logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WiFi nie działa właściwie na połączonych routerach

konrad_klon 18 Maj 2016 22:20 1017 7
REKLAMA
  • #1 15683974
    konrad_klon
    Poziom 8  
    Witam, otóż mam problem z połączeniem 2 routerów. Generalnie chciałbym sobie powiększyć zasięg WiFi w sieci domowej poprzez połączenie dwóch routerów: Livebox 2.0 oraz Sagemcom Fast 2704. Wyczytałem w internecie że takowe połączenie jest możliwe, poprzez podłączenie kabla ethernet od jednego z portów Livebox`a (każdy byle nie od TV) do jednego z portów Sagema. Dodatkowo pisało też, aby wyłączyć DHCP w podrzędnym routerze (w moim wypadku Sagemie). Zrobiłem coś takiego, i wszystko fajnie, pięknie działa. Sagem działa jak switch i rozdziela sygnał na resztę wolnych portów, lecz jest problem z siecią WiFi, ponieważ jeżeli się połączę z Livebox`em (przy pomocy tabletu), i po chwili chcę połączyć się z Sagemem - nie mogę. Naprzemian wyskakuje mi "Trwa uwierzytelnianie" oraz "Uzyskiwanie adresu IP" i gdy poczekam ok. 5 min dopiero wtedy się łączy. Potem gdy chcę się przełączyć na Livebox`a - sytuacja się powtarza.

Zależy mi na tym, aby moć się swobodnie przemieszczać po pokojach (bo routery będą w różnych pokojach) oraz żeby mi się w miarę szybko dało przełączyć. Próbowałem zmieniać kanały WiFi z routerów na najodleglejsze od siebie (także wyczytałem w necie) i nic nie pomogło. Proszę o w miarę zrozumiałą odpowiedz, ponieważ nie znam się aż tak dobrze na sieciach. I jeszcze ogólnie takie małe pytanie :D Czy ma znaczenie to, czy do połączenia tych routerów użyję kabla prostego zamiast krosowego? Do tej pory sprawdzałem na prostym i działało tak jak jest wyżej opisane. W razie potrzeby mogę przerobić kabel na krosowy, lecz wyczytałem w internecie że większość nowszych routerów wspiera automatyczne rozpoznawanie kabla (z tego co pamiętam to się nazywało "Auto DMI/DMIx detect" czy jakoś tak). Z góry dzięki za pomoc.

Jestem nowy na tym forum, nie wiem jak działa tutaj wybieranie kategorii, więc z góry przepraszam jeśli to nie tutaj.
  • REKLAMA
  • #2 15684297
    mikolaj77
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    O ile się nie mylę jako tako nie ma interfejsu WAN ten router, więc po podłączeniu przewodu robi się tylko z niego switch i internet masz na portach np 2 - 4, i wifi nie będzie bo to router ADSL, a nie WAN, różnica między nimi jest istotna.
    To co chcesz zrobić związane jest z ingerencją w soft routera bądź wgranie innego, a wg tego co piszesz nie dasz sobie z tym rady więc nie polecam Ci tego robić.
    Ja proponował bym prostsze i bezpieczniejsze rozwiązanie dla Ciebie, czyli zakup tzw "wzmacniaczy WiFi" lub router WAN.
  • REKLAMA
  • #3 15686142
    konrad_klon
    Poziom 8  
    Ok, dzięki za pomoc :D Nie wiedziałem ze aż tak szybko otrzymam odpowiedź. Jak już wspominałem, jestem nowy na forum i już widzę plusy! Mam jeszcze jedno pytanko. Czy router TP-LINK TL-WR841N będzie dobry? Czy nie będzie podobnych problemów? Wolę kupić router, ponieważ w przyszłości będzie w tym drugim pokoju komputer i przydadzą się porty ethernet. Jeszcze raz z góry dzięki!
  • Pomocny post
    #4 15686208
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Cytat:
    wifi nie będzie bo to router ADSL, a nie WAN
    Co to w ogóle znaczy?

