logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra Diora AWS 303 - buczenie kolumn po urwaniu kabelka antenowego 300 Ohm

francyk 03 Lip 2005 21:29 1090 1
REKLAMA
  • #1 1626467
    francyk
    Poziom 12  
    Witam !
    W internecie na temat tego amplitunera znaleść można wiele, ale odnalezienie rozwiązania konkretnego problemu jest kwestią albo przypadku albo dużej ilości czasu i uporu.
    Stąd moja obecność na tym forum. Zresztą problem generalnie nie zawęża sie tylko do tego urządzenia.
    Otóż : robiąc przegląd i czyszczenie postanowiłem poświęcić nieco więcej czasu na regulację i niestety urwany kabelek - jeden z gniazda antenowego 300Ohm - zawinął mi się o diodę (z mostka Gretza) i kilka chwil to trwało zanim dopadłem wytczki.
    Efekt : niezależnie czy mam włączone radio czy magnetofon czy gramofon kolumny strasznie buczą co ja mówię - ryczą na dodatek kręcenie głośnością nic nie zmienia.
    Przy okazji gdzieś z głowicy tunera poleciała smurzka dumku.
    Na koniec dodam jeszcze ze jestem obeznany z lutownicą ale od strony wykonania jakiegoś układu na podstawie konkretnego schematu a nie analizy w poszukiwaniu usterek.
    Pytanie : co robić?, od czego zacząć?

A przy okazji czy ktoś bawił się w jakieś modyfikacje tego amplitunera? Chętnie wprowadziłbym pewne modyfikacje np opóżnione załączenie i odcięcie głośników (serce mi się kraja na widok membrany basowej która mało nie wyskoczy) tylko nie wiem jak się do tego zabrać gdzie coś takiego wpiąć.
  • REKLAMA
  • #2 1626655
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    witam
    na pierwszy ogien posprawdzalbym tranzystory mocy czy ktorys nie ma przebicia bo na 100% jestem przekonany ze polecialy. a to do dymu gdzies przy glowicy FM to posprawdzaj rezystory pewnie ktorys mocno sie przygrzal i dlatego zaczal dymic sie. co do opoznionego zalanczania to moze by wykorzystal z WS442 (szukaj postu gdzie w tytule pisze opozniacz tak ktoremus z kolegow z forum odpisywalem)
REKLAMA