Witam.
Potrzebuję nowego telewizora. Stary 42 calowy LG 691S, kupiony niecałe 3 lata temu okazał się za mały. I potrzeba mi coś na mistrzostwa europy. Także został niecały miesiąc na zakup. Kupiłem parę tygodni temu TCLa 58 cali model 7806, ale obraz okazał się kiepski i mocno nie naturalny. Do tego doszły problemy z softem, problemy z podłączeniem urządzeń. Dlatego zwróciłem go i szukam alternatywy. Stary LG dawał dużo lepszy obraz. Ogólnie gdyby nie wielkość starego telewizora to w 100% spełniał by swoje zadanie do dziś. Nigdy w sumie nie miałem z nim problemów i mnie nie zawiódł.
Nie zależy mi na 4K ani na 3D. Choć wiadomo że lepiej jakby był niż nie, ale świadomy jestem że z takim budżetem nie poszaleje. Nie chcę też budżetu jakoś zwiększać bo po prostu mało oglądam tv. Znając życie pewno za jakieś 3 lata zmienię na większy. Smart tv poza Youtube raczej nie jest przeze mnie używany. Głównie chodzi mi o obraz, więc musi być matryca 100 Hz. Fajnie by dźwięk był nie najgorszy. Nie będzie na tą chwilę do żadnego sprzętu audio podłączany.
Zastanawiałem się nad tymi modelami, kolejność przypadkowa:
1. SONY KDL-55W755C, full HD, ale w sklepie oglądałem i podobał mi się obraz. Na plus to android, wygląd, choć nie podobała mi się podstawka, ale to już szczegóły. I bardzo dobre wykonanie oraz że jest najbardziej slim z tych wersji w moim budżecie. W jednym ze sklepów na ceneo jest za 3450 zł.
2. LG 55UF695V w cenie niecałe 3400 zł. Mało opinii na jego temat na necie. Nie mam też pewności jaka matryca jest w środku.
3. PANASONIC TX-55CX680E lub 670 (czy poza kolorem jest jeszcze jakaś różnica między nimi?). Widziałem go na żywo i też nie wyglądało to najgorzej. Minusem to firefox (choć jeśli mało używam funkcji smart to nie wiem czy to zauważę), to że jest plastikowy i trochę grubszy od Sony. Cena też ok. 3400 zł.
To tak nas szybko po tym co widziałem w sklepach. Ogólnie moja wiedza o nowych telewizorach jest żadna. Także jedyne na co mogę to liczyć na podpowiedzi mądrzejszych ludzi siedzących w temacie. Nie mam preferencji co do marki, nie boję się chińczyków (choć tu TCL mnie zawiodło). Jeśli mogli byście doradzić czego szukać, czy któryś z wymienionych modeli daje radę to będzie elegancko. Oczywiście jak te modele są słabe i w tym budżecie widzicie coś lepszego to śmiało pisać.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
ok. 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Ze względu na układ mieszkania i mebli telewizor jest przekryzwiony w stronę oglądającego z kanapy. Do tej pory LG którego mam miał prowadnicę w podstawie, podobnie zresztą TCL. Ale widzę że trudno o to w najnowszych modelach.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju?
od lewej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor?
LG 42LA691S
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Dobry obraz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
NC+
10 .Jakie urządzenia?
Telefon
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
góra 2 godziny dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
brak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Piłka nożna, filmy z canal+, czasem jakiś koncert z youtube
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Tak, ale nie bardzo sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Nie
16. Preferencje co do marki?
Nie lubię Samsunga.
17. Preferencje co do wielkości?
55 cali bo na 60-65 brakuje budżetu.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Słaby obraz
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Wiczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
3800 zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
Nie musi.
Potrzebuję nowego telewizora. Stary 42 calowy LG 691S, kupiony niecałe 3 lata temu okazał się za mały. I potrzeba mi coś na mistrzostwa europy. Także został niecały miesiąc na zakup. Kupiłem parę tygodni temu TCLa 58 cali model 7806, ale obraz okazał się kiepski i mocno nie naturalny. Do tego doszły problemy z softem, problemy z podłączeniem urządzeń. Dlatego zwróciłem go i szukam alternatywy. Stary LG dawał dużo lepszy obraz. Ogólnie gdyby nie wielkość starego telewizora to w 100% spełniał by swoje zadanie do dziś. Nigdy w sumie nie miałem z nim problemów i mnie nie zawiódł.
Nie zależy mi na 4K ani na 3D. Choć wiadomo że lepiej jakby był niż nie, ale świadomy jestem że z takim budżetem nie poszaleje. Nie chcę też budżetu jakoś zwiększać bo po prostu mało oglądam tv. Znając życie pewno za jakieś 3 lata zmienię na większy. Smart tv poza Youtube raczej nie jest przeze mnie używany. Głównie chodzi mi o obraz, więc musi być matryca 100 Hz. Fajnie by dźwięk był nie najgorszy. Nie będzie na tą chwilę do żadnego sprzętu audio podłączany.
Zastanawiałem się nad tymi modelami, kolejność przypadkowa:
1. SONY KDL-55W755C, full HD, ale w sklepie oglądałem i podobał mi się obraz. Na plus to android, wygląd, choć nie podobała mi się podstawka, ale to już szczegóły. I bardzo dobre wykonanie oraz że jest najbardziej slim z tych wersji w moim budżecie. W jednym ze sklepów na ceneo jest za 3450 zł.
2. LG 55UF695V w cenie niecałe 3400 zł. Mało opinii na jego temat na necie. Nie mam też pewności jaka matryca jest w środku.
3. PANASONIC TX-55CX680E lub 670 (czy poza kolorem jest jeszcze jakaś różnica między nimi?). Widziałem go na żywo i też nie wyglądało to najgorzej. Minusem to firefox (choć jeśli mało używam funkcji smart to nie wiem czy to zauważę), to że jest plastikowy i trochę grubszy od Sony. Cena też ok. 3400 zł.
To tak nas szybko po tym co widziałem w sklepach. Ogólnie moja wiedza o nowych telewizorach jest żadna. Także jedyne na co mogę to liczyć na podpowiedzi mądrzejszych ludzi siedzących w temacie. Nie mam preferencji co do marki, nie boję się chińczyków (choć tu TCL mnie zawiodło). Jeśli mogli byście doradzić czego szukać, czy któryś z wymienionych modeli daje radę to będzie elegancko. Oczywiście jak te modele są słabe i w tym budżecie widzicie coś lepszego to śmiało pisać.
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
ok. 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Ze względu na układ mieszkania i mebli telewizor jest przekryzwiony w stronę oglądającego z kanapy. Do tej pory LG którego mam miał prowadnicę w podstawie, podobnie zresztą TCL. Ale widzę że trudno o to w najnowszych modelach.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Stać
6. Jak słońce świeci w pokoju?
od lewej strony
7. Jaki masz obecnie telewizor?
LG 42LA691S
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Dobry obraz
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
NC+
10 .Jakie urządzenia?
Telefon
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
góra 2 godziny dziennie
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
brak
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Piłka nożna, filmy z canal+, czasem jakiś koncert z youtube
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Tak, ale nie bardzo sporadycznie
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Nie
16. Preferencje co do marki?
Nie lubię Samsunga.
17. Preferencje co do wielkości?
55 cali bo na 60-65 brakuje budżetu.
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Słaby obraz
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Wiczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
3800 zł
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
Nie musi.