logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustalić czy internet posiada limit pobierania danych?

Gato2 08 Maj 2016 15:42 978 10
REKLAMA
  • #1 15658653
    Gato2
    Poziom 8  
    Witam
    Mogę sobie wyobrazić wasze miny gdy będziecie czytać ten temat, ale naprawdę jestem zielony w tych sprawach.

Przez najbliższy miesiąc będę mieszkał w mieszkaniu kumpla który wyjechał zagranicę i dostałem od niego hasło do jego internetu. Problem w tym, że nie wiem czy jest to internet z limitem czy nie, a nie chcę przypadkowo nabić dodatkowej kwoty.
    W pokoju stoi tp link 54m wireless router i jest podłączony do portu WAN kabelek. Nie ma w nim żadnych kart/pendrivewów ani nic takiego (nawet nie ma takich wejść) Kabel nie jest podłączony do modemu, tylko znika w ścianie...czy na podstawie tego może ktoś mi powiedzieć czy jest to internet bez limitów danych?

Moderowany przez jimasek:

Temat poprawiłem - zdanie rozpoczynamy od wielkiej litery

• REKLAMA
  • #2 15658674
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1396
    Włącz se :

http://www.speedtest.net/
    I zorientujesz się jaka to sieć . A nie wystarczyło by kolegę zapytać jaki kupił internet ? :D
  • REKLAMA
  • #3 15658676
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 240
    Jaki to problem zapytać kolegi jakiego internetu używa?
  • REKLAMA
  • #4 15658694
    Gato2
    Poziom 8  
    Gdybym mógł skontaktować się ze znajomym, to nie musiałbym tutaj pisać. Do jego powrotu do PL nie będzie z nim kontaktu, zresztą on ma trochę ważniejsze sprawy na głowie niż słuchanie moich pytań o łącze internetowe.

@brofran a co dokładnie miało mi to pokazać, bo chyba nie doceniłeś jak bardzo zielony jestem w temacie :D
  • #5 15658699
    dper15
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Z tego co wiem to nie ma stacjonarnego internetu z limitem danych.
  • REKLAMA
  • #6 15658729
    Gato2
    Poziom 8  
    dper15 napisał:
    Z tego co wiem to nie ma stacjonarnego internetu z limitem danych.

Wybacz idiotyczne pytanie, ale rozumiem, że jeśli kabel jest podłączony do portu WAN tzn. że internet jest stacjonarny? Na czym to w ogóle polega i jak to możliwe,że internet działa bez modemu? U siebie muszę mieć zarówno modem jak i router, żeby odbierać internet w kom. stacjonarnym i na telefonie/laptopie, natomiast znajomy ma sam router, który nie musiał być podłączony do jego laptopa.
  • #7 15658756
    dper15
    Poziom 17  
    Jeżeli u siebie masz modem podłączony do routera to masz internet mobilny co za tym idzie jakiś limit , a jeśli kabel podłączony do WAN idzie w ścianę to oznacza to stały dostęp do neta bez limitu.
    Np. Kablówka .
  • #8 15658793
    Gato2
    Poziom 8  
    dper15 napisał:
    Jeżeli u siebie masz modem podłączony do routera to masz internet mobilny co za tym idzie jakiś limit , a jeśli kabel podłączony do WAN idzie w ścianę to oznacza to stały dostęp do neta bez limitu.
    Np. Kablówka .

Nie, u siebie mam kabel od Vectry podłączony do modemu, modem do routera,a router do komputera stacjonarnego. Cały czas myślałem, że sam router nie wystarczy do odbierania internetu i potrzebny jest modem, dlatego nie rozumiem jak koledze wszystko działa na samym routerze. Ma jakieś znaczenie, że znajomy nie ma komputera stacjonarnego, tylko laptop? Czy połączenie przewodowe i modem jest potrzebny tylko przy PC-cie?
  • Pomocny post
    #9 15658799
    dper15
    Poziom 17  
    Vectra daje swoje modemy , a np. Multimedia Polska nie i podłączasz od nich kabel prosto pod swój router lub komputer , wiec zależy to od dostawcy internetu.
    To nie ma żadnego znaczenia czy ma komputer PC czy lapek .
  • Pomocny post
    #10 15658801
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15658826
    Gato2
    Poziom 8  
    Ok @dper15, @jur-ek.adam , dzięki za wyjaśnienie sprawy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak ustalić, czy internet, z którego korzysta, ma limit pobierania danych. Otrzymuje sugestie, aby skontaktować się z właścicielem łącza, jednak nie ma takiej możliwości. W dyskusji wyjaśniono, że jeśli kabel jest podłączony do portu WAN routera TP-Link, to prawdopodobnie oznacza to stały dostęp do internetu bez limitu, co jest typowe dla dostawców kablowych, takich jak Vectra. Użytkownicy podkreślają, że niektóre firmy, jak Multimedia Polska, mogą wymagać modemu, podczas gdy Vectra dostarcza swoje urządzenia. Ostatecznie, użytkownik dowiaduje się, że może korzystać z internetu bez obaw o dodatkowe opłaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA