logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się na etapie testowania pamięci RAM - co robić?

silentyt 16 Lip 2016 13:32 1317 10
REKLAMA
  • #1 15811169
    silentyt
    Poziom 5  
    Ocena: 42
    Witam. Otóż mój problem polega na tym że komputer zawiesza się na testowaniu pamięci. Pisze tylko:
    Memory Te... i po 15 minutach komputer włącza się dalej.

Komuter zawiesza się na tym etapie:

Komputer zawiesza się na etapie testowania pamięci RAM - co robić?

Wyjmowałem pamięc RAM, ale nic nie dało.

Zdjęcie z GOOGLE.
  • REKLAMA
  • #2 15811175
    adrianoz
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Sprawdź podłączenie do dysku, czy kable czasem się nie poluzował, widać, że to może być problem z dyskiem.
  • REKLAMA
  • #3 15811189
    steelek56
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Memory testing to nie polaczenie dyskow.

Spróbuj kombinacji kości (jeżeli masz ich więcej) po jednej w różnych slotach. Możliwe, że któryś slot albo kość jest martwy.
  • #4 15811198
    nudyy
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    któryś slot albo karta ram mogło paść
  • #5 15811209
    silentyt
    Poziom 5  
    Bawiłem się tylko kościami, ale slotami nie. Już sprawdzam.

Dodano po 1 [godziny]:

Niestety, Włożyłem 1x2GB w oba sloty, i komputer dalej zawiesza się w tym miejscu.
  • #6 15811348
    steelek56
    Poziom 12  
    W takim wypadku jedyne co mi przychodzi do glowy to uszkodzenie chipsetu. Chociaz dziwne bo jakby mostek padl to test nie trwalby 15 minut a potem nie uruchamialby sie normalnie. Tylko w ogole by się nie uruchomił.

Obstawiam uszkodzenie płyty głównej. Chociaz aby to potwierdzić musiałbyś sprawdzić ram w innej płycie.
  • REKLAMA
  • #7 15811367
    silentyt
    Poziom 5  
    No dobra. Ale pojawił się kolejny problem, tylko nie wiem czy dać to na nowy temat. Otóż zaraz po załadowaniu, monitor wyłącza się na około 20 - 15 sek. Nie jest to duży problem, ale uciążliwy.

Komputer zawiesza się na etapie testowania pamięci RAM - co robić?[/img]
  • #8 15811479
    steelek56
    Poziom 12  
    Normalnie powiedzialbym że pewnie sterowniki wariuja, ale po tym co miales wczesniej to jeszcze bardziej przybliza do potwierdzenia ze to problem z plyta glowna.
  • REKLAMA
  • #9 15811497
    silentyt
    Poziom 5  
    Jakieś 3 lata temu, podłączyłem swój telefon z androidem, wcisnołem w telefonie połącz z komputerem, zgrałem jeden plik i komputer się zawiesił. I Wtedy własnie zaczoł się zawieszać na tym memory te... Teraz sobie przypomniałem.
  • #10 15811559
    mario81
    Poziom 34  
    Ocena: 586
    Podkręcałeś procesor albo pamięć?
    Chłodzenie na procesorze masz sprawne?
  • #11 15811590
    silentyt
    Poziom 5  
    Nigdy nie słyszałem o podkręcaniu pamięci, więc nic nie robiłem. Ale procesor...
    Procesor ma taktowanie 2.50GHz z czego BIOS "wykrywał" 6.0 x 6 = 1.20GHz. Więc zwiększyłem taktowanie na 12.5 x 6 = 2.50GHz. Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem :D. Ale procesor podkręciłem jakiś miesiąc temu, a komputer w tym miejscu zawiesza sie od jakiś 3 lat. Więc to raczej odpada. Chłodzenie jest w dobrym stanie. Prędkość to od 2400 do 2500 czegoś tam... już nie pamiętam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który zawiesza się na etapie testowania pamięci RAM, co objawia się komunikatem "Memory Te...". Po próbie wyjęcia pamięci RAM problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń dysku, testowanie różnych kombinacji kości RAM w różnych slotach oraz możliwość uszkodzenia płyty głównej lub chipsetu. Użytkownik zauważa dodatkowy problem z wyłączającym się monitorem po załadowaniu systemu. Wspomniano również o podkręcaniu procesora, które mogło mieć miejsce, ale nie jest bezpośrednio związane z problemem z pamięcią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA