Posiadam laptop Dell Inspiron 15R model N5010 64 bit, z zainstalowanym Windowsem 7, i wersją BiosBIOS Dell Inc. A12, 2011-01-25. Problem polega na tym, że wentylator głośno szumi, nawet jak są wyłączone wszystkie aplikacje. Prawdopodobnie zawsze pracuje na najwyższych obrotach, czy to w przypadku gdy nic nie jest włączone, czy też jak są włączone jakieś działające programy. W pierwszym przypadku wylatujące z wentylatora powietrze jest zimne, w drugim rzecz jasna w zależności od obciążenia procesora jest ciepłe lub gorące.
Temperatury kształtują się mniej więcej tak (bez żadnego obciążenia),:
- procesor ok 30 °C,
- karta grafiki ok 35 °C,
- HDD ok 25 °C
(podczas pracy programu Power Director)
- oraz procesor ok. 70 °C,
- karta grafiki ok. 55 °C,
- HDD ok. 35 °C
W obu przypadkach wentylator tak samo głośno szumi. Próbowałem coś zdziałać programem SpeeFan, ale niestety nie obsługuje on mojej płyty głównej (nie ma możliwości regulacji obrotów wentylatora). Poczytałem trochę i dowiedziałem się, że za ten stan rzeczy może być też odpowiedzialnyBiosBIOS, ściągnąłem już nawet aktualizację mojego BiosuBIOS'u, bo w moim BiosieBIOS'ie też nie można nic zrobić odnośnie regulacji obrotów wentylatora. Teraz mam 2 zasadnicze pytania: czy aktualizowanie BiosuBIOS'u jest bezpieczne i czy jak go już zaktualizuję to czy sprawa autoregulacji obrotów zostanie rozwiązana?
Bo tak dawniej było tak, że jak nic nie pracowało to wentylatora nawet nie było słychać. A może koledzy widzą jeszcze jakieś inne rozwiązania ww problemu, to chętnie poczytam. Dodam jeszcze, że laptop jest wyczyszczony od wszelkich śmieci i wirusów, oraz w sensie dosłownym wyczyszczony mechanicznie wentylator, radiator i całe wnętrze (był rozbierany).
Edit. RADU23
Temperatury kształtują się mniej więcej tak (bez żadnego obciążenia),:
- procesor ok 30 °C,
- karta grafiki ok 35 °C,
- HDD ok 25 °C
(podczas pracy programu Power Director)
- oraz procesor ok. 70 °C,
- karta grafiki ok. 55 °C,
- HDD ok. 35 °C
W obu przypadkach wentylator tak samo głośno szumi. Próbowałem coś zdziałać programem SpeeFan, ale niestety nie obsługuje on mojej płyty głównej (nie ma możliwości regulacji obrotów wentylatora). Poczytałem trochę i dowiedziałem się, że za ten stan rzeczy może być też odpowiedzialny
Bo tak dawniej było tak, że jak nic nie pracowało to wentylatora nawet nie było słychać. A może koledzy widzą jeszcze jakieś inne rozwiązania ww problemu, to chętnie poczytam. Dodam jeszcze, że laptop jest wyczyszczony od wszelkich śmieci i wirusów, oraz w sensie dosłownym wyczyszczony mechanicznie wentylator, radiator i całe wnętrze (był rozbierany).
Edit. RADU23