logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate/ST4000VN000/NAS HDD - Odzyskanie danych usuniętych 'clean' w diskpart

jlatk 08 Maj 2016 13:38 1419 17
REKLAMA
  • #1 15658348
    jlatk
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam!

Proszę o pomoc w odzyskaniu danych i struktury dysku Seagate NAS HDD ST4000VN000. Parametry dysku: Pojemność dysku to 4TB, FW: SC46, Date: 16055, Site: TK. Pomyliłem się i skasowałem / wyczyściłem dysk poleceniem:

clean

w narzędziu: diskpart. Procedurę przeprowadziłem w systemie Windows 8.1 Pro. Przy wylistowaniu dysków w diskpart w kolumnie [Gpt] widniała gwiazdka.

Załączam ekrany z programu DMDE w wersji 3.0.6:
    Seagate/ST4000VN000/NAS HDD - Odzyskanie danych usuniętych 'clean' w diskpart Seagate/ST4000VN000/NAS HDD - Odzyskanie danych usuniętych 'clean' w diskpart Seagate/ST4000VN000/NAS HDD - Odzyskanie danych usuniętych 'clean' w diskpart

oraz plik dev1_lba0..49.bin (1 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. zawierający kopię sektorów wykonaną w programie DMDE w wersji 3.0.6 od sektora 0 do 2048.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15659177
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Zwyczajnie wstaw partycję Seagate_NAS..., zastosuj, zrestartuj i powinno działać o ile są tam twoje dane (sprawdź przez otwórz wolumin). O dziwo uchował się prawidłowy Boot sektor, a komenda ta zazwyczaj powoduje jego skasowanie. Jeśli to nie ta partycja, to będziemy działać dalej.
  • #3 15660708
    jlatk
    Poziom 12  
    Zaznaczę jeszcze, że po wykonaniu 'clean' nie wychodziłem z 'diskpart' tylko zresetował komputer twardym resetem poprzez wyłączenie przyciskiem zasilania. Może dlatego pewne dane (boot sector itp.) zachowały się.

Czy mogę prosić o jaśniejszy opis? :D

W jaki sposób / jakim narzędziem mam wstawić partycję "Seagate_NAS_HDD_S"? Czy normalnie z menadżera Windows "Zarządzanie dyskami", czy za pomocą DMDE?

Powiedzmy, że jestem laikiem i potrzebuję szczegółowej informacji. Z góry dzięki za zrozumienie i szczegółowe wyjaśnienie. :lol:

Poniżej struktura dysku widziana z DMDE:

• Pomocny post
    #4 15660899
    Łukasz_W

Ocena: 648
    W DMDE w oknie partycji -> prawym przyciskiem myszy na partycję "Seagate..." -> wstaw -> zaakceptuj zmiany (zapisz plik wycofania).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 15661063
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Przed możesz wejść w partycje i sprawdzić czy to ta partycja o którą chodzi. Potem wykonać to co pisze Łukasz i Mati najlepiej z kopia zapisów tak jak poprosi program.
  • #6 15661299
    mati211p
    Łukasz_W napisał:
    W DMDE w oknie partycji -> prawym przyciskiem myszy na partycję "Seagate..." -> wstaw -> zaakceptuj zmiany (zapisz plik wycofania).
    I po tym wszystkim restart komputera, byś po wykonaniu tego nie mówił, że nic to nie dało. Dopiero po restarcie lub ponownym podłączeniu dysku będą widoczne zmiany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15662050
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Nie jest on zawsze konieczny można się bez niego obejść ale trzeba zrestartować kontroler
  • #8 15662099
    jlatk
    Poziom 12  
    migol21 napisał:
    (...) najlepiej z kopia zapisów tak jak poprosi program.

Czy kopia zapisów oznacza wykonanie kopii posektorowej lub jakiejś innej na dodatkowy dysk? Na czym ona będzie polegała?

Nie wiem czy mam przygotować dodatkowy dysk o analogicznej pojemności i jak długo taka kopia będzie się robiła. Jest to około 4TB danych. Jeśli będzie to kopia tych danych to muszę też zabezpieczyć działanie kompa, bo to trochę potrwa.
  • REKLAMA
  • #9 15662121
    mati211p
    Chodzi o plik do wycofywania zmian, który program każe zapisać. Oczywiście wstawianie partycji wykonaj wtedy, gdy to są twoje utracone dane.
  • #10 15662164
    jlatk
    Poziom 12  
    Łukasz_W napisał:

Czy chodzi o:
    1. przycisk [INSERT] na ekranie:

2. czy może o ten skrót "Ctrl + Ins" na poniższym ekranie:
    Seagate/ST4000VN000/NAS HDD - Odzyskanie danych usuniętych 'clean' w diskpart ?

Wnioskuję, że chodzi o skrót z punktu 2. Tak?

Dodano po 3 [minuty]:

migol21 napisał:
    Przed możesz wejść w partycje i sprawdzić czy to ta partycja o którą chodzi. Potem wykonać to co pisze Łukasz i Mati najlepiej z kopia zapisów tak jak poprosi program.

Oczywiście. Tam była jedna partycja. To jest ta. Dane są:

Chyba, że powyższy ekran oznacza coś przeciwnego.
  • #11 15662193
    Łukasz_W

Ocena: 648
    Obie funkcje dotyczą tego samego.
    Bez obrazy, ale jest do tego instrukcja, w formacie pdf jak i na youtube'ie.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #12 15662200
    jlatk
    Poziom 12  
    Łukasz_W napisał:
    Bez obrazy, ale jest do tego instrukcja, w formacie pdf jak i na youtube'ie.

Możliwe, ale w takim przypadku lepiej zaczerpnąć wiedzy u praktyków niż odkrywać Amerykę.

Wiedzę mogę nabyć później na danych testowych.

Dzięki jednak za trafną uwagę. :D
  • REKLAMA
  • #13 15662216
    mati211p
    To dlatego, że wybrałeś język angielski a nie polski przy pierwszym uruchomieniu. Wtedy wstaw jest równoznaczne ze słowem insert, chyba normalne. W Pomocy możesz zmienić.
  • #14 15662287
    jlatk
    Poziom 12  
    W pierwszej kolejności muszę otworzyć Wolumen, ponieważ otrzymuję poniższy komunikat:

A później nie ma innego wyboru jak (GPT):
  • #15 15662301
    mati211p
    A przeczytaj to co masz poniżej, to zrozumiesz, dlaczego, MBR obsługuje dyski do 2TB.
  • #16 15662310
    jlatk
    Poziom 12  
    Czym się różni opcja:
    1. [Odzyskaj obiekt ...]
    2. od opcji [Odzyskaj pliki Ctrl+U]

jak na poniższym obrazie:

Czy te akcje mogę zastosować w tym przypadku oraz czy ich zastosowanie spowoduje usunięcie tych danych z tego dysku? Nie widzę opisu szczegółowego w dokumentacji.
  • #17 15662318
    mati211p
    Wstaw tą partycję, nie ma co się z odzyskiwaniem męczyć, jeśli partycja jest sprawna. Odzyskaj obiekt to odzyskanie tego, co masz PPM zaznaczone, a odzyskaj pliki to wszystkie zaznaczone "ptaszkami". W przypadku twojego zaznaczenia - niczym.
  • #18 15662326
    jlatk
    Poziom 12  
    mati211p napisał:
    Wstaw tą partycję, nie ma co się z odzyskiwaniem męczyć, jeśli partycja jest sprawna. Odzyskaj obiekt to odzyskanie tego, co masz PPM zaznaczone, a odzyskaj pliki to wszystkie zaznaczone "ptaszkami".

Ok. Wstawiłem partycję i chyba wszystko się odzyskało. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w odzyskaniu danych z dysku Seagate NAS HDD ST4000VN000 po przypadkowym użyciu polecenia "clean" w narzędziu diskpart na systemie Windows 8.1 Pro. W odpowiedziach zasugerowano, aby w DMDE wstawić partycję "Seagate_NAS_HDD_S" oraz sprawdzić, czy dane są dostępne. Użytkownik został poinstruowany, jak wykonać tę operację, a także jak zapisać plik do wycofywania zmian. Po kilku wyjaśnieniach i wskazówkach dotyczących użycia DMDE, użytkownik potwierdził, że udało mu się odzyskać dane po wstawieniu partycji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA