logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS Eee PC 1015PN - Nie można zainstalować OS (BIOS nie widzi pendrive)

fazawirowania 20 Maj 2016 12:14 1503 3
REKLAMA
  • #1 15687169
    fazawirowania
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam
    Zakupiłem używanego netbooka jak w temacie parę tygodni temu. Zainstalowany obecnie system to Windows 7 Starter x86. Na tym systemie działa jednak strasznie wolno i często nie radzi sobie nawet ze zbyt wieloma otwartymi kartami w przeglądarce. Chciałem więc zainstalować nowy system (myślałem nad Ubuntu 14, ale jeśli ktoś ma inne sugestie to chętnie wysłucham). Stworzyłem więc bootowalnego pendrive'a programem UNetbootin, zresetowałem komputer i wszedłem do biosuBIOS'a. Okazało się że nie mogę ustawić tam kolejności bootowania tak, żeby zaczynało od pendrive-a bo po prostu go nie widzi. Nie jest to kwestia pendrive'a, ponieważ próbowałem na 6 różnych, i raczej nie kwestia portów bo nie działa na żadnym z 3 dostępnych. Próbowałem również zrobić bootowalnego pendrive'a z Windowsem 7 ale niczego to nie zmieniło. Czy ktoś może ma jakiś pomysł co zrobić żeby biosBIOS zaczął go wykrywać?
    Pozdrawiam :wink:

Specyfikacja sprzętu:
    ASUS Eee PC 1015PN
    Intel Atom CPU N570 1,66GHz 1,67GHz (Dual Core)
    2 GB Pamięci RAM
    Karta graficzna Nvidia ION
    BIOS AMI 01/03/11
  • REKLAMA
  • #2 15687548
    hiv_sick
    Poziom 22  
    Ocena: 65
    Poszukaj czy w biosieBIOS'ie nie jest czasem zaznaczona opcja typu: fast boot, jeżeli jest to ją odznacz i powinien pojawić Ci się pendrive w boot menu.
  • REKLAMA
  • #3 15692879
    fazawirowania
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Nie znalazłem w BIOSie takiej opcji niestety
  • Pomocny post
    #4 15692885
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Wlacz i nacisnij Esc, z menu wybierz pendrive.
REKLAMA