logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

inSSIDer 1.2.8.0331 - wykresy

Gelip 24 Cze 2016 13:25 1008 6
REKLAMA
  • #1 15765560
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    Przeskanowałem eter programem jak w temacie ale ciekawi mnie jedna rzecz. Wifi której używam (moja_wifi) ma wykres sinusoidalny a pozostałe sieci mają wykres jakby obcięty - widać to na załączonym obrazku. O co chodzi? Czy to normalne zachowanie programu i tak po prostu pokazuje czyli sieć z której korzystamy - sinus a pozostałe sieci - wykres ucięty?
    Wszystkie sieci to 2.4GHz.
  • REKLAMA
  • #2 15765589
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Standard sieci.
    Ten sinus to standard 802.11b, reszta 802.11a/g/n
  • REKLAMA
  • #3 15765644
    Gelip
    Poziom 36  
    No to mnie zaciekawiłeś ale chyba faktycznie masz rację bo program pokazuje prędkość sieci 11 zamiast 54 Mbps. Wychodzi na to iż na routerze mam błąd bo w ustawieniach mam Tylko 11g czyli powinno być 54. Dziwne ale w ustawieniach karty sieciowej na laptopie mam wybrane też 802.11g only i Internet działa aczkolwiek czasem mam rozłączenia.

Ostatnio miałem problemy z Wifi spowodowane spuchniętymi kondensatorami na PCB routera. Kondensatory wymienione na nówki ale widocznie nadal coś nie teges. Muszę to sprawdzić.

Post edytowany
    ============

No i sprawdziłem. Okazuje się iż to wina programu inSSIDer. Ta sama wersja zachowuje się tak samo w systemie WinXP x64 i WinXP x86. Co bym nie ustawił na routerze to program zawsze pokazuje prędkość 11. Sprawdziłem NetStumblerem na WinXP x86 i w momencie przełączenia na routerze prędkości z b na g zmienia się na 54.
  • #4 15765658
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Zresetuj router do ustawień fabrycznych i ponownie skonfiguruj.
  • REKLAMA
  • #5 15765683
    Gelip
    Poziom 36  
    dedito napisał:
    Zresetuj router do ustawień fabrycznych i ponownie skonfiguruj.

Zrobiłem jak piszesz ale tak jak podejrzewałem nic to nie dało. Nadal program wykrywa prędkość 11. Aczkolwiek może to być wina routera z powodu tego iż wymieniałem kondensatory. Prawdopodobnie nadal coś jest nie tak bo w innym pokoju prędkość w statusie połączenia Windows jest czasami tylko 2 lub 1Mbps ale tylko czasami.
    Podejrzewam iż coś jest jeszcze uszkodzone w sekcji Wifi na PCB routera. Myślałem iż to wina zasilacza w którym też kilka lat temu wymieniałem kondensatory ale sprawdziłem inny zasilacz i objawy takie same.

Tragedii nie ma ale jednak kiedyś Wifi działało lepiej.

Postanowiłem przeskanować jeszcze innym programem a mianowicie PassMark WirelessMon. Program pokazuje jeszcze inną ciekawą rzecz. Gdy przełączę na routerze jak i w ustawieniach karty sieciowej na laptopie tryb Tylko B lub Tylko G to program wykrywa odpowiednio zmianę w kolumnie Network Type ale bez względu na typ połączenia zawsze max. dostępna prędkość to 11Mbit/s:
    Coś jest chyba nie tak bo przy innych wykrytych sieciach typu G pokazuje, że max dostępna jest 54Mbit/s:
  • #6 15774487
    Darom
    Specjalista elektryk
    Ocena: 586
    Gelip napisał:

Może akurat w tym kanale masz słaby S/N więc pomimo trybu G (a nie B) będzie obniżona prędkość transmisji.

pzdr
    -DAREK-
  • REKLAMA
  • #7 15775130
    Gelip
    Poziom 36  
    Darom napisał:

Może akurat w tym kanale masz słaby S/N więc pomimo trybu G (a nie B) będzie obniżona prędkość transmisji.

Możesz jaśniej z tym S/N, czy chodzi o SNR (Signal to Noise Ratio)? W routerze mam ustawiony kanał Wifi na Auto ale chyba zawsze ustawia wtedy kanał 1.

Aha. We właściwościach połączenia sieciowego w Windows pokazuje mi prędkość 54Mbps:

Sprawdziłem też snifferem z jaką prędkością przechodzą pakiety i okazuje się że jest to w okolicy 48-54Mbps:

Podłączyłem też inny router (TP-LINK) w tym samym pomieszczeniu na tym samym kanale Wifi czyli 1 i mimo iż laptop połączył się z nim z prędkością 54Mbps to WirelessMon pokazuje max dostępną prędkość tylko 36Mbps:

Wygląda na to iż żaden z trzech programów nie jest miarodajny:
    • NetStumbler - źle rozpoznaje szyfrowanie WPA jako WEP
    • WirelessMon i inSSIDer - źle pokazują dostępne możliwe prędkości skoro laptop łączy się przy wyższej prędkości

Dziwne jednak, że WirelessMon jak i inSSIDer pokazują to samo czyli wspierane prędkości dla obu routerów:
    • 11 dla tego z wymienionymi kondensatorami
    • 36 dla TP-LINK podłączonego tymczasowo

Dlaczego więc właściwości połączenia w Windows jak i sniffer pokazują, że połączenie jest z prędkością 54Mbps - w przypadku obu routerów ???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skanował sieci WiFi za pomocą programu inSSIDer 1.2.8.0331 i zauważył, że jego sieć (moja_wifi) wyświetla sinusoidalny wykres, podczas gdy inne sieci mają wykresy obcięte. Odpowiedzi wskazują, że sinusoidalny wykres może być związany z używaniem standardu 802.11b, podczas gdy inne sieci mogą korzystać z 802.11a/g/n. Użytkownik zauważył, że program pokazuje prędkość 11 Mbps, mimo że router jest ustawiony na 802.11g, co powinno dawać prędkość 54 Mbps. Po wymianie kondensatorów w routerze problemy z prędkością nadal występują. Użytkownik próbował zresetować router, ale to nie pomogło. Inne programy, takie jak NetStumbler i PassMark WirelessMon, również wykazują nieprawidłowe prędkości. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w uszkodzeniach na PCB routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA