logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WNR618 - Prędkość internetu prawidłowa - połączenie działa wolno

esc95 29 Maj 2016 22:09 1098 3
REKLAMA
  • #1 15707945
    esc95
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam. Przejdę od razu do rzeczy.
    Mieszkam na wsi, więc jestem zmuszony korzystać z internetu radiowego. No i tak w umowie mam 16 Mbps, speedtesty również tyle wykazują, natomiast sama prędkość internetu pozostawia wiele do życzenia - strony ładują się tragicznie (tam gdzie jest duża ilość obrazków, to mam powolne ich "ujawnianie się", ot po prostu się odsłaniają stopniowo), natomiast serwisy multimedialne typu YouTube ustawiają mi jakość automatyczną przeważnie 240p, choć zdarza się (bardzo rzadko) 360p i (dużo częściej) 144p. Przestawienie jakości ręcznie skutkuje tym, że film po prostu nie może się wczytać. Pasek buforowania wciąż lata po odtwarzaczu. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia faktycznej prędkości internetu? Czy to może problem z moim sprzętem do WiFi? (po podłączeniu kabla też nie działa tak jak powinien) - NETGEAR WNR618. Raczej odrzucam możliwość problemu z routerem, bo w czasie trwania poprzedniej umowy (12 Mbps), działał tak jak powinien.
    Dodam jeszcze, że internet działa wszędzie tak samo:
    1 Laptop z Windowsem, 1 telefon z iOS i 1 telefon z Androidem - wszędzie jest tragedia.
    Z góry dziękuję za wszelką udzieloną pomoc :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15708727
    esc95
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    waxman napisał:
    Spróbuj wykonać transfer pliku (upload/download). Prawdopodobnie ISP przycina streaming w swojej sieci i/lub sprawdź czy w trakcie oglądania twój sprzęt nie ma zbyt wysokiej utylizacji. Sprawdź jeszcze na tym speedteście: http://www.komputerswiat.pl/aplikacje/nettest/szybkosc-internetu.aspx

Upload jest prawidłowy - 250-270 kB/s
    Download to naprawdę dziwne zjawisko - przy pobieraniu pliku testowego ze strony:
    http://www.speedtest.inea.pl/
    Prędkość jest prawidłowa - 1,7-1,8 MB/s, natomiast przy pobieraniu plików z innych stron takich jak np. chomikuj czy rapidu/fileshark/catshare (na premium oczywiście), ta prędkość wynosi już maksimum 57 kB/s
    Speedtest z komputer świata wykazuje prawidłową prędkość łącza. Co do sprzętu to raczej wszystko gra, bo skoro problem występuje na trzech z trzech urządzeń (z czego jedno jest nowe), to nie będzie to raczej wina po stronie elektroniki.
  • #4 15709067
    waxman
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    No to prawdopodobnie ISP ma dobre łącze do tego testera. Ja na Twoim miejscu sprawdzałbym w różnych porach dnia robił statystyki i wysłał to do providera. Możesz sam przeprowadzić testy używając serwera ftp'e gdzieś w sieci + badając czas otwarcia stron , które Ciebie interesują a nie tylko przy użyciu testera. Tymbardziej nie używałbym testerów sugerowanych przez ISP
REKLAMA