logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtry wody - w jakiej kolejności powinny być montowane w domu jednorodzinnym?

BILGO 14 Maj 2016 11:13 61683 23
REKLAMA
  • #1 15672278
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 725
    Witam

Mam pytanie ogólnie odnośnie filtrów wody:
    -mechaniczny (sznurkowy, piankowy, polipropylenowy oraz ceramiczny 0.3 µm!)
    -odżelaziająco-zmiekszający
    -zmiękczający (jono-wymienny)
    -węglowy (różnego typu, ze złożem KDF)

W jakiej kolejności powinny być montowane w domu jednorodzinnym?
    Myślałem dać:
    1. polipropylenowy 1 µm
    2. ceramiczny 0.3 µm
    3. odzelaziająco-zmiękczający
    4. węglowy z KDF

Jak myślicie, dobra koncepcja?
    Prosiłbym o wypowiedzenie się bardziej doświadczonych. Zostanie jakaś informacja dla potomnych ;)
    Ogólnie chciałbym poznać zasady budowania takich zestawów filtracyjnych.

PS. Nie znalazłem odpowiedniego działu, więc w razie problemów proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 15673691
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ocena: 159
    Daj dwa filtry zgrubny i dokladny, a do tego zmiekczacz jako urzadzenie
  • #3 15673702
    BILGO
    Poziom 38  
    olejopalacz2 napisał:
    Daj dwa filtry zgrubny i dokladny, a do tego zmiekczacz jako urzadzenie

5um mam na wstępie (już są) myślałem dać 1um lub 0.3um następnie wkładka zmiękczajaca i na końcu węgiel z KDF. doby pomysł?
    Woda ma delikatnie metaliczny posmak. Tragedii nie ma, ale chciałbym tak dodatkowo coś założyć ;)
  • #4 15673720
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Przerost formy nad trescią.
    Wklad mniekczajacy odpusc, wegiel mozesz dac
  • Pomocny post
    #5 15673749
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    W mieszkaniu jako pierwszy filtr stosuję 1 µm i to tylko do instalacji osmozy (w mieście). Jak zastosujesz za gęsty filtr to się zapcha. Zobacz jak wygląda mój filtr po 6 miesiącach: https://youtu.be/mYIflhTK0Vk
    Na działce będę instalować 100 - 150 µm na przyłącze (wkładu jeszcze nie kupiłem). Dopiero na cele spożywcze trzy filtry: 5 µm, węglowy (który oznaczony jest jako 20 µm, więc pierwszy filtr chroni go przed zapychaniem się, tak by zbierał głównie chlor) i dopiero 1 µm.
  • REKLAMA
  • #6 15673995
    BILGO
    Poziom 38  
    Ciekawa sprawa dlaczego 1um na końcu... A myślałem dać odwrotnie :) Przemyśle sprawę i narysuje schemat co chciałbym zrobić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15674115
    freebsd
    Poziom 42  
    Pierwszy filtr na przyłączu ma chronić armaturę przed pisakiem.

Woda "spożywcza": mam przygotowane trzy obudowy do filtrów, tyle optymalnie mieści mi się w szafce. Zaczynam od takiego, który się szybko nie zapcha, a kończę takim, który wyłapie ewentualne śmieci z filtru węglowego, oraz dokończy filtracje mechaniczną.
    .
    5 µm to i tak jest bardzo dobra filtracja! Generalnie filtrami mechanicznymi chcę wyłapać śmieci z rur, a filtrem węglowym chlor. Dlatego pierwszy filtr ma czterokrotnie lepszą filtrację mechaniczną od filtru węglowego, a na końcu jest filtr dokładny 1 µm.
  • #8 15674203
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2124
    Za filtrem węglowym powinien być jeszcze jeden mechaniczny, bo świeży wkład wprowadza mnóstwo śmieci do instalacji, ze całe idea bierze w łeb.
  • #9 15674322
    BILGO
    Poziom 38  
    Czyli robię tak: tylko nad łazienkę kuchnie - 5um, zmiekczajacy, węglowy i na koniec 1um.
    Dobrze kombinuje? :)
  • #10 15674887
    freebsd
    Poziom 42  
    Nie wiem jaką wydajność w litrach an minutę ma filtr 1 µm. Zależy czy masz prysznic, czy wannę, oraz czy masz perlatory, słuchawkę wodooszczędna, itp.
    Jak bedzie problem, zawsze możesz go wymieniać na 5 µm, wkłady są bardzo tanie.
  • #11 15675039
    BILGO
    Poziom 38  
    freebsd napisał:
    Nie wiem jaką wydajność w litrach an minutę ma filtr 1 µm. Zależy czy masz prysznic, czy wannę, oraz czy masz perlatory, słuchawkę wodooszczędna, itp.
    Jak bedzie problem, zawsze możesz go wymieniać na 5 µm, wkłady są bardzo tanie.

