logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam schematu TV Philips 25PT4223/58P - problemy z dźwiękiem i obrazem

szorterek 27 Mar 2003 13:22 1735 7
REKLAMA
  • #1 150872
    szorterek
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam.
    Szukam pilnie dostępu do schematu TV Philips 25PT4223/58P, niestety bez niego nie dam rady.Uszkodzenie objawia się następująco:
    po załazceniu z klawisza startuje normalnie po kilku lub kilkunastu minutach na początek wywala się fonia tzn. zamiast mormalnego dźwięku jest warkot po czym przestaje działać zdalne i klawiatura lokalna, potem po chwli obraz przyciemnia się do 20% jaskrawości,lub zanika napięcie strojenia.Podejżewam jakiś scalak pracujący na wspólnej szynie I2C ale jak pisałem na poczatku bez schematu nie przebrnę. Gdyby ktos miał proszę o kontakt na szorterek(_at_)poczta.onet.pl
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 151026
    slawek.as
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Przejrzyj bazę schematów powinien tam być.
  • REKLAMA
  • #3 151435
    szorterek
    Poziom 13  
    Jest tylko tyci problem , ja jestem troszeczkę za krótki na wejście w bazę schematów :-((((
  • REKLAMA
  • #4 151478
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Może jesteś "troszeczkę za krótki", jak sam piszesz, ale masz oczy i wystarczy odczytać z tylnej ścianki nazwę chassis, a jeżeli tam nie ma ( co mało prawdopodobne) to jest w lewym, górnym rogu kineskopu. To ułatwi identyfikację i napewno znajdzie się ktoś, kto udostępni schemat.
  • #5 152945
    szorterek
    Poziom 13  
    Witam.
    L6.2 takie sobie chasis, sorki Ze nie podałem ale częściej używam typu TV a nie nr chasis .
    Pozdrawiam i dalej czekam na jakieś wskazówki lub schemacidło.
    Pozdrawiam
  • #6 153053
    Wiech54
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Opisałem podobny problem w usterkach .Problem masz na 90% z zasilaczem.Chassis L6.2
  • REKLAMA
  • #8 154390
    NICAM SERWIS
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    W pierwszej kolejności sprawdz zasilanie +5V idące na procesor.Bardzo
    czesto uszkadza się tranzystor BC548 T7501 zamontuj w zamian
    BC337-40

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwany jest schemat serwisowy telewizora Philips 25PT4223/58P z chassis L6.2, aby rozwiązać problemy z dźwiękiem i obrazem. Objawy uszkodzenia to początkowo prawidłowe uruchomienie, po czym pojawia się warkot zamiast normalnego dźwięku, utrata funkcji pilota i klawiatury lokalnej, a następnie przyciemnienie obrazu do około 20% jasności lub zanikanie napięcia strojenia. Podejrzewa się uszkodzenie układu scalonego pracującego na magistrali I2C. Wskazano, że problem najczęściej dotyczy zasilacza, a szczególnie należy sprawdzić napięcie +5V zasilające procesor. Zalecana jest kontrola tranzystora BC548 (oznaczenie T7501), który często ulega uszkodzeniu; sugerowana jest jego wymiana na BC337-40. Schemat chassis L6.2 jest dostępny w bazie schematów RTV, co może pomóc w diagnozie i naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA