logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[VS2015] - Jak wyłączyć powiększanie okienka programu w Windows 10?

TvWidget 06 Maj 2016 22:55 903 6
REKLAMA
  • #1 15655526
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 691
    W środowisku VS2015 tworzę klasyczną aplikację Windows. W trybie Design wszytko jest OK. Jeśli aplikację uruchomię (Win10) to okienko programu i wszytko co na nim się znajduje zostaje powiększone. Teksty, ikony itp. stają się przez to miej ostre.
    Czy to powiększanie można wyłączyć ?
  • REKLAMA
  • #2 15655686
    hasfar_antabolis
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Klasyczna aplikacja windows to "Windows Forms Apllication"?

[VS2015] - Jak wyłączyć powiększanie okienka programu w Windows 10?

Widoczne trzy formatki - ta na wierzchu to uruchomiony plik exe, środkowa to apka uruchomiona w visualu w trybie debug i ta na spodzie to "Design" visuala - są tego samego rozmiaru - musiałeś sam coś namieszać.
  • REKLAMA
  • #3 15655822
    TvWidget
    Poziom 38  
    U mnie jest tak:
    [VS2015] - Jak wyłączyć powiększanie okienka programu w Windows 10?screen.png (31.17 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Mam monitor 4K i dużą rozdzielczość ekranu. Czy to może być przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #4 15656034
    webmortiz
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Możliwe że jest to kwestia ustawień samego Windowsa 10, Prawym na pulpicie -> Ustawienia ekranu (u mnie jest Display settings). I w pierwszej pozycji Ekran? (u mnie Display) pod okienkiem Customize your display jest taki suwak. Jak chcesz mieć 1:1 to powinien być on przesunięty maksymalnie w lewo, każda większa wartość niż 100% powoduje że elementy programów i interfejsu systemu mogą się skalować i być przy tym lekko nie ostre.
  • REKLAMA
  • #5 15656086
    TvWidget
    Poziom 38  
    Skala u mnie domyślnie jest ustawiona na 150%. Po zmianie na 100% oczywiście wszytko się zmniejszyło. Ta zmiana jednak nie płynęła na powiększanie okienka w trybie "Run". Nadal więc szukam informacji jak zapanować na tym automatycznym skalowaniem.
  • #6 15671744
    hasfar_antabolis
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Nie może chodzić o skale bo przeskalowane by było wszystko, łącznie z okienkiem vs, nie wspominając o widoku projektu.
    Czy taka sytuacja ma miejsce przy każdym tworzeniu nowego projektu?
  • #7 15672052
    TvWidget
    Poziom 38  
    hasfar_antabolis napisał:
    Czy taka sytuacja ma miejsce przy każdym tworzeniu nowego projektu?

Tak
    Zmieniłem rozdzielczość ekranu na 1280x720 i utworzyłem nowy projekt. Cały czas okienko w trybie Run jest większe niż w rybie Design.

Uzupełnienie do tego co wcześniej napisałem:
    Robiłem różne eksperymenty z ze zmianą rozdzielczości ekranu i tego co napisał webmortiz. Teraz sytuacja się zmieniła. Tworzę pusty projekt. Uruchamiam go. Okienko jest powiększane. Stawiam na formie label. Uruchamiam i okienko nie jest już powiększane.
    W przypadku projektów utworzonych kiedyś nic się nie zmieniło.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem automatycznego powiększania okna aplikacji Windows Forms w środowisku Visual Studio 2015 na systemie Windows 10. Użytkownik zauważył, że po uruchomieniu aplikacji okno oraz elementy interfejsu, takie jak teksty i ikony, są powiększone, co prowadzi do ich rozmycia. Inni uczestnicy zasugerowali, że może to być związane z ustawieniami skalowania w systemie Windows 10, które można zmienić w ustawieniach ekranu. Użytkownik potwierdził, że zmiana skali z 150% na 100% nie rozwiązała problemu, a okno w trybie "Run" nadal było większe niż w trybie "Design". Eksperymenty z rozdzielczością ekranu również nie przyniosły oczekiwanych rezultatów, a powiększenie występowało przy każdym nowym projekcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA