logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10

jusznw 28 Lip 2016 17:15 2010 13
REKLAMA
  • #1 15835260
    jusznw
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Proszę o pomoc w przywróceniu do funkcjonalności dysku zewnętrznego:
    Seagate Expansion Desktop Drive
    Model: SRD00F2
    PN: 1D7AD6-500 2TB
    zasilacz zewnętrzny 12V
    Dysk (niestety po gwarancji) posiadał dwie partycje "I" i "J" NTFS. Po podłączeniu przez USB pojawiła się przez chwilę i była widoczna partycja "J" niestety później laptop zawiesił się i w menadżerze urządzeń oraz eksploratorze dysk jest widoczny ale niestety niedostępne są żadne informacje o nim i danych na nim.
    Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10
    Zrzut ekranu DMDE:
    Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10
    Próby z odczytem SMART (Victoria, HDDScan, CristalDiskInfo) bezskuteczne :(
    lub nieumiejętnie zrobione.

Dysk pracuje słychać obracające się talerze, od czasu do czasu delikatne "chrobotanie" i migająca (z różną częstotliwością) niebieska dioda na obudowie przy podłączonym przewodzie USB do laptopa.
    Plik bin:
    Załączniki:
    • dev1_lba1_2048.bin (8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15835683
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Pokaż SMART tego dysku (CrystalDiskInfo, HDDScan, HDSentinel).
  • REKLAMA
  • #3 15835843
    jusznw
    Poziom 11  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem. :)
    Nie mogę go zrobić!
    Próbowałem Victoria (screen w 1 poście), HDDScan i CristalDiskInfo :(
    HD Sentinel'a nie stosowałem, zapuściłem pełny skan w DMDE.
    Leci od 18.00
    Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10

EDIT
    HD Sentinel też ne wykrywa
  • REKLAMA
  • #4 15835885
    mati211p
    A HDSentinel? Jak nie da się odczytać SMART to pewnie trzeba będzie wykonać kopię celem bezpieczeństwa odzyskiwanych danych. Prawdopodobne jest uszkodzenie struktury logicznej partycji w wyniku problemów z powierzchnią dysku.
  • #5 15836931
    jusznw
    Poziom 11  
    Witam ponownie :)
    (niechciałbym nabijać postów, ale i w trybie edycji chybabym zaciemnił sprawę)

Przeprowadziłem pełny skan DMDE, wynik dla jednej partycji "J" ma się tak jak na obrazku poniżej:

Dziwią mnie tak duże pliki, próba odzyskania przykładowego pliku kończy się niepowodzeniem - jest fizycznie na dysku (np 6GB) ale nie można go odczytać :(

DEVSCAN.LOG z pełnego skanowania
    Załączniki:
    • devscan.zip (300.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 15837315
    mati211p
    Dane masz w $Root, nie musisz przeglądać $RAW. Masz uszkodzenie logiczne w strukturze partycji, nie trzeba wykonywać skanowania, by przejrzeć jej zawartość. Przy stanie nieznanym dysku odzyskiwanie danych, czy też próba naprawy partycji może skończyć się ich utratą. Widać, że skoro jest problem z odczytem SMART to z dyskiem za dobrze się nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #7 15837467
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Połączenie dysku jest przez USB? Wyjmij ten dysk z obudowy i podłącz bezpośrednio przez taśmę SATA i wtedy odczytaj SMART. Laptopa może nie rozbieraj ale możesz podłączyć do stacjonarnego PC.
  • #8 15837475
    jusznw
    Poziom 11  
    Jeszcze raz dziękuję @mati211p za zainteresowanie tematem!

Przeglądając internet natrafiłem na program TestDisk.
    Wykonałem następujące czynności:
    Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10

Przeglądałem strukturę partycji, katalogów i plików na dysku - wszystko niby się pokrywa z tym co było!
    Dla próby skopiowałem jeden plik z sukcesem!!
    Niestety włączyłem opcje [Deep Search] coś mnie podkusiło ... i wyłączyli prąd ze względu na burzę (chyba) :(
    Czeka mnie wszystko od nowa i obawa czy coś więcej się nie stało!
    Czy da się przywrócić strukturę logiczną? Czy trzeba kopiować pliki ręcznie?

Dodano po 4 [minuty]:

Joker. napisał:
    Połączenie dysku jest przez USB? Wyjmij ten dysk z obudowy i podłącz bezpośrednio przez taśmę SATA i wtedy odczytaj SMART. Laptopa może nie rozbieraj ale możesz podłączyć do stacjonarnego PC.

Tak połączenie przez USB.
    Obudowa dosyć dziwna brak widocznych elementów do rozkręcenia

Moderowany przez RADU23:

Link do sklepu usunąłem. Zastąpiłem go zdjęciem produktu o którym mowa.
    3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.

... skończyłem ponowny skan TestDiskiem i wszedłem w opcje [Advanced]
    i tam znajdują się dwie opcje:
    1. Rebulit BS (Boot sektor ?)
    2. Repair MFT
    czy możne je wykorzystać - na razie nic nie zapisuje jedynie sprawdzam :|
  • Pomocny post
    #9 15837531
    mati211p
    Można próbować użyć chkdsk, ale to na kopii dysku najlepiej, nigdy na oryginale (co łamie zasady odzyskiwania, gdy próbuje się odzyskiwać z dysku, z którego dane utracono), by móc powrócić do czasu sprzed jego użycia, gdy naprawa się nie powiedzie, poza tym masz kłopoty z tym dyskiem/komunikacją dysku z PC.
  • #10 15837535
    jusznw
    Poziom 11  
    mati211p napisał:
    Można próbować użyć chkdsk, ale to na kopii dysku najlepiej, nigdy na oryginale (co łamie zasady odzyskiwania, gdy próbuje się odzyskiwać z dysku, z którego dane utracono), by móc powrócić do czasu sprzed jego użycia, gdy naprawa się nie powiedzie, poza tym masz kłopoty z tym dyskiem/komunikacją dysku z PC.

1. chkdsk - nie próbowałem, czyli zakup dysku-kopia-chkdsk?
    2. komunikacja - czyli szukać możliwości rozebrania obudowy i podłączenia przez taśmę SATA?

Znalazłem temat: "Jak otworzyć obudowę USB HDD f-my SEAGATE EXPANSION?"
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2120811.html
    ... wygląda to nieciekawie (jednorazowa obudowa??) i dość inwazyjnie (youtube)!
  • Pomocny post
    #11 15837539
    mati211p
    Bezpieczniej dla danych zacząć od kopii, jeśli przejdzie bez problemów to użyć na kopii chkdsk i dane pewnie powrócą, ale nigdy 100% pewności nie ma, czasem część zostanie utracona po takim zabiegu. W stanie aktualnym i tak musisz mieć na co odzyskiwać, a ryzykując użycie chkdsk na tym dysku ryzykujesz utratę danych.
    Co do komunikacji, wydaje się, że jest ok, bo niby dane widać, ale coś szwankuje w komunikacji/dysku jeśli nie masz możliwości odczytania SMART a pojawiają się problemy z dostępem do partycji. Swoją drogą dziwny przypadek, dane praktycznie dostępne, a SMART w żaden sposób niewidoczny.
  • #12 15837559
    jusznw
    Poziom 11  
    mati211p napisał:
    Swoją drogą dziwny przypadek, dane praktycznie dostępne, a SMART w żaden sposób niewidoczny.

Jakaś nadzieja? Sugestia? ...
    Jak jeszcze można odczytać (spróbować) SMART?

Odpaliłem ponownie DMDE i pojawił się komunikat:
    ... coś się stało?
    Kliknąłem OK.
    I tu też widać:

... poza jednym komunikatem:
    ... dałem [Ignoruj]

Niby wszystko widać teraz tylko kopia, czy możliwość przywrócenia "LOGIKI" dysku jest jeszcze możliwa?
    Na dziś mam dość siedzę przy tym od rana, jutro chyba czeka mnie zakup nowego dysku i dalej kopia. Szczególnie zależy mi na fotkach (całe życie cyfrowe :( ).
    Na razie dziękuję, może ktoś jeszcze pomoże ...
  • #13 15837609
    mati211p
    WinError 23 - Uszkodzenie sektora dysku. Z tym komunikatem to jest informacja, że wybrano urządzenie z rozmiarem sektora 4kB, a urządzenie fizycznie ma sektory 512 bajtowe. Jednakże partycje są utworzone w systemie 4kB sektorów wg DMDE.
  • #14 15841062
    jusznw
    Poziom 11  
    Joker. napisał:

Zdecydowałem się jeszcze na wyjęcie dysku i podpięcie bezpośrednio przez taśmę w PC (windows 7). System dłuuuugo startuje... podczas ładowania wygląda to tak:
    Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10 Seagate Expansion Desktop Drive - Niewykrywany przez system Windows 10

Jak widać w BIOSie dysk jest widoczny, ale po uruchomieniu Windowsa żaden program diagnostyczny nie widzi tego dysku, ani menadżer urządzeń. :(

Znalazłem na stronie producenta program SeaTools For Windows i podczas instalacji programu jakby zauważył ten dysk i chciał zainstakować sterownik dla dysku? Niestety też bez powodzenia. :(

Dodatkowo na stronie o sterownikach producent podaje informację:

... i co z tym można zrobić?

DYSK niby "chodzi" czuć jak kręcą się talerze ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem zewnętrznym Seagate Expansion Desktop Drive (model SRD00F2, PN: 1D7AD6-500, 2TB), który nie jest wykrywany przez system Windows 10. Po podłączeniu dysku przez USB, partycja "J" była chwilowo widoczna, ale system zawiesił się, a dysk stał się niedostępny. Użytkownik próbował odczytu SMART za pomocą programów takich jak Victoria, HDDScan, CrystalDiskInfo oraz DMDE, jednak bezskutecznie. Wskazano na możliwe uszkodzenie struktury logicznej partycji oraz problemy z powierzchnią dysku. Użytkownik rozważał użycie programu TestDisk do przeglądania struktury partycji, a także chkdsk na kopii dysku. Po podłączeniu dysku bezpośrednio przez SATA, BIOS go wykrywa, ale Windows nie. Użytkownik znalazł program SeaTools, który również nie pomógł w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA