logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przesyłanie dźwięku z komputera po Bluetooth A2DP

Piotrek.pxf 06 Maj 2016 13:41 2838 0
REKLAMA
  • #1 15654207
    Piotrek.pxf
    Poziom 27  
    Ocena: 65
    Dzień dobry,

Na aukcjach internetowych pojawiło się dużo odbiorników audio Bluetooth A2DP ze standardowym wyjściem analogowym minijack. Jako że potrzebuję uwolnić domowego laptopa od kabli, pomyślałem sobie, że takie urządzenie wraz ze standardowym mikro-dongle USB Bluetooth rozwiązałoby problem podłączenia laptop -> wzmacniacz audio. Zupełnie mam w tym doświadczenia w tym temacie. Chciałbym dowiedzieć się czy to jest realne, wykonalne i czy nie będzie sprawiało problemów.

Nie potrzebuję dźwięku dobrej jakości, ale zależy mi na tym, by nie było problemów z połączeniem, by działało to tak jak standardowy kabel analogowy - podłączyć, ustawić i zapomnieć. Odległość od laptopa do wzmacniacza to maksymalnie 5m. Laptop to ASUS K50IJ z systemem Windows 7 (64 bit).

W sprzedaży są zarówno tanie urządzenia "noname" w cenach 30 do 100 zł, jak i bardziej markowe konstrukcje w przedziale cen 100 - 500 zł (przykładowo Logitech BAA, Harman Kardon BTA 10, Samsung Level Link czy nawet Cambridge Audio BT 100). Co w moim przypadku będzie bardziej korzystne? Podejrzewam, że różnice w cenach przekładają się głównie na jakość przetwornika D/A i części audio, a na audiofilskim odbiorze mi nie zależy. Czy bezmarkowe konstrukcje dadzą radę?

Jaki wybrać adapter USB Bluetooth? Czy będzie dobry każdy obsługujący profil A2DP, czy są jakieś dodatkowe haczyki, na które muszę zwrócić szczególną uwagę?

W końcu czy to wszystko razem będzie tak prosto działało na moim laptopie/systemie? Czy po zwyczajnym podłączeniu wszystkiego w Windowsie pojawi się dodatkowe urządzenie audio i wystarczy go użyć? Czy potrzeba dodatkowych sterowników (jakich?)? Czy za każdym razem nie będzie trzeba w jakiś sposób parować tych urządzeń, co by było jeszcze bardziej uciążliwe niż podłączanie kabli i mijało się z celem.
  • REKLAMA
REKLAMA