logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekonwertować plik AVI na format VCD?

paw 27 Mar 2003 13:52 7009 18
REKLAMA
  • #1 150916
    paw
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Czym najprościej zrobić konwersje pliku AVI na format VCD?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 152608
    sebus1200
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    czesc,
    spróbuj tu:
    http://www.mnsi.net/~jschlic1/
    jest jedno ale: ale program nie konwertuje plików ze skompresowanym dzwiekiem (np: mp3) - pierw musisz zdekompresowac, a dopiero potem uzyc avi2vcd - potem tylko nagrac np w nero, czy jakosc tak
    PS ja kozystalem z programu VCDEasy http://www.vcdeasy.org/ - tworzy on obraz plyty juz przekompresowanwgo filmu;
    PS2 nie pytaj jak wkompresowac napisy, lepiej sam poszukaj :)
  • #3 152613
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Dobre artykoly znajdzeisz na www.cdrinfo.pl
    Teraz nie dam konkretnych linkow bo strona nie dziala.
  • #4 152701
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    WinOnCD przerabia pliki, generuje strony tytułowe i nagrywa płytki.
  • REKLAMA
  • #5 163216
    ash
    Poziom 2  
    A ja proponuje wrzucic avi do siakiegos nowego nero i wypalic. W razie potrzeby podzielic avi na czesci (jedna plyta to ... hmmm no nie wazne nie pamietam ale w kazdym badz razie pare minut filmu) :)
  • #6 163858
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Najlepiej wziąść Nero gdyż w nowszych wersjach nie potrzeba już pluginów do kompresji filmów. A najlepiej podzielić film avi na 2 częśći programem AviChop a potem wrzucić do Nero i ustawić cos takiego jak dopasuj do rozmiaru płyty i wtedy wyjdzie ci vcd w niezłej jakości na 2 cd.
  • REKLAMA
  • #7 210891
    olcha0098
    Poziom 28  
    Co do tematu to znalazłem ciekawy programik.
    Załączniki:
    • TMPGEnc-2.510.49.157-Plus-ENInstaller-DL.part2.rar (2.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TMPGEnc-2.510.49.157-Plus-ENInstaller-DL.part3.rar (1.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TMPGEnc-2.510.49.157-Plus-ENInstaller-DL.part1.rar (2.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 211760
    zabik
    Poziom 12  
    Ocena: 33
    Czy jakiś linkdo AviChop dostane?
  • #10 212444
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 212454
    MIM ELECTRONICS
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Ja używam Nero 5.5.9.9 bundled - ale trochę wolny. Może znacie coś zdecydowanie szybszego ?
  • #12 212461
    olcha0098
    Poziom 28  
    Spróbuj skonwertować tym co wrzuciłem wyżej.
  • #13 319721
    jupati32
    Poziom 11  
    Witam
    AviChop , jak tego używać? ładuje do tego programu film 699mb zaznaczam poniżej 350 mb i Chop! robi się z tego tylko jeden plik 350mb tzn.połowa filmu a gdzie druga połowa? i jeszcze wyskakuje: program AviChop spowodował wystąpienie błędu.......
  • #14 319728
    olcha0098
    Poziom 28  
    Może jakąś klatke masz zwaloną w filmie albo coś podobnego.
  • REKLAMA
  • #16 323979
    dalu
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Zdecydowanie polecam TMPGENC - o ile się nie mylę jest jednym z lepszych programików tego typu. Jak przerobisz AVI to za pomocą tego programiku możesz to pociąć na mniejsze kawałki i bardzo pięknie wypala się to w NERO.
  • #17 337905
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 94
    A ja polecam DVDRip, potrafi zrobić z DVD-AVI
    DVD-VCD,DVD-SVCD,AVI-VCD,AVI-SVCD wraz z napisami.
    Sam podzieli na ile płytek wyjdzie Rip
  • #18 461926
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    witam panów sćiągłem programik AviChop podzieliłem film
    ale gdzie jest fonia??????????
  • #19 463424
    Sebol81
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witka!

Ach ten AviChop...
    U mnie ten program nie radzi sobie z Xvid'ami. Wciskam przycisk podziału i program się zawiesza. Filmiki są OK tzn bez uszkodzonych klatek.

W necie jest fajny programik do dzielenia, wycinania fragmentów filmów i to bez ponownej kompresji. Działa szybciej od AviChop'a. I się nie sypie.
    Można go stosować do filmów zakodowanych różnymi kodekami.

Ten programik to AVI Splitter - niestety jest on płatny, a jako shareware ma kilka dość istotnych uniedogodnień.

PZDR

Podsumowanie tematu

✨ Do konwersji plików AVI na format VCD polecane są różne programy i metody. Popularnym narzędziem jest Avi2VCD, jednak wymaga on zdekompresowania dźwięku (np. z MP3) przed konwersją. Alternatywnie, program VCDEasy umożliwia tworzenie obrazów płyt z już przekompresowanymi filmami. Nero, zwłaszcza w nowszych wersjach, pozwala na bezpośrednie nagrywanie AVI na płyty VCD bez potrzeby dodatkowych pluginów, a w przypadku dłuższych filmów zaleca się podzielenie ich na części za pomocą AviChop lub podobnych narzędzi. AviChop służy do dzielenia plików AVI na mniejsze fragmenty, choć może mieć problemy z niektórymi kodekami, np. Xvid, i czasem generuje błędy. Alternatywą dla AviChop jest płatny program AVI Splitter, który działa stabilniej i bez ponownej kompresji. Do konwersji i kompresji polecany jest także TMPGEnc, który dobrze przygotowuje pliki do nagrywania w Nero. Program DVDRip umożliwia konwersję DVD-AVI na formaty VCD i SVCD, automatycznie dzieląc materiał na odpowiednią liczbę płyt. Wskazano również, że niektóre programy nie obsługują skompresowanego dźwięku i wymagają jego wcześniejszej dekompresji. Wskazówki dotyczą także problemów z dźwiękiem po podziale plików oraz jakości i rozmiaru nagrywanych filmów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA