logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostęp do internetu - Wolny transfer danych po połączeniu AP - Repeater

napkom 27 Kwi 2016 22:28 1122 2
REKLAMA
  • #1 15635312
    napkom
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam, opiszę całą sytuację. Internet mam od sąsiada (Funbox) który jest w odległości ok 100 metrów, u mnie panelówka która do niedawna była do routera robiącego za repeater+AP i nawet to dawało radę, zwykle prędkości na poziomie 6-8 Mb/s. Ale niestety mój sprzęt zszedł z tego świata.

Kupiłem drugi nowy niestety dłużej jak 2 godziny internet na nim nie podziałał, prędkością jakoś też nie grzeszył, więc wrócił do sklepu.

Moim 3cim aktualnie routerem jest: broadboard router mc-wr22 i męczarnia z nim straszna:
    czasem transfery schodzą poniżej 100 Kb/s w downloadzie a innym razem ponad 3 Mb/s w uploadzie.
    Ustawiony jest jako wireless ISP (AP i Repeater). Jedna antena to ta wcześniej wymieniona panelówka a druga to zwykła z kompletu.

Czy coś zrobiłem nie tak? Czy jest możliwe że przez złe ustawienie czegoś tak mi transfer strasznie zmarniał? Ja nie mam już pomysłów co może być nie tak :( Pomożecie?

Zasięg jest cały czas na poziomie 28-32%
  • REKLAMA
  • #2 15635820
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Podaj posiom sygnału w normalnych jednostkach.
    Wpisane % nic nie dają.

Przyda się też ilośc innych sieci WiFi jaka widzi router.

Aby to działało stabilnie potrzebujesz osobnych urządzeń na most od sąsiada.
    Repeater to bardzo kiepski pomysł w takiej sytuacji.
  • #3 15643594
    napkom
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Sprawdziłem i na kablu średnio 3 Mb/s internet wyciąga, wifi kuleje ostro :(

Postawienie czegoś dodatkowo u sąsiada odpada, tym bardziej że nie mam budżetu na to, jedyne co mogę teraz zrobić to poustawiać wszystko najbardziej optymalnie jak się da. Ustawiłem swój też jako repeater ale różnicy prędkości nie odczułem.

Cytat:
    Podaj posiom sygnału w normalnych jednostkach.

Jak mam to zrobić? W routerze mam tylko to:

Dzisiaj znalazłem jeszcze antenę dookólną na kablu gdyby się mogła przydać. Jak będzie potrzebny jakiś screen albo coś dopisać to proszę śmiało.
REKLAMA