logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia Dbox2 avia500 2XAMD - LCD się podświetla, ale tuner nie działa po włączeniu

The_Molka 29 Cze 2005 20:58 3369 16
REKLAMA
  • #1 1616677
    The_Molka
    Poziom 19  
    Ocena: 40
    Mam ten tuner, po wlaczeniu do sieci podswietla sie tylko lekko lcd i nic wiecej co moze byc przyczyna?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1616916
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 221
    Np. puste lub uszkodzone flashe....
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1617177
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    no potwierdzam wypowiedz przedmowcy - uszkodzony procesor , uwalony flash lub pusty (bootloader) ewentualnie jak startuje tylko nic nie wyswietla to moga byc cewki od lcd lub uklad in1
  • REKLAMA
  • #4 1617310
    The_Molka
    Poziom 19  
    ok czy da sie w jednoznaczny sposob okreslic co jest przyczyna (jak to sprawdzic) i jak ew to naprawic jezeli jest mozliwe (wiem ze raczej nie dam rady sam)

edit: nie startuje, po pdlaczeniu do kompa za pomoca kabla crossowanego wyswietla sie monit ze jest polaczenie (kabel jest podlaczony) a nastepnie za 5-10s polaczenie jest zerwane, po czym znowu nawiazuje i tak w kolko
  • Pomocny post
    #5 1619838
    @Mike@
    Poziom 15  
    Ocena: 31
    spróbuj połączyć się z boxem w Total Commanderze i zobaczysz
    co on wogóle ma - moze image wogóle nie ma żadnego ?? cięzko jest tak cokolwiek napisać iak sie tego nie widzi - a ładuje się system ? czy nic ?
  • #6 1620726
    The_Molka
    Poziom 19  
    tuner poszedl do naprawy do specjalisty
  • Pomocny post
    #7 1622305
    chrobot
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    czesto zdaza sie ze podczas zmiany image d-box cos szwankuje
    wgraj image "maestro" to nieco starsze tam sa partycje "dostepne" dla urzytkownkow i nie ma prolemow z "najpierw kasuj a potem wgrywaj" :)
    , oczywiscie musisz uzupelnic o dodatki scce itp... . ale jak dobrze poszukasz na http://dvb-z.net pod moim nickiem ( tam jestem pod tym samym nikiem ) znajdziesz moje posty dot naprawy d-box2 glownie bloku zasilacza i chyba cos torem A/V nie pamietam dokladnie sprawa sprzed roku korespondowalem chyba z danielem albo zwiezakiem lub podobny nik . poszukaj
  • #8 1623190
    The_Molka
    Poziom 19  
    @chrobot flashe albo motorolka walnieta, tuner byl na orginalnym sofcie premiery przestal nagle dzialac, nic sie nie da zrobic, trzeba wymienic albo flashe albo procesor. ale dzieki za pomoc
  • Pomocny post
    #9 1623461
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    no to zacznij od flashy - jakbys mial problem z czesciami moze bedzie dalo sie cos zorganizowac , mam w domu flashe amd moge Ci je odstapic za free bo nie wiem czy sa sprawne
  • #10 1623885
    The_Molka
    Poziom 19  
    dzieki za pomoc, tak jak napisalem wyzej tuner jest oddany do naprawy. pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 1626545
    chrobot
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    jak chcesz tanio czesci zamienne do d-boxa to poszukaj na gieldze lub w lombardach wersje kabel , rozni sie tylko glowica pozostale elementy sa identyczne ( prawie z flaszami bywa roznie , avia 600 ma nieco inne jak avia 500 ) . wyswietlacze pasuja . cena ok. 20-30 zl.
  • #12 2711114
    Gostek
    Poziom 17  
    Witam

Mam taki sam problem - DBOX2 po włączeniu, jest tylko podswietlenie wyswietlacza. Po podłączeniu do routera dioda mryga kilka razy i dalej swieci ciągle, ale w routerze nie widac, by cos bylo do niego podłączone.
    Nie mam pojęcia w jakich okolicznościach powstała usterka.
    Czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak mogę sprawdzić, czy to uszkodzenie fizyczne , czy programowe ? ew. czy w wypadku uszkodzenia bootloadera jest mozliwosc postawienia go bez wyciagania flasha ?

Pozdrawiam

Nokia Dbox2 avia500 2XAMD
  • #13 2711272
    @Mike@
    Poziom 15  
    A komputer widzi boxa ?? czy masz wszystkie PING'i ? bo wygląda na to ze box nie ma połączenia z netem po tych diodach - powinny świecić w routerze
  • #14 2711376
    Gostek
    Poziom 17  
    Tzn dioda na routerze swieci i czasem mruga, wiec fizycznie jest połączenie, ale w admnistracji routera nie widac, by było coś do niego podłączone. Chyba, że router nie może tego pokazać, bo to DBOX a nie komputer - nie wiem.
    Czy DBOX akceptuje jakas konkretna pule IP, czy lyknie wszystko co mu da DHCP ?

i jeszcze jedno, jak zrobie mu reset ( pierwszy i trzeci przycisk z przodu DBOX ) to LED na routerze na chwile gasnie i znowu swieci
  • #15 2712028
    @Mike@
    Poziom 15  
    czyli ma połaczenie z routerem , a przez TC łaczysz się z boxem? też miałem problemy jak kupiłem router z boxem ale jakoś dałem radę po prostu u mnie był konflikt adresów IP , zmieniłem na inny w boxie i jest ok - ostatnie cyfry po kropce bo 192.168.0. zostaje maska podsieci też 255.255.255.0 Bramka domyslna 192.168.0 tylko ostatnia cyfra inna od adresu IP Rozgłaszanie jak pamietam to 0.0.0.0 i potem w routerze sprawdzić - Bramka domyslna w Routerze w połączeniu z boxem identyczna jak w boxie natomiast ostatnia litera w IP już inne
  • REKLAMA
  • #16 2712127
    Gostek
    Poziom 17  
    Probowalem polaczyc sie terminalem , ale po wlaczeniu boxa nic sie nie dzieje. Jak moge sie dowiedziec jaki IP ma box ?
  • #17 2712448
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem jest próbować wgrać odpowiedni image przy pomocy programu IFA-ten program sam załatwi resztę (nie musisz znać IP).Czasami dopiero za którymś razem wystartuje ale jeżeli tym nie wgrasz to czeka Ciebie programowanie flash'y w zewnętrznym programatorze.
    Powodzenia!

Podsumowanie tematu

✨ Nokia Dbox2 avia500 2XAMD po włączeniu wykazuje jedynie podświetlenie LCD, a tuner nie działa. Możliwe przyczyny to uszkodzony lub pusty flash (bootloader), uszkodzony procesor Motorola, problemy z cewkami LCD lub układem IN1. Połączenie sieciowe jest niestabilne – urządzenie nawiązuje i zrywa połączenie z komputerem przez kabel crossowany. Zalecane jest sprawdzenie zawartości pamięci flash poprzez połączenie z boxem za pomocą Total Commandera lub próba wgrania odpowiedniego image, np. "maestro". W przypadku uszkodzenia bootloadera może być konieczne programowanie flasha w zewnętrznym programatorze. Często problemy pojawiają się po zmianie oprogramowania (image). Dostępne są tanie części zamienne, takie jak flashe i wyświetlacze, które można znaleźć na giełdach lub w lombardach. Konfiguracja sieci powinna uwzględniać unikalny adres IP i odpowiednie ustawienia maski podsieci oraz bramki, aby uniknąć konfliktów adresów. W przypadku braku doświadczenia zaleca się oddanie tunera do specjalisty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA