logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch KIS38A51 - nie domykające się drzwi lodówki.

czuker 09 Cze 2016 19:05 3933 6
REKLAMA
  • #1 15731429
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Witam,
    Czy w domyka się drzwi wspomnianej lodówki biorą udział tylko zawiasy i problem z ich niedomknięciem może być spowodowany tylko ich zużyciem? Jakiś czas temu wymieniłem dolny zawias - tam w znaczący sposób zawias nie miał siły domykać drzwi. Teraz problem powrócił, ale w nieco mniejszej skali. Drzwi odstawiały nieco ale od góry. Wymieniłem górny zawias, ale efekt nie jest zadowalający. Zdemontowany zawias wydaje się składać z dość dużą siłą. Co może być jeszcze przyczyną takiego stanu rzeczy? Czy uszczelka też, jak w starszych modelach lodówek, jest magnetyczna i mogła z jakiegoś powodu utracić swoje właściwości?
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 15731508
    piotrek22101
    Poziom 39  
    Ocena: 1415
    Co do uszczelki, to wystarczy zbliżyć nóź do niej i zobaczyć czy trzyma. Jeżeli ciężko się zamyka to raczej wina zawiasów.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15731551
    czuker
    Poziom 25  
    mrhari napisał:
    Masz uszkodzony górny zawias. Należy wymienić oba.
    Dolny zawias był wymieniany dwa lata temu, teraz wymieniłem górny ale jak pisałem szału to nie zrobiło. Mam wrażenie, że słabo dociska. Może trzyma nieco lepiej, ale to na pewno nie to, co w starych lodówkach. Tam zaraz po zamknięciu drzwi "zasysają" i przez pierwsze 10 sekund trzeba naprawdę dużej siły, by otworzyć.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #5 15731565
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3229
    czuker napisał:
    Tam zaraz po zamknieciu drzwi "zasysaja" i przez pierwsze 10 sek trzeba naprawde duzej sily by otworzyć.

A kanalik odpływ skroplin nie jest zapchany czasem?
  • #6 15731577
    czuker
    Poziom 25  
    A jak to sprawdzić?
    O zasysaniu pisalem w kontekscie starych chyba polskicb lodowek. W bosch'u nie wiem czy to wystepuje
  • #7 21228676
    czuker
    Poziom 25  
    Powracam do tematu. Drzwi znów jakby się nie domykały. Wymieniłem oba zawiasy, widać pewna poprawę ale szału nie ma. Czy w tym modelu cała siła domykania pochodzi z zawiasu czy jednak także z uszczelki? Mam wrażenie że uszczelka nic nie trzyma. Czy to możliwe aby straciła swoje właściwości i konieczna jest jej wymiana? A jeśli tak to jak jest ona mocowana do drzwi - jakimś klejem czy na wcisk?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niedomykającymi się drzwiami lodówki Bosch KIS38A51, wskazując na możliwe przyczyny związane z zawiasami oraz uszczelką. Po wymianie dolnego i górnego zawiasu, problem nadal występuje, choć w mniejszym stopniu. Użytkownik zauważa, że drzwi nie "zasysają" jak w starszych modelach, co sugeruje, że uszczelka może być uszkodzona lub straciła swoje właściwości. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie uszczelki oraz odpływu skroplin jako potencjalnych źródeł problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA