logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Typ i charakterystyka termopary w grocie rozlutownicy ZD-915 - jakie dane?

Hornet60 06 Lip 2016 22:16 1995 5
REKLAMA
  • #1 15791491
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam
    Postanowiłem sobie wyposażyć warsztat i swojemu zasilaczowi dołożyć opcję rozlutownicy... kupiłem potrzebne elementy m.in. kompletny pistolet rozlutownicy zd-915. Zatrzymałem się w punkcie gdzie przyszło mi zaimplementować termostat... przerzuciłem cały internet i nie mogę znaleźć informacji jaki typ/charakterystykę ma termopara w grocie... wiem - mógłbym nastawić jakiś poziom napięcia i zmierzyć termometrem na podczerwień czy coś - ale takowego nie posiadam. Drugi pomysł jaki mi wpadł do głowy to nastawić 24V czyli maks z noty dla grzałki i ustalonemu oporowi przypisać wartość max temp z noty urządzenia, ale z tego co mi wiadomo to wartość oporu nie jest liniowa... Czy ktoś natknął się na jakąś notę tej kolby albo ma taki sprzęt i poratowałby paroma pomiarami? (resztę sobie aproksymuję) Byłbym wdzięczny ;)
    A może macie jeszcze jakieś inne pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 15791523
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Jeżeli mowa jest o termoparze to nie zmienia ona oporu ale wytwarza napięcie zależne od temperatury.
  • REKLAMA
  • #3 15791625
    andrzej55
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Jakiś czas temu ściągałem charakterystykę termopary chińskiej kolby, przy pomocy miniaturowego czujnika Pt-100 podłączonego do dokładnego omomierza.
  • REKLAMA
  • #4 15792823
    wlodek118
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Chyba w tej lutownicy jest rezystor PTC a nie termopara.
  • REKLAMA
  • #5 15793060
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    goldi74 napisał:
    Jeżeli mowa jest o termoparze to nie zmienia ona oporu ale wytwarza napięcie zależne od temperatury.

Masz rację, myślałem o jednym napisałem drugie... Chodzi mi o charakterystykę V(*C)

wlodek118 napisał:
    Chyba w tej lutownicy jest rezystor PTC a nie termopara.

Nie, nie... raczej jest to termopara bo jak podgrzewałem grot kolby nad kuchenką (podczas rozpoznawania wyjść wtyczki) to po minucie grzania na końcach miałem jakieś 20mV, a wcześniej zero... na termistorze raczej nie zaszło by takie zjawisko.

Ok, mamy jeszcze jakieś pomysły czy zostaje mi skołowanie termometru z większą skalą?
  • #6 15793705
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6042
    Termopary są względnie liniowe, w rozlutownicy nie potrzeba dużej dokładności, więc mozna zrobić kalibrację jednopunktową, opierając się na temperaturze topnienia stopu lutowniczego (najlepiej eutektycznego).
    A może twoja termopara jest którąś ze standardowych (J,K,T?)
REKLAMA