Witam, otóż mam problem z połączeniem 2 routerów. Generalnie chciałbym sobie powiększyć zasięg WiFi w sieci domowej poprzez połączenie dwóch routerów: Livebox 2.0 oraz Sagemcom Fast 2704. Wyczytałem w internecie że takowe połączenie jest możliwe, poprzez podłączenie kabla ethernet od jednego z portów Livebox`a (każdy byle nie od TV) do jednego z portów Sagema. Dodatkowo pisało też, aby wyłączyć DHCP w podrzędnym routerze (w moim wypadku Sagemie). Zrobiłem coś takiego, i wszystko fajnie, pięknie działa. Sagem działa jak switch i rozdziela sygnał na resztę wolnych portów, lecz jest problem z siecią WiFi, ponieważ jeżeli się połączę z Livebox`em (przy pomocy tabletu), i po chwili chcę połączyć się z Sagemem - nie mogę. Naprzemian wyskakuje mi "Trwa uwierzytelnianie" oraz "Uzyskiwanie adresu IP" i gdy poczekam ok. 5 min dopiero wtedy się łączy. Potem gdy chcę się przełączyć na Livebox`a - sytuacja się powtarza.
Zależy mi na tym, aby moć się swobodnie przemieszczać po pokojach (bo routery będą w różnych pokojach) oraz żeby mi się w miarę szybko dało przełączyć. Próbowałem zmieniać kanały WiFi z routerów na najodleglejsze od siebie (także wyczytałem w necie) i nic nie pomogło. Proszę o w miarę zrozumiałą odpowiedz, ponieważ nie znam się aż tak dobrze na sieciach. I jeszcze ogólnie takie małe pytanie
Czy ma znaczenie to, czy do połączenia tych routerów użyję kabla prostego zamiast krosowego? Do tej pory sprawdzałem na prostym i działało tak jak jest wyżej opisane. W razie potrzeby mogę przerobić kabel na krosowy, lecz wyczytałem w internecie że większość nowszych routerów wspiera automatyczne rozpoznawanie kabla (z tego co pamiętam to się nazywało "Auto DMI/DMIx detect" czy jakoś tak). Z góry dzięki za pomoc.
Jestem nowy na tym forum, nie wiem jak działa tutaj wybieranie kategorii, więc z góry przepraszam jeśli to nie tutaj.
Zależy mi na tym, aby moć się swobodnie przemieszczać po pokojach (bo routery będą w różnych pokojach) oraz żeby mi się w miarę szybko dało przełączyć. Próbowałem zmieniać kanały WiFi z routerów na najodleglejsze od siebie (także wyczytałem w necie) i nic nie pomogło. Proszę o w miarę zrozumiałą odpowiedz, ponieważ nie znam się aż tak dobrze na sieciach. I jeszcze ogólnie takie małe pytanie
Jestem nowy na tym forum, nie wiem jak działa tutaj wybieranie kategorii, więc z góry przepraszam jeśli to nie tutaj.