PO PIERWSZE
Za uwalanie IMEI w modelach 2600,2300,1100 odpowiedzialne jest FAST FLASHOWANIE - wymusza ona szybsza prace zegara, a "tanie" flash ic ktore zastosowane sa w/w modelach nie radza sobie, i czesc odpowiedzialna za IMEI ulega "korupcji", rowniez problemy z kasowaniem flasha i wgrywaniem sa tym zwiazne.
Co do Tornado wg mnie jest to podstawa kazdego serwisu GSM.
Co do roznic Twister/Tornado wymienic mozna:
a) Cena
b) Wyglad
c) Do twistera dodawany jest drugi box do flashowania kart PCMCIa (praktycznie bezuzyteczne)
d) Support
Co do ubogiego supportu tornada zalezy duzo od resellera, wybor go jest BARDZO wazny musisz wybrac takiego ktory moze zapewnic dobry przyszlosciowy support, rowniez dobry reseller dolaczy w miare nowe flashe i oprogramowanie, bo np. boxy z ufsx.com maja bardzo stare oprogramownie (bodajze 1.3a gdy mamy 1.3k), ja do moich boxow dodaje plyte dvd z NAJNOWSZYMI flashami (wszystkie sciagane z supportu phoenixa), rowniez NAJNOWSZE oprogramowanie dctx+karwossuite, itp, sterowniki usb i wszystko co niezbedne do rozpoczecia pracy. Ale koniec OT bo to juz reklam.a
Jakby ktos chcial kupic tornado z _profesjonalnym_ supportem to wiesz gdzie mnie szukac ;d przeszperaj liste oficjalnych resellerow ufsxsupport.com
Griffin dobry ale supportu sie nie spodziewaj projekt jest zamkniety.
Co do uwazania na modele:
-3100/3120 - nie widze powodow do uwazania
-6100 - rowniez
-1100 - tutaj trzeba obnizyc predkosc flashowania
-2600 - rowniez
- 2300 - rowniez
dodalbym jeszcze do listy dziadostwo 6610i na to tez trzeba uwazac, ale nie ze wzgledu na IMEI, ogolnie jakis lewy model po flashu problemy z wyswietlaczem itd.
- Ericcson T39m (Po flashu tornadem nie przyjmuje Modemu) - tak nie przyjmuja niektore se modemu gdy mamy kabel bez tzw. krokodylka (prosty kabel bez testpointow) sprawdzone jest to przeze mnie.
Co do uwalania IMEI.
Imei zapisane mamy w 3 miejscach:
1) uem
2) flash
3) warranty
1 z 2 MUSI sie zgadzac inaczej bedziemy mieli ????????
Nawet jesli skasujecie caly obszar flash np 010000-017ffff w przypadku 3100, imeia nie uwalicie. Dzieje sie tak dlatego ze imei we flashu znajduje sie w chronionym obszarze (nie jest osiagalny przez standardowym boocie przy np. flashowniu telefonu, telefon musi zostac zbootowany innymi flagami [ parametrami ] aby dostac sie do UEMa ktory dostanie sie do chronionego obszaru we flashu inaczej nic nie zdzialamy, dlatego tez opcja WrRPL bootuje telefon). Wiec po skasowaniu calego flasha (rowniez wgranie full pm z obcego telefonu) PM rekonstruuje sie. Przy pierwszym "dziewiczym" wlaczeniu telefonu porownuje IMEI zapisane w obszarze FLASH (nie te pm w keyu 208) z UEM. Jesli sie zgadzaja, robi kopie w PM w obszarze 208, tak wiec nawet przez full erase tego nie uwalimy, jedyna mozliwosc to wadliwa kosc flash, albo wgranie blednego RPL-a (nie od tego telefonu) co dzis zrobilem - ale mozna to naprawic backupem ( co rowniez zrobilem).
Rowniez wszelakie zabawy z PM nie uwala imei co jedynie moga cos zpsocic w oprogramowaniu, co nie jest zadnym problemem.
Mam nadzieje ze nie zamotalem.
PS. IMEI warranty mozna edytowac na dowolna wartosc, rowniez ascii, co zastosowalem w moim Suicie.
PS2. Sorry za wszelkie bledy skladownie/ortograficzne/gramatyczne ja juz ledwo, widze za mgla