Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ATmega8+DS1820

liteon666 29 Jun 2005 10:28 3974 5
  • #1
    liteon666
    Level 16  
    Próbje uruchomić termometr oparty o DS1820. Jednak po podpięciu go procesor ustawia bit Err w stan 1 (brak układu) podłączonego do magistrali 1Wire.Do lini danych dołączyłem rezystor 3,3k (równolegle do +5V)
    Jeżeli ktoś posiada uniwersalny sposób na sprawdzenie tego czujnika, lub chociaż ma listing (działający) odczytu danych z Ds'a byłbym bardzo wdzieczny za przesłanie.
    Dzięki.
  • #2
    Jaca
    Level 29  
    W jakim języku programujesz ? Domyślam się, że w BASCOM AVR. Podaj również listing swojego programu.
  • #3
    Kminek
    Level 15  
    Hej!

    Sprawdź czy na pewno jest to czujnik DS1820 a nie DS18B20. Różnica jest całkiem spora. Jeżeli masz ten drugi i piszesz w BASCOM-AVR to mogę podrzucić ci gotowca.

    Pozdrawiam
  • #4
    liteon666
    Level 16  
    To jest napewno DS1820.Miałem do wyboru DS1820 i DS18B20 , wybrałem ten pierwszy (słyszałem o problemach jakie mogą wystąpić przy próbie uruchomienia drugiego). Prosze o listing.Dzieki
  • Helpful post
    #6
    Piotr78
    Level 11  
    Witam,

    chcialbym sie podlaczyc po ten topic gdyz mam pewien problem z obsluga DS1820 i DS18B20 z ATMega128

    Mianowicie, po podlaczeniu w trybie 2wire (1 - GND, 2 - PinB.7/PinE.7 itp., 3 - Vcc 5V) do ATMega128 z kwarcem zewnetrznym 10MHz (innego uzyc nie moge) po wykonaniu komend w Bascom AVR:
    Code:
    config 1wire= portb.7
    
    dim rgn(8) as byte
    1wreset
    wait 1
    rgn(1)=1wsearchfirst()

    w wynikach tablicy rgn otrzymuje same zera :(

    jesli uzyje komendy word=1wirecount() to procesor totalnie zamiera i juz nie wykonuje zadnych instrukcji po tej funkcji

    oba uklady (ds1820 i ds18b20) zachowuja sie tak samo, nie wiem co jest tego przyczyna

    podczas inicjowania magistrali zmienna Err zwraca wartosc 0 - poprawnie

    prosze o jakies sugestie, rozwiazania gdyz na dzien dzisiejszy skorzystanie z kosci dallas-a jest z tym uC niemozliwe.

    przykladowy listing podalem z pamieci wiec moglem pomylic poprawne nazewnictwo komend, jednak przekaz jest chyba zrozumialy ;)

    dzieki za pomoc