logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-K8VM800M rev 2.0 (BIOS FD) - jak odpalić Boot Menu ?

QuadDamage 21 Lip 2016 10:10 1221 6
REKLAMA
  • #1 15821107
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Siema, walczę z tą płytą od dwóch tygodni, na samym początku wgrałem jej najnowszego BIOS-a (FD dla rev. 2.0), lecz problem występował już wcześniej, nie miałem czasu nim się zająć.
    Próbowałem już takich klawiszy jak:
    - F2
    - F8
    - F10
    - F12
    - kombinacji powyższych z CTRL, ALT, SHIFT i nic, zero efektu

Wiem że mogę sobie w BIOS-ie ustawić Boot Priority, jednak jest to obejście problemu zamiast jego rozwiązania. I nie wierzę że ta płyta nie ma czegoś takiego jak Boot Menu, już płyty na chipsecie KT133 oferowały taką możliwość.
    Jak ktoś ma pomysł co z tym zrobić albo sam rozwiązał ten problem to będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiam.

\\ poprawiłem literówkę w nazwie tematu.
  • REKLAMA
  • #2 15821134
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    W instrukcji brak takiej opcji, jeżeli BIOS takiej informacji nie wyświetla zazwyczaj nie ma takiej możliwości.
  • REKLAMA
  • #3 15824099
    QuadDamage
    Poziom 10  
    badboy84 napisał:
    W instrukcji brak takiej opcji

W wielu manualach zdarzyło się że nic na ten temat nie pisało a opcja była i działała, także to nie reguła.

badboy84 napisał:
    jeżeli BIOS takiej informacji nie wyświetla zazwyczaj nie ma takiej możliwości.

Pisząc "BIOS" masz na myśli ekran POST ? Przez moje łapki w całym życiu przeszło jakieś 50 różnych płyt głównych (w większości starsze modele) i często zdarza się tak, że faktycznie "BIOS" nic o tym nie wspomina, jest tylko informacja o wejściu do BIOS-u i jakimś Q-Flashu lub czymś podobnym (w sensie klawiszy jakie trzeba tapnąć) a Boot Menu działa :) W takich wypadkach się na ślepo kombinuje, zazwyczaj któryś z F-ów daje radę, w egzotycznych przypadkach trzeba jeszcze z ALT-em kombinować, ale praktycznie każda płyta to ma.

Dzięki za informację, wypowie się ktoś jeszcze ?
  • REKLAMA
  • #4 15824250
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    Kiedyś miałem na warsztacie płytę (nie pamiętam modelu), gdzie należało podczas procedury POST wcisnąć klawisz Esc.
  • REKLAMA
  • #5 15824317
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    W sumie tak mi się przypomniało że też miałem taką płytę a był to Asus P4S333 na socket478 ... sprawdzić mozna.
  • #6 15824466
    QuadDamage
    Poziom 10  
    Dobra, w poniedziałek jak będę w pracy to zobaczę i dam znać czy udało się coś ruszyć w tym temacie :)
  • #7 15850519
    QuadDamage
    Poziom 10  
    ESC też nie działa, sprawdziłem też wszystkie F-y z ALT, CTRL, SHIFT i nic. Wychodzi na to że ta płyta serio nie ma boot menu :-? Gdyby to był jakiś Shuttle czy inny cudak to bym się nie zdziwił nawet, ale że Gigabyte tak olal sprawę to aż trudno mi w to uwierzyć.

Dzięki za pomoc, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem braku dostępu do Boot Menu na płycie głównej Gigabyte GA-K8VM800M rev 2.0 po zainstalowaniu BIOS-u FD. Pomimo prób użycia różnych klawiszy (F2, F8, F10, F12, Esc oraz kombinacji z CTRL, ALT, SHIFT), nie udało się uzyskać dostępu do Boot Menu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że niektóre płyty główne mogą mieć tę opcję, mimo braku informacji w instrukcji. Użytkownik stwierdza, że płyta może nie mieć Boot Menu, co go zaskakuje, biorąc pod uwagę markę Gigabyte.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA