logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jonit - Kilka pytań dotyczących jonitu ( wymiennik jonitowy )

Wr841nd 30 Kwi 2016 19:55 3285 2
REKLAMA
  • #1 15641355
    Wr841nd
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Witajcie.
    Sporo przeczytałem ale dalej mam kilka pytań dotyczących eksploatacji złóż jonitowych.

1 Regeneracja jonitu :
    W jednym z opracowań dla studentów jest opis kolumny jonitowej i sposobu jej regeneracji.
    Dziwi mnie zapis : NaCl o stężeniu 5% przepuszczamy przez 30 minut w ilości 1dm3 ( nie podali ilości samej żywicy ) a np ostatnio widziałem wymiennik jonitowy który jest zasilany stężoną solanką ( 500kg/24h ale to instalacja przemysłowa i ona potrafi przefiltrować 110m3 wody po jednej regeneracji na 1 wymiennik a są 3 takie )

Jak z prędkością przepływu soli ( podejrzewam że im wolniej tym lepiej sól wymieni jony w żywicy )

Trwałość : W Pdf producenta X pisze że jonit wytrzymuje do 6 lat eksloatacji ( pytanie ile to m3 wody na jaką ilość masy jonitu )

Płukanie po soli jest w przeciwprądzie czy w tym samym kierunku ( np .w zmywarce )

Podobno woda po jonicie nie nadaje się do picia ( brakuje jakiś mikroelementów ) prawda czy fałsz ? Przecież są wymienniki jonitowe do wody pitnej...

I ile na 1L jonitu jest w stanie przefiltrować wody zanim skończą się jego możliwości wymiany jonowej...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15641565
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Po przejściu przez jonit/jonity otrzymujesz wodę demineralizowaną która jak sama nazwa wskazuje pozbawiona jest składników mineralnych wiec do picia się nie nadaje. Po pierwsze dlatego że nie dostarcza a wręcz usuwa z organizmu niezbędne mikroelementy po drugie dlatego ze smakuje obrzydliwie :) Wymienniki jonitowe do uzdatniania wody pitnej owszem stosuje się do usunięcia niepożądanych jonów ale za nimi jest mineralizator który "dostarcza" niezbędne "dobre" jony. Co do sposobu regeneracji i pojemności jonowymiennej wszystko zależy od typu i producenta żywicy jonowymiennej. Zwykle taka żywica wytrzymuje określoną ilość cykli wiec z tymi sześcioma latami trwałości wszystko zależy od tego co ile trzeba regenerować. To ile litrów wody przefiltruje litr jonitu zależy zasadniczo od dwóch parametrów: Pojemności jonowymiennej żywicy - do odszukania w karcie technologicznej konkretnego jonitu oraz od stężenia jonów w filtrowanej wodzie - można to stwierdzić w zasadzie tylko na drodze analitycznej. Mając te dane dopiero można określić przybliżoną ilość litrów wody na litr jonitu. Idąc dalej znając zapotrzebowanie na wodę demi można określić wielkość złoża będącą sensownym kompromisem pomiędzy kosztem żywicy a częstotliwością regeneracji a tym samym żywotnością złoża. Jeśli chodzi o kierunki płukania to stacje jonitowe z którymi maiłem styczność najpierw puszczały czystą wodę w przeciwprądzie aby wzburzyć żywicę w kolumnach potem kwas solny/wodorotlenek sodu (osobne kolumny z anionitem i kationitem) we współprądzie, potem następowała przerwa około 15min, następnie płukanie w przeciwprądzie i na koniec regeneracji współprądowe. Była do tego głowica automatyczna. Aby wydłużyć żywotność jonitów czasami stosuje się przed nimi filtry odwróconej osmozy w celu wstępnego usunięcia części jonów.
  • #3 15644199
    Wr841nd
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Czyli część moich przypuszczeń się potwierdziła.
    Jednak do picia się nie nadaje ( dziękuję za podpowiedź ) mineralizator jest potrzebny.

Temat uważam za wyczerpany.
REKLAMA