logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Micromaxx MD-4925 TDA7313 - podłączenie AUX - komplikacje

sebex13 27 Cze 2016 17:41 1419 2
REKLAMA
  • #1 15771759
    sebex13
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Zabrałem się za podłączenie WEJŚCIA liniowego (AUX) do mojego leciwego radia Micromaxx MD-4925 z układem TDA7313ND (pochodne TDA7313).

Robiłem to według pierwszej metody tego poradnika: http://www.lightsound.com.pl/opel-vdo-delco-c...-aux-line-in-line-out-gniazdo-mp3-wzmacniacz/

Działałem w ten sposób:
    - wlutowałem przewód masy w pin 3
    - rozciąłem nóżki od prawego i lewego kanału odtwarzacza CD (były to piny 11 i 15) i wlutowałem się do nich przewodami . Przewody wziąłem cienkie, ze starych słuchawek.

Przewody mam pociągnięte na zewnątrz radia ok. 20cm. Tam zaczęła się jazda.

Mianowicie gdy wlutowałem je do gniazda jack 3.5mm (bez kondensatorów, na czysto) i zapuściłem muzykę z odtwarzacza MP3 to było słychać jedynie trzaśnięcia rytmu (basów) muzyki - czyli pół sukcesu :D
    Tak więc następnego dnia zakupiłem kondensatory elektrolityczne 1uF 50V (w sklepie nie mieli ceramików) i wlutowałem je szeregowo do tych przewodów zaraz przy gnieździe Jack
    (gniazdo Jack - (-)kondensator(+) - przewody - TDA7313).

Niestety, zamiast pięknych dźwięków zastała mnie cisza :cry: Gdy tylko wypiąłem kondensatory z szeregu od razu wróciłem do "trzasków w rytm muzyki".

1. Pytanie - czy ktoś wyłapał gdzie popełniam błąd? Lub też ma sprawdzone wyjście z tej sytuacji - może oprócz kondensatora coś jeszcze muszę wlutować?
    2. Bardzo zastanawia mnie również czemu służy wpięcie tego kondensatora szeregowo - proszę o "łopatologiczne" wytłumaczenie.

Proszę o jakiekolwiek porady i nakierowanie mnie w tej sytuacji :D
    Nie mam dużego doświadczenia elektronicznego i ciężko mi cokolwiek zimprowizować żeby pojawił się czysty dźwięk...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 15771843
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    Witam,
    kondensatory, włączane szeregowo (tzw. "sprzęgające") służą odcięciu składowej stałej. Dźwięk to są generalnie składowe zmienne, ale z powodów konstrukcyjnych w układach elektronicznych czasami trzeba te zmienne składowe nałożyć na jakąś składową stałą. Ta składowa stała (z wyjścia odtwarzacza) doprowadzona bezpośrednio do wejścia następnego układu (bez szeregowego kondensatora) może temu wejściowemu układowi jakoś przeszkadzać (zazwyczaj zmienia jego punkt pracy). Ponieważ, co do zasady nie wiadomo jaka jest wypadkowa polaryzacja tej składowej stałej należy używać kondensatorów niepolarnych, czyli nie elektrolitycznych. Jeżeli koniecznie musisz używać elektrolitycznych, spróbuj zamienić tym kondensatorom polaryzację, to znaczy zamontować je odwrotnie (zamienić plus z minusem), możliwe, że to zadziała. Tak czy owak, spróbuj zmierzyć składową stałą na tym kondensatorze (jakimś woltomierzem ustawionym na zakres DC), jeżeli ta składowa stała polaryzuje kondensator elektrolityczny odwrotnie (to znaczy na plusie kondensatora jest mniejsze napięcie niż na minusie), na pewno jest źle i trzeba zamienić miejscami plus i minus tego kondensatora, tak aby był tą składową stałą spolaryzowany zgodnie z jego konstrukcją.
    Z drugiej strony, w układach audio raczej nie należy używać byle jakich kondensatorów elektrolitycznych, docelowo zakup jakieś dobre kondensatory foliowe.

Pozdrawiam
  • #3 15780870
    sebex13
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    UDAŁO SIĘ!
    Co robiłem nie tak - jak się okazało, w moim radiu układ TDA7313 miał po prostu inaczej podpięte kanały z radia, CD oraz ten jeden wolny. Okazało się, że cały czas byłem wpięty do tego wolnego (a nie do CD) - stąd brak konkretnego dźwięku tylko stuki puki.

Udało mi się znaleźć ścieżki z kanałów radia (pin 10 i 13 w układzie) do których wlutowałem się tak jak od samego początku zamierzałem (gniazdo Jack - (-)kondensator elektrolityczny(+) - przewody - TDA7313).
    Czysty dźwięk pojawił się od razu :D Gra aż miło.
    Pozdrawiam
REKLAMA