logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daytek DT-1731D brak regulacji poziomej obrazu w menu - co zrobić?

Andy11 04 Lip 2005 14:32 1314 7
REKLAMA
  • #1 1628083
    Andy11

Poziom 17  
    Ocena: 23
    Witam.Mam monitor "po przejściach" Daytek DT-1731D.Udało mi się go uruchomić ale ma problem z poziomem - brak jakiejkolwiek regulacji obrazu w menu poziomu.
    Konto firmowe:
    Sklep - Serwis RTV Artur Banasik
    Piłsudskiego 23, Końskie, 26-200
  • REKLAMA
  • #2 1628249
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Sprawdź regulator napięcia.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1631981
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Sprawdz jeszcze czy poprawnie pracuje w poszczególnych rozdzielczościach może któryś z fetów jest uszkodzony;dobrze jest sprawdzić kondensatory przy tych fetach.
  • #5 1686343
    Andy11

Poziom 17  
    Witam.
    Ponownie męcze ten sam monitor.Nawet podłączyłem go pod kompa z windą żeby sprawdzić w różnych rozdzielczościach i wszędzie to samo,czyli brak regulacji poziomu a do tego zniekształcenie poduszkowe.Podejrzewam któryś z tranzystorów polowych,ale który?Może ktoś z kolegów miał podobny problem?
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
  • #6 1686401
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6866
    jak poducha i brak regulacji
    - modulator diodowy w kolektorze Hot"a patrz dolna dioda
    - ukł.reg.szerok. czyli dławik -rezystor-tranzystor z superbeta...

opcja SZUkaj było na Elektrodzie
  • REKLAMA
  • #7 1686954
    skalar
    Poziom 13  
    masz uszkodzony tranzystor ktd 1414 w regulacji szerokosci
  • #8 1995131
    Andy11

Poziom 17  
    Witam.Na prośbę moderatora kończę temat.
    Podejrzewam uszkodzenie procesora.Ustawiłem szerokość na "sztywno".Nie jest to niestety rozwiązanie tematu ale wydaje mi się że i sprzęt też nie jest wart opłakiwania.
    Temat uważam za zamknięty.
    Pozdrawiam.
    Konto firmowe:

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Daytek DT-1731D uruchomiony, lecz występuje brak regulacji poziomej obrazu w menu oraz zniekształcenie poduszkowe. Sprawdzono regulator napięcia, który działa poprawnie. Sugerowano kontrolę działania w różnych rozdzielczościach oraz weryfikację stanu tranzystorów polowych (fetów) i kondensatorów przy nich. Podejrzenia padły na uszkodzenie tranzystora KTD 1414 odpowiedzialnego za regulację szerokości obrazu. Dodatkowo wskazano na możliwe problemy z modulatorem diodowym w kolektorze Hot oraz układem regulacji szerokości, obejmującym dławik, rezystor i tranzystor z serii Superbeta. Ostatecznie zasugerowano uszkodzenie procesora, co skłoniło do ustawienia szerokości obrazu na stałe, jednak nie rozwiązało to problemu całkowicie. Temat uznano za zamknięty ze względu na niską wartość sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA