logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tablet modecom 7001 - Ładowanie

morino1986 29 Maj 2016 11:44 1548 4
  • #1 15706354
    morino1986
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witajcie

Otrzymałem do naprawy kilka tabletów z oddzielnym wejściem ładowania jak w swego czasu posiadały telefony nokia. Miedzy innymi posiada je również w/w tablet. Wejścia te są bardzo delikatne i łatwo o uszkodzenie tego gniazda więc urządzenia powracają do mnie na warsztat. Brak jest możliwości ładowania przez usb i pomyślałem czy jest możliwość zmostkowania zasilania tych dwóch gniazd i czy nie uszkodzę baterii robiąc to ponieważ jak wiadomo nie należy podłączać baterii bezpośrednio do ładowarki. Podejrzewam że zasilanie urządzeń podłączanych do tabletu w usb idzie bezpośrednio do baterii, więc czy jeśli wykonam to połączenie i podłączę ładowarkę do usb to nie uszkodzę urządzenia?
  • #2 15710001
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    morino1986 napisał:
    Podejrzewam że zasilanie urządzeń podłączanych do tabletu w usb idzie bezpośrednio do baterii

Źle podejrzewasz - przecież jakby tak było to podłączając USB ładowałbyś baterię.
    Weź amperomierz i wykonaj proste pomiary.

morino1986 napisał:
    Otrzymałem do naprawy kilka tabletów z oddzielnym wejściem ładowania

Współczuję klientom.
  • #3 15714733
    morino1986
    Poziom 8  
    nie zrozumiałeś pytania.
    przecież urządzenia usb nie generują napięcia.
    moje pytanie brzmi czy w tym wypadku podając zasilanie z ładowarki do usb nie uszkodzę czegoś? podłączając na moment ładowrkę do usb nie zauważyłem ładowania, ciekawi mnie czy nie spalę czegoś zostawiając ją podłączoną na kilka godzin? czy układ ten ma jakieś zabezpieczenia przed takim zasileniem.

Dajmy na to przykład wejścia usb peceta, przecież nie potrzebuje ono zasilania zewnętrznego, a co by się stało gdybyśmy je dostarczyli do portu?
  • #4 15719159
    brzozaaa1986
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Kolego kup ładowarkę 5v, utnij przewód, zamów w sklepie kilka końcówek i będziesz miał nawet od nokii, a nie kombinujesz , a uczenie sie na klientów sprzęcie to................ lepiej je odkup i wtedy sobie eksperymentuj. A najlepiej zakup sobie zasilacz serwisowy (tylko tez trzeba umieć go używać) ,nie psuj kolego rynku.
  • #5 15736710
    morino1986
    Poziom 8  
    Tu nie chodzi o brak umiejętności naprawy tylko, że użytkownik podłączając ładowarkę do urządzenia robi to z taką nieumiejętnością że wyrywa cienki bolec gniazda z lutu uszkadzając przy tym ścieżkę.
    Puki co za gniazdem miałem dość miejsca aby wyskrobać ze ścieżki warstwę ochronną na tyle aby móc powiększyć długość lutu która wyhamuje opór nacisku i wytrzyma nie odrywając się spoiwa.
    Jednak nadal szukam rozwiązania. Przy ładowaniu baterii w urządzeniach ładowanych przez usb jest zabezpieczenie przed przeładowaniem. To urządzenie nie posiada możliwości ładowania przez usb ale boję się że też nie ma zabezpieczenia przed podaniem tego zasilania do portu usb. Czy mam rację? Czy nie uszkodzę urządzenia podłączając ładowarkę do portu usb?
REKLAMA