logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HK Audio LUCAS Impact vs LD Systems DAVE 18 G3 - co lepsze na imprezy do 150 osób?

szypuraband 08 Cze 2016 16:06 4872 11
REKLAMA
  • #1 15728648
    szypuraband
    Poziom 10  
    Tak jak w temacie - co lepiej zagada - oczywiście Dave nówka a HK używka w podobnej kwocie. Służyć ma do nagłośnienia zespołu 3 osobowego na imprezy do maksymalnie 150 osób. Nadmienię tylko, że miałem wcześniej DAVE 12 oraz HK Audio Performera i mimo różnej mocy, biorąc pod uwagę samo brzmienie, milsze wspomnienia mam po odsłuchu Dave (moje własne subiektywne odczucia)... Stąd moje pytanie dotyczące tych dwóch zestawów - który, zakładając że mają taką samą moc zagada przyjemniej. Jak mają się do powyższych zestawów obecne wyroby EV ZLX 12P, Turbosound iX 12 czy też JBL EON612/610. Ewentualnie proszę o inne propozycje w budżecie ok. 6.000,00 zł.
    Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
  • REKLAMA
  • #2 15728927
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Sas18 na Fital Pro posłuchaj.
  • REKLAMA
  • #3 15729063
    szypuraband
    Poziom 10  
    Kurcze jakoś nie mogę się przekonać - miałem SAS 18F na Celestionach i o ile góra grała całkiem spoko to dół był nie do przyjęcia...
    A w konfrontacji LD DAVE vs. HK Impact co Twoim zdaniem Kamilu byłoby lepsze???
  • REKLAMA
  • #4 15729553
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Dół był dudniący, wysoki i twardy - to historia na Celestionach. Na B&C późniejszy Sas18 (niby mega pro z siwą kratą najczęściej) było już dobrze a teraz na Fitalach jest mięciutko i przyjemnie. Warto posłuchać. HK to takie g**** w kolorowym papierku czyt. ze znaczkiem. Dave dźwiękiem to wręcz poniża, wykonaniem, estetyką - ja bym się skłaniał ku Dave.
  • #5 15731144
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    Przesadzasz Kamil z tym g.... i to mocno. Widać stereotypy nie wymierają.
    Impact jest na neodymowych OEM-ach B&C i Sica i nie wiem jak Dave-18 (bo go nie słyszałem), ale Dave-15 nieco cienki przy nim. Fakt, że nie ten przedział cenowy.
    Nowego bym nie kupił za tą kasę, ale używany w dobrym stanie i dobrej kasie, warto rozważyć.

Pozdrawiam.
  • #6 15732526
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Dave15 można zatkać na baletach na +100 twarzy - o ile górki mają zapas to bas zaczyna grać bas reflexem słyszalnie - mowa o imprezach z DJ. Chałture to na 150 twarzy zrobi. Piszesz o Sica i b&c - ok wierzę z tym, że Box Electronics stosuje takie rozwiązanie w swoich 2+1 od ?6lat? a że nie ma znaczka HK to i kosztuje 2-3x mniej. Ja tak mam, źe nie lubię przepłacać za znaczek po prostu i wiecznie marudzę;)
  • #7 15733777
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1714
    PANICZKAMIL napisał:
    kosztuje 2-3x mniej

I znowu przesadzasz. :-)

Pozdrawiam.
  • #8 15734531
    szypuraband
    Poziom 10  
    To może teraz ja sam odpowiem na zadane wcześniej pytanie - dzisiaj, po wielu telefonach, mailach udało się ściągnąć oba zestawy do siebie - LD jak i HK. Po kilkugodzinnym odsłuchu obu zestawów - Mp3 z laptopa, Cd Audio z odtwarzacza Denon, żywe instrumenty (gitara, sax, klawisze) oraz mowa/wokal - został u mnie zestaw......... LD Systems DAVE 18 G3!!! Kilka słów uzasadnienia - moc obu zestawów na papierze identyczna i co do tego raczej się nie przyczepię - oba zestawy zagrały z porównywalną głośnością, jednak LD Systems zagrał jakby "potężniej", niemałe znaczenie ma tu na pewno fakt zastosowania 18" głośnika niskotonowego oraz satelitów z 10" przetwornikiem. Kolejna sprawa to brzmienie basu - LD Systems z racji 18" basu oferuje niższe zejście i pełniejsze brzmienie i mimo 18" głośnika nie zamula, gra jakby selektywniej niż 15 HK Audio (!). Środek porównywalny, chociaż i tutaj LD jest górą - słychać więcej szczegółów, dźwięk jest jakby pełniejszy i bardziej przestrzenny, mega różnicy jednak nie zauważyłem. Biorąc jednak pod uwagę wokal/mowę, mimo zastosowania procesora DDO w HK Audio, LD znowu jest górą - dzięki zastosowaniu głośnika o większej powierzchni membrany. Co do góry - LD znowu zagrał lepiej, HK jakby trochę zmulony. W górkach LD zastosowano koaksjalne głośniki dzięki czemu dźwięk płynący z satelit jest dobrze słyszalny w wielu "lokalizacjach", natomiast w HK jest bardziej wymierzony w jednym kierunku. Reasumując LD brzmi pełniej, potężniej i selektywniej - oczywiście jak dla mnie, pozostałych członków zespołu i trochę rozczarowanego właściciela HK Audio. Nie znaczy to, że HK brzmi kiepsko, bo brzmi naprawdę dobrze, jednakże właściwszym wyborem jak dla mnie jest LD. Wiadomo, że nie jest to półka najlepszych produktów Dynacorda czy też EV, ale w kategorii cena/jakość jest nie do pobicia. Porównywane zestawy miały bardzo zbliżoną cenę z tym, że HK był zestawem używanym już 3 lata a LD zestawem fabrycznie nowym z gwarancją i bez żadnej, nawet najmniejszej ryski. Biorąc jednak pod uwagę cenę nowego HK a nowego LD widzimy przepaść... Kolejny dowód na to, że "znaczek" sam nie gra i naprawdę nie warto przepłacać za to by mieć w logo "fajną" nazwę, chyba, że ktoś tak lubi - ja z pary jakość/"uznana marka", wybieram bezapelacyjnie JAKOŚĆ. Ale żeby jednak nie było aż tak słodko, LD w stosunku do HK posiada także minusy: gabarytowo zestaw większy od HK Audio no i cięęęęższy, podobno zastosowano procesor DSP, ale nie ma możliwości żadnej ingerencji w nastawy tegoż DSP. Kolejna sprawa to fakt, że przy zakupie nowego zestawu dostajemy tylko (!) kabel zasilający, brak kabli łączących subbas z satelitami oraz pokrowców (właściciele używanych HK a więc w porównywalnej cenie do nowego LD dokładają już takie gratisy). Mam nadzieję, że swoim wpisem pomogę niezdecydowanym. Oczywiście punkcik dla Kamila za dobrą poradę.
    Pozdrawiam wszystkich a szczególnie "Dejwowców":-).
  • #9 15805962
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    szypuraband napisał:
    To może teraz ja sam odpowiem na zadane wcześniej pytanie - dzisiaj, po wielu telefonach, mailach udało się ściągnąć oba zestawy do siebie - LD jak i HK. Po kilkugodzinnym odsłuchu obu zestawów - Mp3 z laptopa, Cd Audio z odtwarzacza Denon, żywe instrumenty (gitara, sax, klawisze) oraz mowa/wokal - został u mnie zestaw......... LD Systems DAVE 18 G3!!! Kilka słów uzasadnienia - moc obu zestawów na papierze identyczna i co do tego raczej się nie przyczepię - oba zestawy zagrały z porównywalną głośnością, jednak LD Systems zagrał jakby "potężniej", niemałe znaczenie ma tu na pewno fakt zastosowania 18" głośnika niskotonowego oraz satelitów z 10" przetwornikiem. Kolejna sprawa to brzmienie basu - LD Systems z racji 18" basu oferuje niższe zejście i pełniejsze brzmienie i mimo 18" głośnika nie zamula, gra jakby selektywniej niż 15 HK Audio (!). Środek porównywalny, chociaż i tutaj LD jest górą - słychać więcej szczegółów, dźwięk jest jakby pełniejszy i bardziej przestrzenny, mega różnicy jednak nie zauważyłem. Biorąc jednak pod uwagę wokal/mowę, mimo zastosowania procesora DDO w HK Audio, LD znowu jest górą - dzięki zastosowaniu głośnika o większej powierzchni membrany. Co do góry - LD znowu zagrał lepiej, HK jakby trochę zmulony. W górkach LD zastosowano koaksjalne głośniki dzięki czemu dźwięk płynący z satelit jest dobrze słyszalny w wielu "lokalizacjach", natomiast w HK jest bardziej wymierzony w jednym kierunku. Reasumując LD brzmi pełniej, potężniej i selektywniej - oczywiście jak dla mnie, pozostałych członków zespołu i trochę rozczarowanego właściciela HK Audio. Nie znaczy to, że HK brzmi kiepsko, bo brzmi naprawdę dobrze, jednakże właściwszym wyborem jak dla mnie jest LD. Wiadomo, że nie jest to półka najlepszych produktów Dynacorda czy też EV, ale w kategorii cena/jakość jest nie do pobicia. Porównywane zestawy miały bardzo zbliżoną cenę z tym, że HK był zestawem używanym już 3 lata a LD zestawem fabrycznie nowym z gwarancją i bez żadnej, nawet najmniejszej ryski. Biorąc jednak pod uwagę cenę nowego HK a nowego LD widzimy przepaść... Kolejny dowód na to, że "znaczek" sam nie gra i naprawdę nie warto przepłacać za to by mieć w logo "fajną" nazwę, chyba, że ktoś tak lubi - ja z pary jakość/"uznana marka", wybieram bezapelacyjnie JAKOŚĆ. Ale żeby jednak nie było aż tak słodko, LD w stosunku do HK posiada także minusy: gabarytowo zestaw większy od HK Audio no i cięęęęższy, podobno zastosowano procesor DSP, ale nie ma możliwości żadnej ingerencji w nastawy tegoż DSP. Kolejna sprawa to fakt, że przy zakupie nowego zestawu dostajemy tylko (!) kabel zasilający, brak kabli łączących subbas z satelitami oraz pokrowców (właściciele używanych HK a więc w porównywalnej cenie do nowego LD dokładają już takie gratisy). Mam nadzieję, że swoim wpisem pomogę niezdecydowanym. Oczywiście punkcik dla Kamila za dobrą poradę.
    Pozdrawiam wszystkich a szczególnie "Dejwowców":-).

