprawiałem sterowników od wtryskiwaczy,
    ale zastanawia mnie fakt że - skoro kondensator jest na 125°C, to skąd tam ponad 250°C?
  • #9 15648794
    djkarol1
    Poziom 16  
    Wiadomo, że tak wysokie temperatury tam nie panują. Producent daje taki stop który ciężko rozlutować, na mojej stacji, ze względu na małą moc była to katorga . Serwisy zajmujące sie tym na co dzień używają rozlutownic z odsysaczem sporej mocy. Czy producent daje stop wysokotemperaturowy by dłużej wytrzymał z domieszką innego metalu w celu mniejszego utleniania i zachowania norm free PB tego nie wiem.

Co do stopów to jest tego sporo :
    http://www.eres.alpha.pl/elektronika/articles.php?article_id=473

Sn97Cu3 230-250 stopni C.

Zrobił nam się off top.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kondensatora 1500uF 35V o niskim ESR, preferując model NIPPON. W odpowiedziach wskazano na dostępność kondensatorów o różnych parametrach, w tym Nichicon i Panasonic, z uwagą na różnice w temperaturze pracy (105°C vs 125°C) oraz ESR. Podkreślono, że oryginalny kondensator miał bardzo niski ESR (25mΩ) i wysoki prąd tętnień (10,5A), co może być trudne do zastąpienia. Sugerowano zakup kondensatorów o wyższej pojemności i napięciu, a także wymianę co kilka lat. Dyskusja dotyczy również kwestii lutowania, gdzie podano różne stopy lutownicze oraz ich właściwości w kontekście wysokotemperaturowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA