logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

spido sam zamyka i otwiera oraz akceptuje inne piloty

slonikdominik 13 Cze 2016 23:29 2046 4
REKLAMA
  • #1 15740975
    slonikdominik
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Posiadam nowy (półroczny) zestaw Nice Spido (jak myślę), dodam foto dla pewności:

https://obrazki.elektroda.pl/4473589000_1465849885.jpg

Zestaw nie posiada dodatkowych lamp czy czujników w bramie całkowity brak podłączonych dod. urządzeń.
    Problem pojawił się pewnego dnia od tak sobie brama się sama OTWARŁA, po zamknięciu jej z pilota oczywiście zamkła się POPRAWNIE, ale spostrzegłem przepaloną żarówkę 24v oczywiście wymieniłem. zdziwiłem się jak przy mnie otwarła po kilku min ~~ i tak cały czas z różnymi odstępami czasu po demontażu anteny jak i próbie rozkodowania pilotów sama brama robiła identycznie to samo co ciekawe piloty niby rozkodowane w-g instrukcji (opis poniżej) NADAL DZIAŁAŁY! :cry:
    1- naciśnij i przytrzymaj przycisk na odbiorniku
    2- poczekaj aż dioda na odb. zaświeci się potem zgaśnie a następnie mignie 3 razy
    3- puść przycisk dokładnie w momencie 3 mignięcia diody
    4- jeśli procedura powiodła się dioda mignie 5 razy

(zastanawiałem się czy to nie próba zrobienia kawału przez sąsiada ale testy były wykonywane również w nocy czy innych godzinach bez anteny)

Dwa dni wcześniej zamontowałem zestaw głośnomówiący do auta ( Parrot ASTEROID Tablet) z pilotem dotykowym i 4 przyciskami
    Ciekawostką dla mnie był również fakt iż ta brama otwierała i zamykała się po przyciśnięciu dotyku pilota pomyślałem trzeba ponownie zakodować piloty oryginalne od bramy i usunąć wszystkie inne piloty z okolicy włącznie z tym z zestawu głośnomówiącego przez wyjęcie baterii
    po ponownym kodowaniu w-g instrukcji wszystko bez zmian po włączeniu zasilania wystarczy troszkę poczekać a brama sama się otworzy i po pewnym nieunormowanym czasie zamknie.

Kodowanie również przebiega pomyślnie. Jeśli ktoś by coś poradził będę bardzo wdzięczny.
    Dokładam kilka foto pilotów org. od zestawu oraz samej centralki
    Za wszelką pomoc oczywiście bardzo dziękuję.

spido sam zamyka i otwiera oraz akceptuje inne piloty spido sam zamyka i otwiera oraz akceptuje inne piloty spido sam zamyka i otwiera oraz akceptuje inne piloty spido sam zamyka i otwiera oraz akceptuje inne piloty
    spido sam zamyka i otwiera oraz akceptuje inne piloty

Znalazłem błąd - radio odbiornik był uszkodzony (kupiłem nowy dedykowany do mhause).
    A tak dla Administratorów tego forum nie każdy człowiek jest geniuszem żeby móc i wiedzieć gdzie ma postawić kropkę i przecinek pozatym ja akurat pisze z tel. a to już jest troszkę drażniace i męczące
  • REKLAMA
  • #2 15741041
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 945
    To jest Mhouse GDS .
    Czy dzieje się tak przy otwartej białej osłonie z włącznikiem lokalnym? Czasem ciasno zamknięta powoduje samoistne wciśnięcie przycisku sterowania lokalnego (który wygląda na dość "zmęczony").Sprawdź "skok" czyli wyczuwalne kliknięcie samego przycisku na płytce centrali ....
    Może to być również coś z radiolinią/odbiornikiem. Wyciągnij odbiornik (to szare za bezpiecznikiem) i sprawdź działanie. Jeżeli wszystko wróci do normy przy sterowaniu przyciskiem na automacie to reklamuj lub zastosuj inną radiolinię.
  • REKLAMA
  • #3 15741269
    slonikdominik
    Poziom 10  
    Tak przy otwartej osłonie jak i przy zamkniętej, a radio wyciągnąłem nawet delikatnie otwarlem, i sprawdziłem czy nic się nie spaliło. Złożyłem ponownie nadal to samo. Męczę się już z tydzień.

Dodano po 18 [minuty]:

A istnieje taka możliwość by inny pilot (np. Mój od zestawu goś.) mógł też otworzyć taką bramę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15741344
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 945
    Chodziło mi o to czy bez radia też jest ten sam objaw.
    slonikdominik napisał:
    A istnieje taka możliwość by inny pilot (np. Mój od zestawu goś.) mógł też otworzyć taką bramę?
    .
    Mało prawdopodobne jeżeli odbiornik jest sprawny.
  • #5 15787626
    slonikdominik
    Poziom 10  
    Radio prawdopodobnie jest uszkodzone kupiłem nowe a stare reklamowalem
REKLAMA