Każdy router posiada WAN bo inaczej nie byłby routerem. Skoro działa internet na switchu to i powinien na wifi bo oba interfejsy zazwyczaj są zmostkowane do jednego interfejsu.
    Ustaw sobie to samo SSID i hasło na obu routerach. Można uaktualnić soft, uaktualnić sterowniki wifi.
    Odpal Inssider i pokaż jaki bałagan masz w otoczeniu - może to będzie problem.
  • Pomocny post
    #5 15686389
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5499
    mikolaj77 napisał:
    Ja proponował bym prostsze i bezpieczniejsze rozwiązanie dla Ciebie, czyli zakup tzw "wzmacniaczy WiFi" lub router WAN.

Wzmacniacz wifi - taa i po co mu kolejny router i to jeszcze z portem WAN...

@konrad_klon
    Autorze - zrobić jak radzi Kolega @hermes-80

Choć korzystać z powiększenia sieci z Sagemcoma, który nie ma zewnętrznych anten - też lekko chybiony pomysł.
  • REKLAMA
  • #6 15686488
    konrad_klon
    Poziom 8  
    Dobra, jutro zrobię tak jak sugeruje hermes-08, z wyjątkiem inssidera, ponieważ WiFi używam do tabletu, a komputer mam podłączony przez kabel. W sprawie łączenia tych routerów, to mi generalnie chodzi o to, by mieć większy zasięg w domu (głównie w dwóch pokojach) zamiast u sąsiada :D, wiec dla mnie wystarczy ten Sagemcom + Livebox.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 15686500
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Pod androida wifi analizer.
  • #8 15688797
    konrad_klon
    Poziom 8  
    Koledzy!
    Rozwiązałem swój problem i śmiga jak należy:D!
    Co zrobiłem:
    Generalnie Sagem był starszym nieco routerem (może rok), i był ustawiony na odbieranie sygnału ADSL. W menu jest kategoria "interfejs 2 warstwy", i w niej usunąłem wpis z podkategorii "interfejs DSL ATM", a zamiast tego dodałem wpis do drugiej podkategorii "interfejs ETH WAN" na port eth0/eth0, w trybie "VlanMuxMode" oraz zaznaczyłem mostek (do wyboru było jeszcze coś tam z "pppoa" oraz "ipoa"). Dodatkowo WŁĄCZYŁEM serwer DHCP. W sumie to tyle co zrobiłem!
    W sprawie SSID oraz hasła to zrobiłem na fabryczne (trochę z tym wszystkim kombinowałem i wracałem do fabrycznych ustawień(przez co przez właściwie przypadek zapomniałem wyłączyć DHCP)).
    Sam jestem sobie zaskoczony, ponieważ na innym forum czytałem aby wyłączyć DHCP, a tutaj nie można (sprawdzałem i na wyłączonym nie działa:D).
    Serdeczne dzięki KOCUREK1970 oraz hermes-80 (sorki za wcześniejszą pomyłkę z Twoim nickiem), za podpowiedź w tym temacie, może nie było to idealne rozwiązanie dla mnie, ale dzięki Wam nie muszę wydawać pieniędzy na kolejny router, dzięki Wam zacząłem kombinować z tym.
    mikołaj77 nie musiałem nic robić z oprogramowaniem Sagema, a jednak działa tak jak chcę!
    Jeszcze raz dzięki za wszystko!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z połączeniem dwóch routerów: Livebox 2.0 i Sagemcom Fast 2704, aby zwiększyć zasięg WiFi w domu. Po podłączeniu Sagemcom jako switcha i wyłączeniu DHCP, użytkownik napotyka trudności z łączeniem się z siecią WiFi, co objawia się komunikatami "Trwa uwierzytelnianie" oraz "Uzyskiwanie adresu IP". Użytkownicy forum sugerują, aby ustawić te same SSID i hasła na obu routerach oraz rozważyć aktualizację oprogramowania. Ostatecznie, użytkownik rozwiązał problem, zmieniając ustawienia Sagemcom, w tym włączenie DHCP i skonfigurowanie interfejsu ETH WAN, co poprawiło działanie sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA