Witam, mam niby prozaiczny problem, ale niestety nie mogę go rozwiązać. W mojej ładowanej od góry pralce Electrolux EWT9125W chcę wyczyścić brudne (prawie zapchane) sitko na dnie pralki (na niektórych stronach sklepowych w internecie jest opisane jako filtr puchu). Pralka używana była przez kilka lat przez lokatorów, którzy najwidoczniej nie wiedzieli, że sitko trzeba czyścić. Teraz używam jej ja i widzę brud na białych ubraniach. Więc pierwsze co pomyślałem - wyczyszczę to sitko, które jest pod plastikową klapką na dnie bębna. I mimo, że teoretycznie instrukcja pokazuje jak to zrobić, to najzwyczajniej tego zrobić się NIE DA.
Tak to przedstawia instrukcja:
Tak to wygląda w mojej pralce:
A tutaj dwa poglądowe zdjęcia z internetu, jak wyjęte z pralki sitko wygląda:
Męczę się z tym i męczę i jedyny efekt jest taki, że dostaję już szału gdy zaglądam ponownie do pralki. Ściskałem równocześnie z całej siły te dwa klipsy z boku - nic się nie rusza, podważałem je nożem/nożami - nic, nawet już szarpałem kombinerkami, żeby to sitko wyrwać - nic. Czy ktoś miał taki problem i zna patent jak to przeklęte sitko wyjąć z dna pralki? Jak zwolnić zatrzaski? Najgorsze jest to, że posłużyć się można tylko jedną ręką ze względu na mały rozmiar otworu na sitko.
Pozdrawiam
Tak to przedstawia instrukcja:
Tak to wygląda w mojej pralce:
A tutaj dwa poglądowe zdjęcia z internetu, jak wyjęte z pralki sitko wygląda:
Męczę się z tym i męczę i jedyny efekt jest taki, że dostaję już szału gdy zaglądam ponownie do pralki. Ściskałem równocześnie z całej siły te dwa klipsy z boku - nic się nie rusza, podważałem je nożem/nożami - nic, nawet już szarpałem kombinerkami, żeby to sitko wyrwać - nic. Czy ktoś miał taki problem i zna patent jak to przeklęte sitko wyjąć z dna pralki? Jak zwolnić zatrzaski? Najgorsze jest to, że posłużyć się można tylko jedną ręką ze względu na mały rozmiar otworu na sitko.
Pozdrawiam