logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić silnik krokowy w attuatorze gazu bez informacji zwrotnej?

wszim 28 Cze 2005 11:44 915 6
  • #1 1612723
    wszim
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam
    Jak w praktyce rozwiązane jest wstępne ustawienie silnika krokowego sterującego przepływem gazu. Tam nie ma żadnej informacji zwrotnej w której kontroler wiedziałby w jakiej pozycji jest ustawiony zawór po włączeniu zasilania, są tylko 4 kabelki faz silnika.

pozdrawiam i dzięki
  • #2 1612866
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Wszystko zależy od centralki.
  • #3 1613016
    wszim
    Poziom 14  
    diag napisał:
    Wszystko zależy od centralki.

??? co zależy od centralki? To nie jest odpowiedź na moje zapytanie. Chodzi mi o sterowanie stricte silnikiem krokowym elementem wykonawczym w attuatorze (nie jakiś magnetyczny etc.). Do głowy mi przychodzi takie rozwiązanie że po załączeniu zasilania podaje się silnikowi pełny zakres kroków tak aby ustawił się do którejś granicznej pozycji. Tylko czy to tak się faktycznie robi i ewentualnie do której pozycji, pełnego zamknięcia czy pełnego otwarcia i dopiero od tego momentu odlicza sie kroki do pozycji wyjściowej?
  • #4 1613197
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Zapytaj się konstruktorów twojej instlacji.
  • #5 1613236
    wszim
    Poziom 14  
    Jak masz tak doradzać to lepiej zajmij się "wymianą żarówki".

Nie chodzi mi o moją instalację tylko generalnie jak temat jest w praktyce rozwiązywany.
  • Pomocny post
    #6 1613889
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    po wlaczeniu zaplonu silnik krokowy zostaje calkowicie zamkniety . sterownik ma zaprogramowany odpowiednio dlugi czas samykania silnika aby zostal on zamkniety w kazdej sytuacji nawet gdy byl poprzednio calkowicie otwarty . potem sterownik odlicza od pozycji zamknietej odpowiednia ilosc krokow np 70 . i silnik jest ustaqwiony op0tymalnie tak aby auto zaczelo wogule pracowac na gazie . potem jak juz sterownik otrzymuje sygnal z sady lambda korokowy jest juz normalnie sterowany zamykanie- otwieranie .
  • #7 1614018
    wszim
    Poziom 14  
    Janek Bień napisał:
    po wlaczeniu zaplonu silnik krokowy zostaje calkowicie zamkniety . sterownik ma zaprogramowany odpowiednio dlugi czas samykania silnika aby zostal on zamkniety w kazdej sytuacji nawet gdy byl poprzednio calkowicie otwarty . potem sterownik odlicza od pozycji zamknietej odpowiednia ilosc krokow np 70 . i silnik jest ustaqwiony op0tymalnie tak aby auto zaczelo wogule pracowac na gazie . potem jak juz sterownik otrzymuje sygnal z sady lambda korokowy jest juz normalnie sterowany zamykanie- otwieranie .

I o zdobycie takiej wiedzy mi chodziło. Wielkie dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Silnik krokowy w attuatorze gazu, który nie posiada informacji zwrotnej, jest w praktyce ustawiany poprzez pełne zamknięcie zaworu po włączeniu zapłonu. Sterownik podaje silnikowi odpowiednio długi impuls krokowy, aby całkowicie zamknąć przepływ gazu, niezależnie od poprzedniej pozycji zaworu. Następnie odlicza określoną liczbę kroków (np. 70) od pozycji zamkniętej, aby ustawić optymalną pozycję startową dla pracy na gazie. Po uzyskaniu sygnału z sondy lambda silnik krokowy jest normalnie sterowany w zakresie otwierania i zamykania zaworu. Takie rozwiązanie eliminuje potrzebę informacji zwrotnej o aktualnej pozycji zaworu i umożliwia precyzyjne sterowanie przepływem gazu.
REKLAMA