W LD DAVE (generacja 3cia) jest DSP - limiter sumy, eq dzięki któremu zestaw tak selektywnie i mocno gra oraz kompresor pompujący w bas.
  • REKLAMA
  • #11 15812850
    bodzioluban
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    LD System dave 18g po imprezie na 100 osób (sala ok 10*20 metrów parkiet 6*6 metrów) zestaw odpoczywa. Co zauważyłem; dźwięk jest wszędzie, ładnie pokrywa parkiet, basu naprawdę nie brakuję, a nawet czasami (zależnie od utworu) trzeba zmniejszać. Wcześniej miałem STX PA 400 FR i PA 1000 LR. W porównaniu - STX na początek ok, ale do DAVE 18g tony średnie i wysokie nie do porównania. Na imprezy kameralną, wesela, jakieś 18 urodziny, polecam szczerze LD SYSTEM
  • #12 15815977
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Sam mam mniejszego brata i czeka na test bojowy (dave 15g3) ale ciągle mamy imprezy gdzie biorę duży pasywny zestaw i jakoś niema okazji (aż do Września) ale byłem na imprezie gdzie dj grał właśnie z 15g3 i się zakochałem w tym maleństwie więc 18tka musi robić jeszcze lepszą robotę.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano dwa zestawy nagłośnieniowe: HK Audio LUCAS Impact oraz LD Systems DAVE 18 G3, z uwagi na ich zastosowanie na imprezach do 150 osób. Użytkownicy podzielili się swoimi doświadczeniami, wskazując, że LD Systems DAVE 18 G3 oferuje lepszą jakość dźwięku, szczególnie w zakresie basu, dzięki zastosowaniu 18-calowego głośnika niskotonowego. Wiele osób zauważyło, że DAVE 18 G3 gra selektywniej i potężniej w porównaniu do HK Audio, które nie spełniało oczekiwań w zakresie jakości dźwięku. Użytkownicy podkreślili również, że DAVE 18 G3 jest bardziej odpowiedni do nagłośnienia większych imprez, a jego DSP (Digital Signal Processing) przyczynia się do lepszej kontroli dźwięku. W końcu, po testach, większość uczestników dyskusji zdecydowała się na zakup LD Systems DAVE 18 G3.
REKLAMA