logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować port 25565 w routerze UPC?

patrykdens 25 Maj 2016 18:23 12222 13
REKLAMA
  • #1 15698401
    patrykdens
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam otóż borykam się z tym problemem od dłuższego czasu... mianowicie chciałbym tak po prostu zagrać ze znajomym w grę w której do serwera w tym przypadku minecraft jest używany port 25565. W plikach serwera wyskakuje "FAILED TO BIND TO PORT" próbowałem różnych poradników ale bez żadnego skutku. Czy mógłby ktoś mnie pokierować co gdzie wpisać tak aby najzwyczajniej port 25565 działał i serwer nie wyświetlał komunikatu o problemie z portami?
    Jak odblokować port 25565 w routerze UPC? Jak odblokować port 25565 w routerze UPC? Jak odblokować port 25565 w routerze UPC?
  • REKLAMA
  • #2 15698582
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    Masz tylko modemo-router dostawcy czy jeszcze jakieś urządzenie? Komunikację może blokować także firewall systemowy lub jakaś antywirus.
  • #3 15698630
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 15699072
    patrykdens
    Poziom 2  
    jimasek napisał:
    Masz tylko modemo-router dostawcy czy jeszcze jakieś urządzenie? Komunikację może blokować także firewall systemowy lub jakaś antywirus.

Używam tylko routera

Dodano po 7 [minuty]:

jurek.adam napisał:
    Najpewniej użyć DMZ na adres komp. gdzie grasz. Czasami wymaga restartu routera UPC, żeby zaczęło działać.

Zrobiłem tak i zresetowałem modem ale dalej to samo
  • #5 15699169
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 15699805
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    patrykdens napisał:
    Jak odblokować port 25565 w routerze UPC

A usługa Wi-Free jest aktywna - jeśli tak - wyłączyć (w Moje UPC).
  • #7 15699917
    patrykdens
    Poziom 2  
    KOCUREK1970 napisał:
    patrykdens napisał:
    Jak odblokować port 25565 w routerze UPC

A usługa Wi-Free jest aktywna - jeśli tak - wyłączyć (w Moje UPC).

A powiesz mi gdzie mogę sprawdzić czy jest aktywna? Moja prędkość internetu to 10mb a dostęp do wi-free jest dopiero od 30 ;/
  • #8 15699937
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 15699966
    KOCUREK1970
    jurek.adam napisał:
    Zresztą ono zarządzanie portami nie ma wpływu, bo jest osobnym VPN.

Jak już wielokrotnie wspominałem - może znaczenia nie ma (w Twojej opinii), ale deaktywacja tej usługi skutkuje zadziałaniem przekierowania portów (takie jest moje doświadczenie w tej materii).
    patrykdens napisał:
    A powiesz mi gdzie mogę sprawdzić czy jest aktywna?

Jeśli w przyszłości będziesz miał większą prędkość - to:
    KOCUREK1970 napisał:
    wyłączyć (w Moje UPC).

Zakładasz tam u nich konto - dostajesz listem hasło (tak było u mnie 10 lat temu) - i masz całe spektrum co masz za usługi.
  • #10 15699985
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15700027
    KOCUREK1970
    jurek.adam napisał:
    dlatego inne wersje to zwykłe cudze placebo.

Nie żadne placebo - tylko organoleptycznie stwierdzona skuteczność wyłączenia tej usługi.
    jurek.adam napisał:
    Po prostu wiem jak działa wydzielony VPN jakim jest Wi-Free oraz że przekierowania o to nie zahaczają, bo te robi je firewall na tym routerze

Tylko dlaczego w tej wersji to nie działa - a po deaktywacji usługi zaczyna wszystko działać.

Nie ma znaczenia co powinno działać - tylko to co jest skuteczne.
  • #12 15702131
    patrykdens
    Poziom 2  
    jurek.adam napisał:
    KOCUREK1970 napisał:
    Jak już wielokrotnie wspominałem - może znaczenia nie ma (w Twojej opinii), ale deaktywacja tej usługi skutkuje zadziałaniem przekierowania portów (takie jest moje doświadczenie w tej materii).
    Nie zaszkodzi wyłączyć, ale tez nie pomoże. Po prostu wiem jak działa wydzielony VPN jakim jest Wi-Free oraz że przekierowania o to nie zahaczają, bo te robi je firewall na tym routerze.

Wi-Free może negatywnie wpływać na wifi, a nie na zarządzanie portami przez lokalnego firewalla.

A tutaj w ogóle nie ma Wi-Free, bo zaczyna się od 30 Mb/s.

Dodano po 7 [minuty]:

@patrykdens
    Pokaż co ustawiłeś w DMZ routera oraz wynik z ipconfig /all z komp. który ma mieć otwarty port.

W DMZ ustawiłem adres komputera Jak odblokować port 25565 w routerze UPC?
    a w cmd wygląda to następująco:
    Jak odblokować port 25565 w routerze UPC?
  • REKLAMA
  • #13 15702236
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20979453
    nudeskialika
    Poziom 1  
    UPC blokowało u mnie port zewnętrzny 25565, nie wiem czy na routerze czy gdzieś dalej. Jedyny sposób jaki zadziałał to przekierowanie portu :80 -> :25565
    W przekierowaniu portów pisze
    ```
    Ta funkcja pozwala na skonfigurowanie usług w sieci lokalnej takich jak **serwery WWW**, serwery FTP, serwery poczty e-mail etc. w sposób umożliwiający ich osiągnięcie z sieci internet
    ```
    Więc ustawiąjąc port na 80 minecraft podszywa się pod serwer HTTP i nagle działa.

Btw. w server.properties atrybut server-ip= powinnien zostać pusty lub ewentualnie ustawiony na adres maszyny w sieci lokalnej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odblokowaniem portu 25565 na routerze UPC, co uniemożliwia mu uruchomienie serwera Minecraft. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, takie jak ustawienie DMZ na adres IP komputera, restart routera, a także sprawdzenie, czy usługa Wi-Free jest aktywna, ponieważ może wpływać na przekierowanie portów. W przypadku braku skuteczności, zaleca się kontakt z UPC. Dodatkowo, jeden z użytkowników zasugerował przekierowanie portu 80 na 25565, co pozwoliło na obejście problemu z blokadą portu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA