logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostawcy internetu przemysłowego GB dla firmy w Kutnie - jakie firmy polecacie?

sosnax1 28 Lip 2016 13:03 786 6
REKLAMA
  • #1 15834754
    sosnax1
    Poziom 11  
    Witam, jestem młodym chłopakiem który rozważa założenie firmy dostarczającej internet.

No i fajnie, zacząłem szukać dostawców internetu na komercyjne rozwiązania. Ale jak na razie wszystko co znalazłem to rozwiązania typowo konsumenckie czyli asymetryczny internet do 600 Mbit/s, czy inne oferty tego typu. Niestety prawie wszystkie podpowiedzi wujka Google kończą się na tego typu ofertach.

Pytanie do was. Czy zna ktoś może jakieś firmy które dostarczają internet "większych gabarytów", czyli co najmniej jakieś GB-towe rozwiązania. Lub podpowiedział by mi pod jakimi hasłami mam szukać.

Co planuję zrobić? Rozesłać internet stacjami nadawczymi na terenie Kutna dzieląc pasmo na mniejsze np po 10Mbit nie ograniczając transferu jak to w "nielimitowanych" ofertach LTE.

Przyjmuję też wszelką krytykę takiego rozwiązania, tak jak mówiłem jestem jeszcze młody i dużo się muszę nauczyć dlatego proszę o pomoc i opinię bardziej doświadczonych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15834762
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    google site:www.elektroda.pl jak zostać dostawcą internetu radiowego
  • REKLAMA
  • #3 15834788
    piotrd76
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 67
    sosnax1 napisał:
    Czy zna ktoś może jakieś firmy które dostarczają internet "większych gabarytów", czyli co najmniej jakieś GB-towe rozwiązania.

Np. Exatel https://www.exatel.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15835076
    sosnax1
    Poziom 11  
    Z tego co się dowiedziałem, to na mogę sobie pomarzyć o jakiejś większej sieci. Jedynie co zostaje to kupić jakieś małe łącze np 600 Mb/s Up i 60 Down i takie sprzedawać na np 40 userów po 20 Mbit Up 2 UP. A potem w raz ze wzrostem popularności zwiększać ilości. Problem jest tu też dostępność z tego co wiem na terenie tego miasta Exatel ma co prawda swoje kable w mieście (czego np atman nie posiada).

Myślę jednak że podpięcie się pod Orange było by tu dobrym pomysłem, wystarczająca prędkość na początku i atrakcyjna cena, tylko też dostępność...
  • Pomocny post
    #6 15835112
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    sosnax1 napisał:
    ć jakieś małe łącze np 600 Mb/s Up i 60 Down i takie sprzedawać na np 40 userów po 20 Mbit Up 2 UP.

No to teraz sobie przelicz ile zarobisz, średnio za takie łącze możesz żądać 40-50zł czyli wychodzi 1600zł. Musisz z tego opłacić łącze czy łącza, zus, podatki no i co tobie zostanie? Nie wliczam innych kosztów które musi ponosić prywatny przedsiębiorca prowadząc działalność gospodarczą.
  • #7 15835845
    sosnax1
    Poziom 11  
    Wiem już mniej więcej co i jak.

Jak to można zrobić? Wynająć łącze najlepiej nie za duże co by się mieściło jak najmniejszych kosztach. Wynająć jakieś miejsce na dachu np na jakimś kominie ciepłowniczym lub dachu blokowiska. Firmę bynajmniej na początek zacząć w tak zwanym inkubatorze i w razie rozwoju się uniezależnić.

Zobaczymy może coś z tego wyjdzie, jak na razie temat uważam za rozwiązany.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat dostawców internetu przemysłowego w Kutnie. Użytkownik poszukiwał rozwiązań o dużej przepustowości, przynajmniej 1 Gb/s, zamiast standardowych ofert konsumenckich. Zasugerowano kilka firm, w tym Exatel, oraz wskazano na możliwość podłączenia się do Orange. Użytkownik rozważał wynajęcie łącza oraz lokalizacji na dachu budynku do rozprowadzenia internetu. Podkreślono również konieczność przeliczenia kosztów działalności oraz strategii rozwoju w miarę wzrostu popularności usługi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA