logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Arduino Uno Ethernet Shield - Arduino Ethernet Shield, nie wyświetla strony.

Beton12345 06 Lip 2016 15:16 2646 7
  • #1 15790454
    Beton12345
    Poziom 8  
    Witam, posiadam płytkę Arduino Uno (podróbka ale nie ch340), oraz Ethernet Shield'a (również podróbka), który niestety nie chce współpracować.

Próbuje zrobić na tym układzie WebServer korzystając z gotowych już bibliotek, podłączając arduino i shield'a do komputera przez kabel skrosowany i ustawieniu odpowiedniego ip, wszystko działa strona się ładuje i widać odczyt z przetworników. Jednak kiedy podłącze cały układ do Routera wszystko przestaje współpracować i strona się nie ładuje, dodam że diody na shieldzie świecą w taki sam sposób jak przy podłączeniu do komputera. Przy podłączeniu do routera oczywiście ustawiam według mnie odpowiednie ip tzn. mój router ma ip 192.168.1.1, więc wnioskuje że ustawienie w kodzie numeru ip 192.168.1.177 jest odpowiednie.

Proszę o podrzucenie jakichś pomysłów co z tym wykombinować bo siedzę nad tym dwa dni i już mi się pomysły skończyły :D.
  • #2 15790957
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 15790985
    Beton12345
    Poziom 8  
    Router na którym próbuje wszystko uruchomić to cerberus p 6331-4A, ale mam też cerberusa P 6331-42 na którym również próbowałem to uruchomić i był ten sam problem. kabel jaki używam to kabel skrosowany.
  • #4 15791013
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 15791180
    Beton12345
    Poziom 8  
    Próbowałem uruchomić układ na prostym kablu i był ten sam efekt. Co do Hex'ów to nigdy się z tym się nie bawiłem, ale możesz podesłać to pokombinuje trochę może się uda.
  • #6 15795832
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 15797471
    Beton12345
    Poziom 8  
    Wrzuciłem tego HEX'a i niestety reakcji brak, tzn. strona nadal się nie wyświetla. Dopisałeś, że jest on na Mege2560 także to pewnie jest przyczyną :D. Tak czy siak nic nie działa spróbuje skombinować jakiś router innej firmy i może to coś zmieni.
  • #8 16018371
    monti18
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam.
    Nie chciałem zakładać osobnego tematu a mam problem z modułem ethernet schieldu. Mój problem polega na tym że schield udostępnia dane jedynie do sieci lokalnej nie da się ich wyświetlić z urządzenia podłączonego do innej sieci. Gdzie może leżeć problem.

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem Arduino Uno (podróbka) z Ethernet Shield (również podróbka), który nie działa poprawnie przy podłączeniu do routera. Połączenie działa z komputerem, ale nie z routerem Cerberus P 6331-4A. Użytkownik ustawia odpowiednie IP, ale strona nie ładuje się. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie sprzętu, użycie innego kabla oraz wgranie gotowego HEX-a. Użytkownik próbował różnych kabli, ale problem nadal występuje. Dodatkowo, inny użytkownik zgłasza problem z dostępem do danych z sieci lokalnej z innej sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA