logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baofeng UV-82 - brak odbioru UHF, działa tylko VHF. Co robić?

sprinter123 30 Maj 2016 18:10 2976 3
REKLAMA
  • #1 15709604
    sprinter123
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Pomocy Panowie, Nie działa mi radio na falach UHF. Jest ktoś mocny w tym o ja nie bardzo ogarniam temat elektroniki.
    Na wyświetlaczu pokazuje sie tylko zakres VHF a UHF jak by całkiem wycięty. Znalazłem w menu opcje przełączenia ale nic się nie zmieniło. Dalej jest tylko zakres VHF.
  • REKLAMA
  • #2 15710176
    belzebub24
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Czy wpisywałeś z klawiatury w trybie fq mode jakąś częstotliwość z pasma uhf? Zaprogramowałeś np. jakiś przemiennik 70cm? Na wyświetlaczu masz wyświetlone dwie częstotliwości? Podaj więcej szczegółów i skąd wniosek że radio nie działa w paśmie uhf? Poniżej masz instrukcje w tym skróconą PL, polecam dokładnie zapoznanie się z nimi i zrób całkowity reset urządzenia.
    Załączniki:
    • Instrukcje Baofeng UV-82.rar (4.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 15715272
    sprinter123
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Próba wpisania częstotliwości z zakresu UHF konczy sie zawsze fiaskiem (przeskakuje na vhf) wiec zadnej z nich nie da sie też zaprogramować. Natomiast na VHF wszystko działa ( wybieranie, zapisywanie czestoliwości itd.) Reset urządzenia nic nie pomógł. Wczoraj podłączyłem nawet do kompa i nie da się zaprogramować tych częstotliwości. Program ich nie przerzuca do radia.
  • #4 15715592
    belzebub24
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Cóż w takim razie wygląda to na wadę radia, i raczej nic z tym już nie zrobisz. W Baofengach takie "kwiatki" nie są rzadkością, użytkownicy często skarżą się na różne problemy, ale wiadomo cena = jakość. Chociaż osobiście miałem trzy różne modele i poza oszukaną mocą nadawania, sprawowały się bardzo dobrze. Jak masz gwarancję albo możliwość zwrotu to odsyłaj. Baofeng (i jego klony) to loteria, ale za 100zł nie należy się spodziewać jakości Icoma :)
REKLAMA