logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przecinarka do glazury 800W - silnik buczy, wał drga, wymiana kondensatora nie pomogła

Poldek90 27 Maj 2016 20:26 1563 4
REKLAMA
  • #1 15703302
    Poldek90
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam. Posiadam przecinarkę do glazury o mocy 800W. Problem polega na rozruchu. Silnik buczy i wał drga ale nie chcę ruszyć więc wymieniłem kondensator na taki sam. Efekty takie że parę razy rusza dobrze a kolejny znów nie może sama wystartować. Zauważyłem że tarcz lekko jest skrzywiona ale to pewnie wałek ma bicie. Rozumiem że jeśli ręcznie pokręcę tarczą to wałek powinien się kręcić swobodnie? W tym przypadku praktycznie momentalnie staję.
  • REKLAMA
  • #2 15703348
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    Proszę sprawdzić luz wzdłużny, poprzeczny- łożyska. Wałek powinien obracać się swobodnie.
  • REKLAMA
  • #3 15703369
    Poldek90
    Poziom 14  
    Właśnie luzów niema. Tylko jeśli patrzę na tarcz to widzę że ma bicie. Tarcz nie kręci się tak jak w silniku lekko czuć delikatny opór. Przed chwilą byłem i sprawdzałem. Parę razy startuję normalnie a za kolejnym iskrzy się z wyłącznika i buczy ale gdy tarcz ustawię trochę dalej to startuje normalnie.
  • REKLAMA
  • #4 15703410
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Tak, jak kolega pisał - sprawdź łożyska. Niedawno naprawiałem sprężarkę. Łożyska były prawie idealne, ale przez to "prawie" zatrzymywała się.

PS. Chyba tarcza, a nie tarcz.
  • #5 15703497
    Poldek90
    Poziom 14  
    Sprawdziłem dokładnie. Nic nie blokuję, tarczę można obrócić swobodnie ale i tak nie staruję.

Z silnika wychodzą trzy przewody: czerwony, czarny, biały.
    Jeden przewód biały jest wpięty bezpośrednio z fazą, drugi przewód czarny z neutralnym i z jednym przewodem od kondensatora a trzeci przewód czerwony z drugim przewodem od kondensatora.

sprawa wygląda tak że jeśli silnik dostaję napięcie to zdarza się że rusza normalnie ale gdy nie udaje mu się wystartować wirnik się w tedy blokuję i nie idzie go ruszyć ręcznie. Czy wirnik przywiera do stojana?

Maszyna zrobiona, ktoś za mocno skręcił obudowę i blokował się wirnik.
REKLAMA