logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykonanie ładowarki solarnej 3V - prośba o doradztwo.

KlonAdam 18 Cze 2016 10:58 2190 18
  • #1 15751003
    KlonAdam
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam, posiadam stację pogody zasilaną 2xAA 3V. Montowana jest na dachu i problematyczna jest wymiana baterii (co pól roku trzeba wleźć na dach) Właśnie wyświetla mi się iż baterie są na wyczerpaniu więc chcę wykonać ładowarkę zasilaną energią z kosmosu tudzież słońcem.

Dostępne na allegro i innych serwisach akumulatory z panelem fotowoltaicznym są na 5V (usb do telefonów) a ja potrzebuje 3V. Ma ktoś może pomysł jak to wykonać tanim kosztem i by funkcjonowało to w miarę przyzwoicie?

Ogólnie z elektroniką jestem zaznajomiony i wykonanie jakiegoś układu nie stanowi dla mnie trudności. Aczkolwiek sam takiego układu nie zaprojektuje.

Wykonanie ładowarki solarnej 3V - prośba o doradztwo.
  • #2 15751100
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 15751132
    elektronik159
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Nie trzeba stosować skomplikowanych układów. Wystarczy stabilizator napięcia np.LM1117T. Tyle że on wytrzyma max 0.8 A .
  • #4 15752829
    WRadek
    Poziom 23  
    Ocena: 52
    Przepraszam, ale musze to napisac: panel fotowoltaiczny - tak sie nazywa. A co do ukladu: skoro paluszki wytrzymuja tak dlugo, to zwykly maly 5W (do instalacji 12V) panel wystarczy. Zrobilbym to tak: panel - stabilizator (moze byc na Lm317) - dioda do + zasilania stacji, z baterii tez dioda do + zasilania stacji. Diody Schottkyego. O niskim spadku napiecia. Panel zasili stacje w dzien a baterie w nocy.

Mozesz tez sprobowac zamiast baterii akumulatorki? Stabilizator trzeba by ustawic np. na 2,88 V. Wtedy panel za dnia doladuje akumulatorki i zasili uklad. Dioda z akumulatorkow do plusa zasilania stacji nie jest tu potrzebna. Tylko trzeba to sprawdzic bo akumulatorki maja nizsze napiecie niz baterie i nie zawsze sie zastapic. Musisz to sprawdzic.
  • #6 15753679
    WRadek
    Poziom 23  
    Oj, generalnie masz rację. Ale mówiłem o 5W panelu, który spokojnie daje 200 mA w pełnym słońcu, pracując w naprawdę nieoptymalny sposób, to możemy sobie pozwolić na stratę 5mA na sterowanie LM317. A mamy tanio i prosto.

Jeśli chcielibyśmy mniejszy panel (rozmiarami i mocą) to wtedy należy zastanowić się nad innym rozwiązaniem (są układy, które nawet oferują MPPT). Panel 5W jest nieduży (20 cm na 18 cm - tak w przybliżeniu), dość tani: około 70 zł, i generuje więcej energii niż nam potrzeba - same zalety :) Więc jak się troszkę zmarnuje, to naprawdę nic wielkiego :)
  • #7 15754400
    KlonAdam
    Poziom 12  
    A jak bym kupił power bank z panelem słonecznym i zastosował ten Lm317 na porcie USB, ustawił 3V powinno działać tak?
  • #8 15755114
    WRadek
    Poziom 23  
    Powerbank ma na wyjsciu 5 V. LM317 sie nie nadaje w tym zastosowaniu. Nadaje LM1117t w wersji regulowanej (ADJ).
    Ja bym sie na powerbank nie porywal, ale jak bedzie dzialac, to czemu nie... Jakos mi tu nie pasuje. A wiesz ile pradu zuzywa Twoja stacja meteo?
  • #9 15756988
    KlonAdam
    Poziom 12  
    Zwykła bateria AA trzyma 6-8mcy

Czy układ przedstawiony niżej ma sens ? I jakiej diody D1 użyć, z jakimi parametrami.
    Wykonanie ładowarki solarnej 3V - prośba o doradztwo.xxxxxx.JPG (21.29 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 15758052
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Ocena: 96
    Jeśli koniecznie chcesz używać LM317 to raczej w roli stabilizatora prądu a nie samego napięcia. W praktyce takie akumulatorki będą się ładować słabo gdyż spora część mocy pójdzie w straty na tym stabilizatorze dlatego polecałbym jednak wykorzystanie przetwornicy step-down.
  • #11 15758058
    KlonAdam
    Poziom 12  
    Czyli zamiast lm317 uzyc tej przetwornicy, a diode zostawic, tylko z jakimi parametrami ta dioda?
  • #12 15758065
    WRadek
    Poziom 23  
    Np. 1n5819. Zgodnie z karta katalogowa ma 0,3 V spadku przy 100mA pradu. U Ciebie ten prad bedzie wynosil 0,5 mA. Powinno byc dobrze. Tak zeby nie przeladowac akumulatorkow.

Do zmyslonyy:
    Napiecie na panelu moze byc nawet 22 V. Wiec stabilizacja pradu nie spowoduje braku konca ladowania. Trzeba by dorobic uklad odlaczajacy ladowanie - nie wiem czy warto komplikowac.
    Ze stabilizatorem napiecia i dioda - wiemy napewno, ze sie akumulatorki nie przeladuja.
  • #13 15758085
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    @WRadek to się robi stabilizację prądu z zabezpieczeniem przed zbyt wysokim napięciem. Nie jest to jakiś bardzo skomplikowany układ.

Po drugie uzyskanie maksymalnego napięcia w praktyce będzie pewnie krótkotrwałe gdyż położony w jednym miejscu panel słoneczny właściwie niedługo będzie generować maksymalne napięcie.
  • #14 15758127
    KlonAdam
    Poziom 12  
    Czyli lm317 czy step down. Zaraz sie skończy na tym ze będę wymieniał recznie baterie co pół roku. Elektronikiem nie jestem na takich małych napięcia i prądach prawie w ogóle nie robie.

Na allegro znalazlem: taki panel. Nada sie?
  • #15 15758196
    zmyslonyy
    Poziom 27  
    Ja uważam, że jeśli mają być efektywnie ładowane te akumulatorki to tylko przetwornica step-down. Maksymalny prąd uzyskasz tylko w tedy gdy będą w pełni nasłonecznione panele a i tak na jesieni czy w zimie czas ładowania będzie stosunkowo krótki. Żeby panele były przez cały czas nasłonecznione byś musiał ten proces kontrolować i odpowiednio panele ustawiać albo dorobić do nich automatykę.

W przypadku LM317 masz spore straty mocy już na samym układzie.
  • #16 15758206
    KlonAdam
    Poziom 12  
    Układ który narysowałem z lm317 zastąpię step down, diode zostawiam i będzie chulać tak?
  • #18 15759584
    WRadek
    Poziom 23  
    Ja tak naprawde jestem poczatkujacy w elektronice. Jakies podstawy mam. Ale policzmy: bateria starcza na 6 mies. Mozemy zalozyc ze ma 2000 mAh pojemnosci. Z tego wynika, ze w ciagu doby zuzywa sie 11 mAh. Ten panel (5 W, 12 V) napewno Ci to wyrowna w ciagu dnia. Nawet zima. Wiem, bo taki mam i uzywam do podobnego zastosowania. Ale zmyslonyy ma tez racje mowiac, ze mniej mocy sie zmarnuje uzywajac przetworniczki step-down. W tym przypadku po prostu szybciej sie doladuja akumulatorki. Zrobisz jak uwazasz. Wg mnie oba rozwiazania zadzialaja dobrze.
    Tak czy siak: 3 V na wyjsciu i dioda.
  • #19 16337576
    KlonAdam
    Poziom 12  
    Zgodnie z prośbą z maila udzielam odpowiedzi na rozwiązany mój problem.

Użyłem panelu solarnego 5W (12-21V na wyjściu) [50zł] przy pomocy przetwornicy step-down [7zł] zmniejszyłem maksymalnie napięcie do 3,1V użyłem dwóch akumulatorów 1,2V [razem 20zł]. Całość działa już pół roku i nie wymaga mojej interwencji ;)

Dziękuję za doradztwo i pomoc. Pozdrawiam Klon.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał rozwiązania do zasilania stacji pogody 3V, aby uniknąć częstej wymiany baterii. Proponowano zastosowanie panelu fotowoltaicznego 5W z regulatorem napięcia, takim jak LM317 lub LM1117T, oraz diodą prostowniczą, aby zapobiec rozładowaniu akumulatorów. Wskazano na możliwość użycia akumulatorków zamiast tradycyjnych baterii AA. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na panel 5W oraz przetwornicę step-down, co pozwoliło na efektywne ładowanie akumulatorów i eliminację problemu z wymianą baterii. Całość działa bezawaryjnie przez pół roku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA