Seat Cordoba 98 r silnik 1,6 ALM, padnięta sonda lambda, czy są jakies przeszkody w zamontowanju uniwersalnej 4-przewodowej sondy lambda (2xbiałe, czarny i szary).
Oczywiście soda uniwersalna to uniwersalna, mi bardziej chodzi czy w tym modelu nie mam przypadkiem jakieś specyficznej sondy lambda (np. wzbogacana czymś itp).
Posiadam również Cordobę z motorkiem 1.6 ALM zagazowaną tylko trochę młodszą i już wymieniłem kilka sond lambda i nie miało to znaczenia w moim przypadku czy były to sondy oryginalne czy zamienniki efekt był taki sam. Ważne by sonda miała cztery przewody o kolorach jak oryginał i pracowała do 1V. Odbiegając od tematu nie wiem czy trafne były diagnozy "specjalistów" co do celowości ich wymiany. Mianowicie pojawiają się u mnie problemy z obrotami na biegu jałowym silnik pracuje niestabilnie zarówno na Pb jak i LPG - czasami gaśnie wzrasta z zużycie paliwa. Ww. sytuacja ma zapewne związek z jakością paliw, można by się jeszcze długo rozpisywać na ten temat, ale do rzeczy mój komputer załapał jakieś błędy został wyzerowany i zaprogramowany na nowo i jak ręką odjął - warto spróbować.