Dokładnie, mechanicznymi filtrami się nie przejmuję bo są na prawdę tanie ;)
    Czeka mnie pewna modyfikacja instalacji. Muszę jeszcze kupić korpusy. Polecacie jakieś miejsce w necie? :D Akurat dzisiaj bym zamówił. Korpus 10cali.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 15675620
    freebsd
    Poziom 42  
    Od lat kupuję na allegro takie, kierując się ich niską ceną. Do rury 3/4. Mam ich chyba już z 10 i wytrzymują ciśnienie zewnętrzne, wewnętrzne, ultrafiolet - żadna taka obudowa jeszcze mnie nie zawiodła.
    Do filtrów wody lepsze będą nieprzeźroczyste, by mniej życia w nich powstało. Może je umieścisz w pomieszczeniu bez okna (kotłownia), może w szafce, a może zamalujesz -, a moze od razu kupisz nieprzeźroczyste.
    Dlatego też trzeba regularnie wymieniać filtry, a czasami warto zastanowić się nad wkładami węglowymi ze srebrem.
  • #13 15675759
    BILGO
    Poziom 38  
    Co to za konstrukcje filtrowe? :)
  • #14 15675820
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Widze ze nurkujesz,
    A ja kombinuje z czego zrobić dobrą obudowe na baterie.
    Daj wiecej fotek twojego sprzetu
  • #15 15675845
    freebsd
    Poziom 42  
    Najtańsze duże, szczelne obudowy do testów oświetlenia jakie można kupić. Można łatwo wprowadzać zmiany. Czasami wykorzystuję też nie tylko do testów - są wytrzymałe i sprawdziły mi się.

Dodano po 1 [minuty]:

@olejopalacz2 To może nie w tym wątku i dopiero za jakiś czas - po prostu brakuje mi czasu, a mam pewne zaległości w realizacji planów.
  • #16 15676600
    olejopalacz2
    Poziom 23  
    Ja ostatnio zrobilem lampy led 2x70W i 2x130W
    Teraz utknelem na budowie karnistrow do baterii.
    Twoj pomysł jest tani i może sie nadać.
  • #17 15676608
    BILGO
    Poziom 38  
    To teraz przydałoby się takie ogólne podsumowanie jak powinny być montowane filtry, jakie i w jakiej kolejności :)
  • #18 15698831
    BILGO
    Poziom 38  
    Witam
    Filtry założone, w kolejności: sznurkowy 5um, zmiękczająco-odżelaziajacy następnie węgiel aktywowany ze złożem KDF oraz na końcy włóknina polipropylenowa 1um ;)
    Nie hamuje nic przepływu, wszytko działa bardzo dobrze. obudowy 10" ;)

Zastanawiam się jaka będzie żywotność wkładów przy średnim zużyciu wody oraz jako tako dość czystej (mechanicznie). z pół roku wytrzymają ?
  • #19 15699049
    freebsd
    Poziom 42  
    Filtry mechaniczne przed osmozą wymieniam co pół roku - ale tam jest małe zużycie wody w stosunku do zużycia na całe mieszkanie. Filtr wymienia się również ze względów higienicznych. Musisz sprawdzić jak szybko zużyje się złoże filtru zmiękczającego, oraz ile wody może przefiltrować filtr węglowy. Sam jestem ciekawy, ile wody może przefiltrować filtr węglowy.
  • #20 15699206
    BILGO
    Poziom 38  
    freebsd napisał:
    Musisz sprawdzić jak szybko zużyje sie złoże filtru zmiękczającego

A jak to sprawdzić? :)
    freebsd napisał:
    Sam jestem ciekawy, ile wody może przefiltrować filtr węglowy.

Też jestem ciekaw. Po czym poznam że filtry są do wymiany? Nie będą miały przepływu?
    freebsd napisał:
    Filtr wymienia się również ze względów higienicznych.

Czyli można przyjąć że 3x w roku wymieniać cały zestaw?

Mechaniczne filtry 5 µm i 1 µm to nie problem. Bardziej mnie interesuje jak postępować przy zmiękczającym i węglowym.
  • #21 15699229
    freebsd
    Poziom 42  
    Co do zmiękczającego, to używałem je w małych obudowach, takie bezpośrednio podłączane do pralki, czy zmywarki. Już nie używam, za często trzeba było uzupełniać wkład, za dużo pracy. Przez przeźroczystą obudowę widać było ubytek wkładu. Nie wiem jak jest to rozwiązane w filtrach 10". Zadzwoń do sprzedawcy, podpytaj. Sam jestem ciekawy.

Zużycia filtru węglowego nie widać. Przy filtrach osmotycznych po prostu przyjęta jest wymiana co 6-mc, ale taki zestaw ma przecież ograniczoną wydajność.
    Do tej pory mnie to nie interesowało, więc nie wiem, ile wody potrafi przefiltrować wkład węglowy 10" konkretnego producenta. Będzie trzeba podzwonić, popytać się, ponieważ tylko za pomocą wodomierza bedzie można oszacować w domu, jak często musimy taki filtr wymieniać. Chyba, że są jakieś domowe testy zawartości chloru, co by pozwoliło ocenić stan wkładu węglowego.

Wymieniam więc filtry mechaniczne i węglowe 2x w roku. Na działce planuję założyć zestaw filtrów na wiosnę (właśnie do tego się przymierzam, może uda mi się w ten weekend) i wyrzucać w październiku - czyli tak, jak trwa sezon.
  • #22 15700349
    BILGO
    Poziom 38  
    Wszystkie wkłady są firmy Aquafilter. Szkoda że w zmiękczającym nie ma przeźroczystej obudowy, nie widać ile jest jeszcze złoża...
  • #23 16206841
    Andrzej 090278
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Witam.
    Który z mechanicznych wkładów filtrujących jest lepszy? Sznurkowy czy polipropylenowy ? Producent podaje ze przepływ wody (l/min) jest taki sam w przypadku obydwu wkładów.
    Pozdrawiam
  • #24 16737393
    BILGO
    Poziom 38  
    Filtry założone, wszystko jest OK, lecz teraz założyłem 3x żywicę jonowymienną i 1x 1 µm polipropylenowy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat kolejności montażu filtrów wody w domach jednorodzinnych. Użytkownicy sugerowali różne konfiguracje, z naciskiem na zastosowanie filtrów mechanicznych, zmiękczających oraz węglowych. Proponowane kolejności obejmowały: filtr sznurkowy 5 μm, filtr zmiękczający-odżelaziający, filtr węglowy z KDF oraz filtr polipropylenowy 1 μm na końcu. Użytkownicy podkreślali znaczenie filtrów mechanicznych w ochronie przed zanieczyszczeniami oraz konieczność regularnej wymiany wkładów, zwłaszcza filtrów węglowych i zmiękczających. Wskazano również na różnice w wydajności filtrów oraz ich wpływ na jakość wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA